eur:
395.07
usd:
371.81
bux:
66203.93
2024. április 16. kedd Csongor
A Belta fehérorosz állami hírügynökség által közreadott képen Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter tárgyal az orosz delegációval a fehéroroszországi Gomelben 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/BelTA/Szerhíj Holodilin

Ukrán miniszter: nem háború zajlik, hanem állami terror

Több katonai segítséget kért az EP külügyi bizottságától Olekszij Reznyikov, aki szerint van olyan ukrán város, amely már csak a térképen létezik.

Ukrajnának több katonai támogatásra van szüksége, az Európai Uniónak pedig további, rendkívül erős, a gazdaságot megbénító szankciókkal kell sújtania Oroszországot - jelentette ki az ukrán védelmi miniszter az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának ülésén.

Olekszij Reznyikov az EP szakbizottságának üléséhez videón keresztül kapcsolódva elmondott beszédében hangsúlyozta: olyan robusztus megszorító intézkedésekre van szükség Oroszországgal szemben, amelyek arra kényszerítik Moszkvát, hogy "megállítsa az Ukrajna elleni agressziót".

A miniszter ismételten ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetését szorgalmazta, és sürgette az uniós országokat, hogy bürokratikus akadályok nélkül szállítsanak fegyvereket országának. Reznyikov kérdéssel fordult az EP-képviselőkhöz: vajon a helyzet elmérgesedésére van-e szükség ahhoz, hogy az Unió határozottabban lépjen fel Oroszországgal szemben és Ukrajna megsegítésére? - fogalmazott. Közölte továbbá: Ukrajna készen áll arra, hogy mihamarabb fogadja és felhasználja az Európai Unió felajánlotta pénzügyi segítséget.

Reznyikov arról is beszélt, hogy az orosz hadsereg eddig már több veszteséget szenvedett, mint a két csecsen háborúban összesen. Szerinte nem háború zajlik, hanem állami terror.

A miniszter úgy hiszi, hogy Ukrajna győzni fog, csak a kérdés, milyen áron, és ezt az árat az ukrán népnek kell megfizetnie - írta a hvg.hu.

Kiemelte, a bombázások ellen nem tudják hatékonyan védeni a városokat, sőt

van már olyan település is, amelyik csak a térképen létezik, ahol már egyetlen ház sem sértetlen.

Az EP tájékoztatása szerint a képviselők elkötelezték magukat amellett, hogy felszólítják az uniós kormányokat: "tegyenek többet Ukrajna megsegítésére az orosz agresszióval szemben". Leszögezték, támogatni fogják a további szankciós csomagokat, hogy Oroszország illetékesei tárgyalóasztalhoz kényszerüljenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×