eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács által közreadott felvétel a mariupoli színház orosz bombatámadásban megrongálódott épületéről 2022. március 16-án. A helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak a színházban a támadás idején. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált.
Nyitókép: MTI/AP/Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács

Tűz alatt Mariupol és Kijev is - a háború eseményei csütörtökön

Információs téren is zajlik a harc: egyik oldalon hírportálokat zárolnak, másik oldalon kamuvideók ellen is védekeznek.

2022.03.17. 21:30

Orbán Viktor a határszemléről számolt be

A kormányfő szerint a koordináció jól működik.

2022.03.17. 21:10

Putyinnak és az orosz népnek is üzent Arnold Schwarzenegger

Hamis információkkal etetik az orosz népet az ukrajnai háborúról - jelentette ki Arnold Schwarzenegger színész, aki Kalifornia állam republikánus kormányzója is volt.

2022.03.17. 20:46

A Mars-misszió sem indul el a háború miatt

A felfüggesztés miatt az ESA új rakétát és leszállóegységet keres.

2022.03.17. 20:13

Humanitárius katasztrófával fenyeget a búzaexport hiánya

A háború gazdasági következményeiről készített OECD-jelentés alapján a szegénység és az éhezés megugrásához vezethet, ha a két ország búzakivitele kiesik. Szudánban és Líbiában máris tüntetéssorozat robbant ki a dráguló kenyér miatt. Titánszivacs, argon, neon - sok területen lehet gond a háború miatt.

2022.03.17. 20:03

Ukrán hírszerzés: csökkent a szíriai zsoldosok elszántsága

A harcosok egy része dezertálási lehetőségként tekint az ukrajnai küldetésre.

2022.03.17. 19:50

Újabb civil áldozatokról és előrenyomulásról számolt be Kijev

Az evakuálást is ellenséges tűz alatt kell végezni több helyen.

2022.03.17. 19:32

Védőfelszerelést kapnak újságírók

Az ENSZ Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 125 sisakot és "sajtó" feliratú golyóálló mellényt küld az Ukrajnában dolgozó újságírók számára - jelentette be a szervezet. Az UNESCO emellett anyagi támogatást is felajánlott egy éjjel-nappal működő forródrót kiépítésére, amely a hadszíntereken dolgozó újságírókat látná el tanáccsal és segítséggel esetleges evakuáció esetén.

Audrey Azoulay, az UNESCO főtitkára azt mondta: "az újságírók és a médiastábok nap mint nap kockára teszik az életüket Ukrajnában azért, hogy tájékoztassák a világot a háború valóságos eseményeiről. Elszántak vagyunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk az ő támogatásuk és védelmük érdekében".

2022.03.17. 19:25

Franciaország pénzzel és védelmi eszközökkel is segít

Franciaország 300 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának a február 24-én kezdődött orosz offenzívával szembeni ellenállásra. tájékoztatás szerint Jean-Yves Le Drian külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával folytatott telefonbeszélgetésén megerősítette a 300 millió eurós pénzügyi segítség beindítását, amelyet még Emmanuel Macron államfő ígért meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Franciaország ezenkívül védelmi eszközöket és üzemanyagot is szállít az ukrán erőknek. (MTI)

2022.03.17. 19:20

A főváros 3 ezer helyjegy árával segít

A fővárosi önkormányzat háromezer helyjegy árának erejéig gyors támogatást nyújt azoknak a civil szervezeteknek, amelyek az ukrajnai menekültek vasúti utazását segítik - közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

Úgy fogalmazott: "a kormány által biztosított ingyenes vasúti utazás mégsem teljesen ingyenes a putyini agresszió elől menekülők számára, ezért a fővárosi önkormányzat 3000 helyjegy árával segít". Az elmúlt napokban a budapesti pályaudvarokon egyre több olyan, Ukrajnából menekült emberrel lehet találkozni, aki nem tud az elvileg ingyenes vasúti jegy lehetőségével élni. Ennek oka, hogy a továbbutazók számára pénzbe kerül a helyjegy, amelyhez forintra van szükségük - írta.

