eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Chimneys - power plant in a rural setting in the French countryside
Nyitókép: Karl Hendon / Getty

Az energiár felfutása meggondolásra késztette a németeket

Egy friss lakossági felmérés szerint drasztikusan emelkedett Németországban az atomerőművek és szénerőművek továbbműködtetésének támogatottsága.

Németországban az emberek egyre inkább az atomenergiát támogatnák, ha az csökkenthetné a költségeiket – derült ki a Verivox ár-összehasonlító oldal megbízásából, az Innofact piackutató intézet által készített felmérésből, amelyet a napi.hu ismertet.

A válaszadók 40 százaléka a magas áramárak mérséklése érdekében egyelőre megtartaná az atomerőműveket, sőt: a széntüzelésű erőműveket is. Ez az arány mintegy duplája annak, amit a Clean Energy Wire alig két éve közölt.

Az új felmérés szerint a németek mintegy 81 százaléka az Ukrajnában zajló háború miatt "aggodalmának adott hangot” amiatt, hogy valószínűsíti: az amúgy is magas energiaárakra gyakorolt ​​hatása miatt. A megkérdezettek csaknem fele (46 százalék) úgy nyilatkozott, hogy nagyon aggasztja az energiaárak alakulása. Bő harmada (35 százalék) aggódik. 14 százalékuk bizonytalan a kérdésben, és a felmérésben részt vevők mindössze 4 százaléka nem gondolja, hogy tartani kellene a magas energiaköltségektől.

Jelenleg a németek 42 százaléka támogatja a 2038-ra kijelölt szénkivonási dátum meghosszabbítását, alig fél éve mindössze 12 százalékot mértek. Most a válaszadók 54 százaléka gondolja úgy, hogy atomenergiára van szükség ahhoz, hogy kevésbé függjön az ország az energiaimporttól, és 42 százalékuk gondolja úgy, hogy a szénégetés a megfelelő eszköz a külföldtől való energiafüggés minimalizálására.

A német kormány alig egy hete viszont úgy döntött, hogy az orosz gáztól való függőséget nem a még meglévő vagy a nemrég leállított és bezárt nukleáris blokkok újraélesztésével, illetve továbbműködtetésével oldja meg, hanem magasabb sebességi fokozatba kapcsol az alternatív energiaforrások alkalmazásának érdekében.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×