eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Berlin, 2017. június 18.Cem Özdemir török származású német politikus, az ellenzéki Zöldek társelnöke a 2017-es német parlamenti választásokra készülő párt kongresszusán Berlinben 2017. június 18-án. (MTI/EPA/Carsten Koall)
Nyitókép: MTI/EPA/Carsten Koall

Óv a pánikvásárlásoktól a német mezőgazdasági miniszter

Immár egyáltalán nem rendkívüli, hogy üresek egyes polcok a német szupermarketekben. Az emberek mindenekelőtt étolajat, lisztet és különböző tészteféléket vásárolnak hatalmas mennyiségben.

Drámai felhívást tett közzé ezzel kapcsolatban Cem Özdemir, a német kormány mezőgazdasági minisztere. A török származású, Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel szembeni kemény bírálatairól híres, a koalíciós kormányban a Zöldek pártját képviselő miniszter mindenekelőtt a pánikvásárlásoktól óvott.

Özdemir szerint az éhínség világszerte növekszik, és a helyzetet súlyosbítja a klímaválság.

A Zöldek politikusa az ARD német közszolgálati televíziónak nyilatkozva elismerte, hogy az Oroszország által indított háború azzal fenyeget, hogy két fontos búzaszállító, Ukrajna és Oroszország "kiesik", de - mint fogalmazott - ennek ellenére nincs szükség rendkívüli felvásárlásokra.

Özdemir az általa említett pánikvásárlásokat "antiszolidárisnak" nevezte. Szavai szerint azok ahhoz vezetnek, hogy egyes termékekből áruhiány alakul ki.

A miniszter annak a nézetnek adott hangot, hogy ellentétben több más országgal Németországban nincs élelmiszerellátási válság.

Számos ország az orosz háború által sújtott Ukrajnából szerzi be a gabonát, és ez magyarázza a félelmet az esetleges éhínségtől.

Özdemir elismerte, hogy az energia és az élelmiszerek árának növekedése mindenkit sújt. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a probléma jó részét már a háború előtt érzékelni kellett. A környezetvédelem szakértőjének számító politikus felhívta a figyelmet, hogy a világméretű éhínség, a heves esőzések, az aszály a klímaválság következményei.

A miniszter annak veszélyére figyelmeztetett, hogy sokan most úgy vélekednek: el kell felejteni a klímaválságot, továbbá egyes fajok kihalását.

"Épp ezért sürgősen azt tanácsolom, hogy ne használják ki az egyik válságot a másik ellen" - hangoztatta Özdemir.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×