Karácsony Gergely közölte, információik szerint Budapesten az ukrán hrivnyát napok óta nem lehet átváltani, illetve egyre több menekült nem tud a bankkártyájával fizetni. Az eddig tapasztaltok szerint civil szervezetek, önkéntesek állnak a nemzetközi jegypénztárnál, és fizetnek a menekültek "ingyenes" jegyéért - olvasható a bejegyzésben. (MTI)

2022.03.17. 19:13

Oroszország máris válaszolt a Nemzetközi Bíróságnak

Moszkva szerint az ukránok példátlan nyomást gyakoroltak a bíróságra.

2022.03.17. 19:04

Ukrán miniszter: nem háború zajlik, hanem állami terror

Több katonai segítséget kért az EP külügyi bizottságától Olekszij Reznyikov, aki szerint van olyan ukrán város, amely már csak a térképen létezik.

2022.03.17. 18:45

Moszkva bemutatta "bizonyítékait", hogy Ukrajna biológiai fegyver összetevőin dolgozott

Egy orosz tábornok a Pentagon részvételéről beszélt.

2022.03.17. 17:50

Törökországban lehetne a Putyin–Zelenszkij találkozó

A török elnök szerint személyes egyeztetés kell bizonyos kérdések rendezéséhez.

2022.03.17. 17:27

Ismét anyja karjaiban a háború elől egyedül menekülő ukrán kisfiú – képek

Hassan Pisecka Zaporizzsjából menekülve tett meg egyedül vonattal nagyjából 1000 kilométert.

2022.03.17. 17:08

Szakértő: Idén drámai lesz a helyzet Ukrajnában

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint hosszabb távon óvatosnak kell lenni a prognózisokkal.

2022.03.17. 16:57

A nagy nyári sporteseményen sem indulhatnak az oroszok

Oroszország és az ukrajnai háborúban őt támogató Fehéroroszország versenyzői sem vehetnek részt nyáron a németországi multisport Európa-bajnokságon. Kitiltásukról a kontinentális eseménysorozat sajtószolgálata adott hírt Libor Varhaníknak, az Eb igazgatótanácsi elnökének bejelentésére hivatkozva.

A kilenc olimpiai sportág versenyeit összefogó rendezvénynek München ad otthont augusztus 11. és 21. között. (MTI)

2022.03.17. 16:47

A határra látogatott a magyar, a görög és a szlovén ombudsman

Az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye a Beregsurányban működő információs pontján is közvetlen támogatást nyújt a menekülteknek.

2022.03.17. 16:30

Átrendeződés: nagyobbra nyitja az LNG-csapokat Európa felé az USA

Új engedélyekkel megnyílt a szabad út az amerikai cseppfolyósgáz-exportáló cégek előtt Európába - akkor, amikor Oroszország épp kevesebbet szállít. Egy európai ország is bejelentkezett, új kapuja lenne az érkező szállítmányoknak.

2022.03.17. 16:21

Orbán Viktor ellenőrzést tartott

Csengersima után Nyíregyházán járt a kormányfő.

2022.03.17. 16:16

Csehország és Litvánia támogatja Ukrajna felvételét az EU-ba

Csehország és Litvánia közös álláspontot képvisel az ukrajnai orosz támadás ügyében. Egy demokratikus ország indokolatlan megtámadása, a civilek gyilkolása nem maradhat visszhang nélkül - jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel, aki rövid látogatát tett Csehországban.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón mindkét tárcavezető egybehangzóan leszögezte: országaik támogatják Ukrajna felvételét az Európai Unióba. (MTI)

2022.03.17. 16:12

Lakásfelajánlási lehetőséget teremtettek civil szervezetek

Az Ukrajnából menekülőket középtávú lakhatással segítő szolidáris lakásfelajánlási lehetőséget teremtett három lakhatási szervezet Budapesten és környékén. Az Utcáról Lakásba! Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország és A Város Mindenkié csoport azt közölte, hogy a két hete működő kezdeményezésben eddig több mint harminc szállást ajánlottak fel, ezek több mint felébe pedig már be is költözhettek a menekültek. Kifejtették, hogy olyan felajánlókat keresnek, akik a háború elől menekülőknek két hét és fél év közötti időtávra elérhető szállást tudnak biztosítani Budapesten és környékén.

További információt a lakásfelajánlási akcióról a habitat.hu oldalon lehet találni, de a szervezők várják önkéntesek jelentkezését is, akik a közvetítés során felmerülő feladatok ellátásában tudnak segíteni a menekult@utcarollakasba.hu címen. (MTI)

2022.03.17. 16:08

Párizs szerint az oroszok továbbra is a fegyvereket beszéltetik

Hosszú távú durva drámai folyamatot emleget a francia külügyminiszter.

2022.03.17. 15:46

Moszkva elárulta, mi kell a "különleges hadművelet" befejezéséhez

Vlagyimir Putyin nem reagált az amerikai elnök szavaira, szóvivője viszont igen.

2022.03.17. 15:36

Jönnek elő a túlélők a mariupoli színház óvóhelyéről

A dél-ukrajnai Mariupolban megkezdődött a lebombázott színházban menedéket kereső túlélők kimentése. Helyi illetékesek szerint a pince sok embert megvédett. Közben az orosz erők a várost védő, szélsőséges múlttal rendelkező Azov hadosztály jelenlétével igazolják támadásaikat.

2022.03.17. 15:08

Kilenc humanitárius folyosót nyitnának a civileknek

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz csapatok folytatják az északkelet-ukrajnai Harkiv ostromát.

2022.03.17. 14:32

A háború beleszólt a Szputnyik V WHO-s értékelésébe is

Elhalasztották az értékelést - nem büntetőintézkedés, csak nem tudnak Oroszországba utazni az Egészségügyi Világszervezet szakértői.

2022.03.17. 14:25

Moldova nem tud több menekültet fogadni

Moldova nem képes már több, a háború elől menekülő ukrán állampolgárt befogadni és ellátni, miután a 2,6 millió lakosú országban napok óta több mint százezer menekült tartózkodik - közölte a román G4Media.ro hírportál Dumitru Udreának, a chisinaui kormány főtitkárának egyik rádióinterjúját idézve.

Udrea elmondta: a háború kezdete óta 340 ezer ukrán állampolgár érkezett Moldovába, akik közül 103 ezren maradtak az országban, a menekültek csaknem fele pedig kiskorú. Az ukrajnai szülők eddig 650 gyermek számára kérvényezték a felvételt a moldovai iskolákba és óvodákba. A moldovai hatóságok azt remélik: a tanulók egy része számára lehetővé tudják tenni, hogy online bekapcsolódhassanak az Ukrajna nyugati részén működő iskolák tanóráiba - magyarázta a chisinaui kormány főtitkára.

Udrea szerint a chisinaui kormány pénzügyi támogatásban fogja részesíteni az ukrán menekülteket befogadó családokat, amint megérkezik az országba a nemzetközi közösség által megígért segítség, addig azonban csak a segélylerakatokat felkeresve juthatnak hozzá az adományozóktól összegyűjtött élelmiszerhez és más létszükségleti cikkekhez.

A tisztségviselő elmondta, hogy az ENSZ menekültügyi szolgálatának legutóbbi felmérése szerint Moldova mintegy 25 ezer menekült befogadására képes. Az országban jelenleg 96, hatóságilag engedélyezett befogadóközpont is működik, közülük 42 a fővárosban. (MTI)

2022.03.17. 13:56

Reagált Kijev a kiszivárgott állítólagos békemegállapodás-tervre

A Kreml szóvivője tagadta, hogy "egészében" igaz lenne a szerdán kiszivárgott béketerv, részletek azonban reálisak belőle.

2022.03.17. 13:44

A britek már Lengyelországot fegyverzik

Egy komplett légvédelmi rakétarendszerről van szó - és egy kisebb sereg katonáról is.

2022.03.17. 13:34

Bedobták a kriptopiacra Ukrajnát

Legalizálták a kriptoeszközöket, és törvénybe iktatták a virtuális eszközök használatának lehetőségét.

2022.03.17. 13:33

Ezt csinálja a világgazdasággal a háború

Az ukrajnai háború több mint egy százalékpontot vehet el a világ idei gazdasági növekedéséből és két és százalékponttal megdobhatja az inflációt. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) az ukrajnai háború gazdasági és társadalmi hatásairól és politikai következményeiről készített első értékelésében úgy fogalmazott, hogy Oroszország inváziója humanitárius válságot okozott Ukrajnában, életeket, otthonokat és infrastruktúrát tönkretéve, miközben megzavarta a globális gazdasági fellendülést a koronavírus-járvány után. Az OECD honlapjára felkerült értékelésében a párizsi székhelyű szervezet megjegyezte, hogy a nyersanyagárak meredeken emelkedtek. Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzaexportjának körülbelül egyharmadát adja, és fontos műtrágya- és ipari fém-, például nikkel- és palládiumtermelők. A búza, a kukorica és a műtrágya ellátászavarai az éhezést és az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát növelhetik világszerte. A fémárak szárnyalása számos iparágat érinthet, például a repülőgép-, autó- és chipgyártást. Az OECD rámutatott arra, hogy mivel Oroszország adja a világ földgáztermelésének mintegy 16 százalékát és a kőolaj 11 százalékát, az energiaárak riasztóan megugrottak. Európa különösen nagy mértékben függ az orosz gáztól és kőolajtól. A gáz azonnali ára Európában jelenleg több mint tízszerese az egy évvel ezelőttinek, miközben az olaj ára csaknem megkétszereződött ugyanebben az időszakban. Az ársokk érinti a háztartásokat és világszerte megzavarja az áruk és szolgáltatások termelését. (MTI)

2022.03.17. 13:29

Soltész Miklós: felkészülten várjuk a menekülteket

Felkészülten várjuk a következő napokban az Ukrajnából várhatóan nagyobb létszámban elinduló menekülteket a magyar-ukrán határ mentén lévő segítségpontokon - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke csütörtökön az MTI-nek. Soltész Miklós Barabáson és Beregsurányban tett látogatását követően az MTI tudósítójának elmondta, a határon szolgáló rendvédelmisek és a segélyszervezetek munkatársainak tapasztalatai szerint az elmúlt napokban viszonylagos nyugalom volt a térségben, de a szomszédos országból érkező hírek szerint a következő napokban tömegek indulhatnak el Kárpátaljáról Magyarországra. Arra kérik a segíteni akarókat, hogy az Aranyosapátiban kialakított központi raktárba juttassák el az elsősorban tartós élelmiszerből álló felajánlásaikat, amelyeket tartalékolnak vagy szükség szerint a segítségpontokra és Kárpátaljára szállítanak ki. A Karitatív Tanács szervezetei számára létrehozott biatorbágyi gyűjtőponton elsősorban a nagy cégek felajánlásait várják reggel nyolctól este nyolcig - tette hozzá az államtitkár. A beregsurányi segítségpontot csütörtökön felkereste Herczegh Anita, a korábbi köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is, aki a tapasztalatairól szólva az újságíróknak elmondta, az érkezők ellátása olajozottan zajlik a segítségponton, a szeretetszolgálat munkatársai meleg ruhákkal, meleg étellel, szendvicsekkel és információkkal várják a menekülteket, a gyermekes családok számára babakocsikat és babahordozókat tudnak biztosítani. (MTI)

2022.03.17. 13:27

Tálas Péter: Sokkal több hiba van ebben a történetben, mint az oroszok állítják

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetőjét a NATO-főtitkár szerdai bejelentéséről, vagyis a NATO keleti szárnyának fejlesztéséről és erősítéséről is kérdeztük.

2022.03.17. 13:12

"A NATO nem lép be az orosz-ukrán háborúba"

Ezt a német kancellár jelentette ki Berlinben, mielőtt megbeszélést folytatott volna a katonai szövetség főtitkárával.

2022.03.17. 13:11

Kamionok indulnak segéllyel Budapestről

Magyarország segít a bajban lévőknek, az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtják végre - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebook-oldalára csütörtökön feltöltött videóban. Menczer Tamás kifejtette: 600 millió forint értékben szállítanak tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket és kisbabák ellátásához szükséges termékeket Kárpátaljára, Ukrajnába. Közölte: ez akkora mennyiség, hogy egyszerre nem lehet leszállítani; péntek hajnalban indulnak el másodszor a kamionok, hajnali öt órakor öt jármű indul majd el a határ felé a termékekkel. (MTI)

2022.03.17. 13:06

Benkő Tibor: Az új kihívások Magyarország részéről választ követeltek

A magyar hadsereg az egyik legjobb lesz a térségben – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

2022.03.17. 13:05

Embercsempészek: már Ukrajnában akcióba lépnek

Az Európa Tanács emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülők könnyen az embercsempészek kizsákmányolásának áldozataivá válhatnak. A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács szakértői csoportja csütörtökön közzétett közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború elől menekülő emberek fizikailag és lelkileg is legyengültek, nem ismerik új környezetüket, ezért különösen veszélyezteti őket az embercsempészek és más bűnözők kizsákmányolása. A szakértők közölték: a menekülőket - akiknek 90 százaléka nő és gyermek - embercsempészek keresik meg már Ukrajnában, vagy a menekülthullám frontországaiban. A kizsákmányolásnak legkitettebbek a felnőtt kísérő nélküli gyermekek, akik egyedül, vagy csoportosan keltek útnak az ukrajnai árvaházak és nevelőotthonok sietős evakuálását követően. (MTI)

2022.03.17. 12:52

"Dezertőr" orosz balerina

Otthagyta a moszkvai Bolsoj balett-társulatát Olga Szmirnova orosz prímabalerina, miután tiltakozását fejezte ki az Ukrajna ellen indított orosz támadás ellen. A balerina ezentúl Amszterdamban táncol, szerdán találkozott is a Holland Nemzeti Balett társulatával. Szmirnova, akinek nagyapja ukrán, március elején szólalt fel az Ukrajna ellen indított orosz háború ellen a Telegram közösségi médiumon. "Lelkemmel és minden porcikámmal a háború ellen vagyok" - írta a balerina. Hozzátette: azt várta, hogy az országok békés eszközökkel oldják meg a konfliktusaikat. "Soha nem gondoltam, hogy szégyellni fogom magam Oroszország miatt, én mindig is büszke voltam a tehetséges orosz népre, a kulturális és a sportban elért eredményeinkre" - fogalmazott a táncművész. A holland balett szóvivője szerint Szmirnova már korábban is kifejezte, hogy szívesen dolgozna együtt az amszterdami balett-társulattal. "Olga Szmirnova kivételes táncművész. Egészen különleges, hogy itt, Hollandiában fog táncolni" - méltatta az orosz művészt Ted Brandsen, a Holland Nemzeti Balett igazgatója. A balerina április 3-án lép először színpadra Amszterdamban, Alekszandr Glazunov romantikus lovagmeséjében, a Rajmonda című orosz balettben. A szentpétervári Mariinszkij Opera és Balett Nagyszínház szólistája, a brazil származású Viktor Caixeta szintén elhagyta Oroszországot, és Amszterdamba szerződött. (MTI)

2022.03.17. 12:06

Fizetőképesség

Az orosz kormány bejelentése szerint kifizette két, 2023-ban és 2043-ban lejáró eurókötvényének szerdán esedékessé vált kamatát, és nem áll fenn államadósságfizetéssel kapcsolatos semmilyen gond. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség csütörtökön azt is idézte a kormány bejelentéséből, hogy a 117,2 millió eurónyi kupont devizában utalta az orosz állam. A devizában történt fizetés hangsúlyozása azért is fontos, mert a Fitch nemzetközi hitelminősítő már korábban jelezte, hogy ha Oroszország esetleg rubelben akarná rendezni a kamatot - ahogy erre többször is utalást tett - az csődeseménynek számít. Az orosz jegybank hozzáférhető arany- és devizatartaléka jócskán megcsappant, mivel mintegy a felét, közel 300 milliárd dollárt befagyasztották a Nyugat által az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul bevezetett szankciók miatt. (MTI)

2022.03.17. 11:57

Jótékonyság a művészektől

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) március 16-i koncertbevételével csatlakozott az orosz-ukrán háború elől menekülők segítéséhez. A Zeneakadémia Nagytermében rendezett jótékonysági célú hangverseny teljes jegybevétele a Híd Kárpátaljáért programon keresztül jut el a rászorulóknak - közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája csütörtökön az MTI-vel. (MTI)

2022.03.17. 11:36

Csernyihiv: halottak, egyre többen

Az észak-ukrajnai Csernyihivben 53-ra emelkedett azoknak a száma, akik az orosz erők támadásai következtében vesztették életüket szerdán - közölte csütörtökön Vjacseszlav Hausz regionális kormányzó. (MTI)

2022.03.17. 11:29

Aukciók: nyet!

A világ vezető aukciósházai, a Christie's, a Sotheby's és a Bonhams törölte júniusra meghirdetett orosz művészeti árveréseit Londonban a nyugati szankciókkal összhangban, amelyeket Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt vezettek be. (MTI)

2022.03.17. 11:28

Támadás a légvédelem ellen

Tizenegy újabb ukrán légvédelmi rendszer, köztük egy SZ-300-as üteg megsemmisítéséről számolt be csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az előző nap eseményeiről ismertetett hadijelentésében. (MTI)

2022.03.17. 11:23

Ezrével érkeznek Budapestre

Az ukrajnai háború elől menekülők közül szerdán 3329 ember, köztük 971 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a police.hu oldalon. A rendőrségi honlapon azt írták: a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 59 ember, köztük 37 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - tették hozzá. A BRFK és a Készenléti Rendőrség a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásukért, szállításukért, elszállásolásukért a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a katasztrófavédelem, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - olvasható a közleményben. (MTI)

2022.03.17. 11:23

Mindenki túlélhette a mariupoli színház bombázását

Több mint ezren voltak az épület alatt, zárt óvóhelyen, nők és gyermekek.

2022.03.17. 11:08

Kiszabadították Melitopol polgármesterét

Az "ár" 9 igen fiatal volt.

2022.03.17. 11:08

Ukrán elnök a német parlamentben: "szigorítsák a moszkvai szankciókat!"

Volodimir Zelenszkij nem rejtette véka alá kritikus véleményét sem.

2022.03.17. 10:36

Ukrajnából érkezett menekülteknek adott át okmányokat Orbán Viktor - videó

Ukrajnából Olaszországba tart az a család, aki ideiglenes tartózkodási engedélyért folyamodott a magyar hatóságokhoz, történetüket a miniszterelnök tette közzé röviden, videóval.

2022.03.17. 09:48

Orosz rakéta csapódott be egy iskolába

Egy orosz rakéta csapódott be egy oktatási intézmény épületébe éjjel fél három körül – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. A hatóságok tájékoztatása szerint az északnyugati Harkiv régióban található Merefa városában lévő épület részben megsemmisült. A helyi média szerint egy iskolát és egy közösségi házat találtak el. Áldozatokról egyelőre nincs hír. (BBC)

2022.03.17. 09:46

Lengyel vélemény: Putyin vlóban háborús bűnös

Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes a BBC-nek elmondta, hogy a mariupoli színházi robbantás újabb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin erői brutálisabb taktikához folyamodnak. Przydacz egyetért azzal, hogy Joe Biden amerikai elnök "háborús bűnösnek" minősítette az orosz vezetőt. "Véleményem szerint az eredeti terv a katonai infrastruktúra lerombolása volt" - mondja Przydacz. "A Kreml azt hitte, hogy Ukrajna kormánya valahogy elpárolog. Ez nem így volt. Az ukránok nagyon bátrak védik a földjüket és értékeikat, a demokráciájukat, az országukat, amelyet építettek az elmúlt 30 évben. Tehát most Putyin úgy döntött, hogy megüti a polgári infrastruktúrát. "És ami még rosszabb, láttam egy fotót a színház körül, a járdára ki volt írva, hogy gyerekek vannak bent. Ez nem akadályozta meg Putyint abban, hogy ezt bombázza, és tényleg, ahogy Biden elnök nevezte, ez az. a háborús bűnös." (BBC)

2022.03.17. 09:27

Kétmillióan Lengyelország felé

Mintegy 1,95 millió ember menekült Ukrajnából Lengyelországba a háború kezdete óta – közölte csütörtök reggel a lengyel határőrség. (BBC)

2022.03.17. 09:22

Így állnak most

2022.03.17. 08:59

ENSZ BT ülés, katasztrofális humanitárius helyzet

A ENSZ több tagállama, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország kezdeményezték New Yorkban helyi idő szerint szerdán, hogy az ukrajnai háború fejleményei miatt másnap tartson rendkívüli ülést a világszervezet Biztonsági Tanácsa. Erre szerintük elsősorban a romló humanitárius helyzet miatt van szükség. A brit ENSZ-misszió a kérést bejelentve úgy fogalmazott: az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszország háborús bűnöket követ el, mert civileket is célba vesz. Az ülés kezdeményezői között van Norvégia, Írország és Albánia is. A BT-ben Oroszország is köröztet egy határozati javaslatot, amely a "sérülékeny helyzetben lévő" ukrajnai civilek védelmére, továbbá a humanitárius segítség és a távozni kívánó lakosság útjának szabaddá tételére szólítana fel, de anélkül, hogy megemlítené Moszkva felelősségét a háborús helyzet kialakulásában. A javaslatról várhatóan pénteken szavaznak is a tanácsban, de diplomaták szerint nincs igazán esély arra, hogy elfogadják, mert nem szólít fel a harcok beszüntetésére és az orosz csapatok kivonására. Egy másik, francia-mexikói javaslatot, amely azonnali tűzszünetre szólít Ukrajnában, rámutatva a humanitárius helyzet súlyosságára, a tervek szerint az ENSZ Közgyűlése vitat majd meg, mert a BT-ben orosz vétó fenyegeti. New York-i értesülések szerint szó van arról is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal a közgyűlés előtt. Az Európai Unió tagországainak oktatásügyi miniszterei szerdán videoösszeköttetés révén tanácskoztak az Ukrajnából menekülők helyzetéről. A soros francia EU-elnökség közlése szerint megállapodtak abban, hogy munkacsoportot hoznak létre, amelynek feladata az lesz, hogy összehangolja az iskoláskorú menekültek befogadására vonatkozó tagországi kezdeményezéseket. Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter közlése szerint ennek a csoportnak az illetékessége lesz az is, hogy összehangolja az oktatási támogatásra szánt uniós finanszírozás elosztását. Különös figyelmet fordítanak azokra az országokra, ahová a legtöbb menekült érkezik - tette hozzá. Panama szerdán azt jelentette be, hogy a zászlaja alatt közlekedő három hajót orosz rakétalálat ért a Fekete-tengeren az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. Senki nem sebesült meg, de az egyik hajó elsüllyedt - tájékoztatott a közép-amerikai ország tengerhajózási hivatala. Az ukrán vezérkar csütörtökre virradóra közölte, hogy az orosz haditengerészet továbbra is blokkolja a közlekedést a Fekete-tenger északnyugati részén. Korábban Kijev arról számolt be, hogy emiatt már mintegy 100 hajó rekedt ukrán kikötőkben, illetve felségvizeken. A vezérkar friss közleményében azt is bejelentette, hogy az ukrán erők tüzérségi támadást intéztek a herszoni repülőtér ellen, amely korábban orosz ellenőrzés alá került. A tájékoztatás szerint - amelyet független forrásból nem erősítettek meg - több tucat ott állomásoztatott orosz helikoptert találat ért. Ukrán közlések szerint az ország északkeleti részében ostromlott Izjum városban katasztrofálissá vált a humanitárius helyzet. (MTI)

2022.03.17. 08:55

Szakértő Ukrajnáról: mindenki számolhat valamilyen területi veszteséggel

Varsó számára sokkal fontosabb az Oroszországgal szembeni védekezés, mint bármilyen más vita az Európai Unióval - mutatott rá Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő.

2022.03.17. 08:50

Orbán Viktor: a jövő héten egy nagyobb menekülthullámot várunk

A csengersimai magyar-román határátkelőt is meg kell erősíteni. A miniszterelnök a helyszínről vezeti a munkát.

2022.03.17. 08:25

Kamuvideón terjesztik, hogy Volodimir Zelenszkij feladta a harcot

A képsorokat közlő csatorna közölte, feltörték a tárhelyeit.

2022.03.17. 08:05

Mariupol - Lebombázták a színház épületét, ezren voltak benne

Kijevben egy lelőtt rakéta maradványai csapódtak egy lakóépületbe. A romok alatt embereket keresnek. Mariupol városában százezrek vesztegelnek étlen, szomjan, közműszolgáltatások nélkül.

2022.03.17. 07:54

Az energiár felfutása meggondolásra késztette a németeket

Egy friss lakossági felmérés szerint drasztikusan emelkedett Németországban az atomerőművek és szénerőművek továbbműködtetésének támogatottsága.

2022.03.17. 06:54

Oroszországban mintegy 30 független hírportált zároltak, köztük a BBC honlapját

Az ukrajnai hadműveletek február 24-i kezdete óta már több független sajtóorgánumot bezárattak az országban, valamint korlátozzák a hozzáférést a Facebook, az Instagram és a Twitter oldalaihoz.

2022.03.17. 06:00

A Nemzetközi Bíróság a háború azonnali leállítására szólította fel Oroszországot

A hágai szervezet szerint azt is biztosítania kell Oroszországnak, hogy az ellenőrzése alatt álló vagy általa támogatott más katonai erők se folytassák a hadműveleteket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×