eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Aerial view of combine harvester. Harvest of wheat field. Industrial footage on agricultural theme. Biofuel production from above. Agriculture and environment in European Union.
Nyitókép: abadonian/Getty Images

Humanitárius katasztrófával fenyeget a búzaexport hiánya

A háború gazdasági következményeiről készített OECD-jelentés alapján a szegénység és az éhezés megugrásához vezethet, ha a két ország búzakivitele kiesik. Szudánban és Líbiában máris tüntetéssorozat robbant ki a dráguló kenyér miatt. Titánszivacs, argon, neon - sok területen lehet gond a háború miatt.

A globális búzaexport 30 százalékát, a Közel-Kelet számos országában pedig a teljes búzaimport mintegy háromnegyedét adja az OECD szerint Oroszország és Ukrajna. A globális GDP viszonylag kis részét, 2 százalékát képviselik, ugyanakkor az élelmiszer-, ásványianyag- és energiaexportban betöltött jelentőségük miatt a konfliktus máris jelentős gazdasági és pénzügyi megrázkódtatásokat okozott, mivel az olaj-, gáz- és búzaárak az egekbe szöktek.

Az OECD szerint a pénzügyi piacokon és a nyersanyagárakban a háború kezdete óta tapasztalható éles mozgások tartós fennmaradása egy százalékpontot ronthat a globális gazdasági növekedésen és 2,5 százalékponttal növelheti az inflációt. Az európai gazdaság növekedése 1,4 százalékponttal csökkenhet a Sky News cikke szerint.

A mezőgazdaság többszörösen sújtott

"A háború és a kapcsolódó szankciók már most is globális zavarokat okoznak a pénzügyi és üzleti kapcsolatokban" - állapítja meg a jelentés, hozzátéve, hogy Ukrajna és Oroszország búzaexportjának teljes leállítása komoly hiányt eredményezhet számos feltörekvő és fejlődő gazdaságban. "Egyes országokban nemcsak a gazdasági válság, hanem a

humanitárius katasztrófák akut veszélye is fennállna,

a szegénység és az éhezés erőteljes növekedésével" - vélekednek.

Az országok gázellátása a műtrágyatermelés miatt is fontos, ennek megszakadása szintén a mezőgazdaságra nézve bír kedvezőtlen hatással.

Oroszország és Ukrajna a kukorica-, ásványi műtrágya- és földgázexport 20 százalékát, valamint az olajexport 11 százalékát adja.

A fémexport is jelentős

Az ellátási láncok világszerte függnek a fémek exportjától is, például az Oroszországból származó palládiumtól, amelyet az autók katalizátorainak gyártásához használnak, valamint az acélgyártásban és az akkumulátorgyártásban használt nikkeltől. Oroszország és Ukrajna a félvezető chipek gyártásához használt argon és neon forrásai is, valamint a repülőgépekben használt titánszivacs nagy termelői. A jelentés szerint mindkét ország világviszonylatban is jelentős uránkészletekkel rendelkezik mindezeken felül.

"Ezen nyersanyagok közül soknak az ára meredeken emelkedett a háború kitörése óta"

- jegyezte meg az OECD. A jelentés szerint a gondosan célzott kormányzati kiadások csökkenthetik a növekedésre gyakorolt hatásokat, különadók kivetését is javasolják.

A kormányoknak cselekedniük kell

A jelentés szerint a kormányoknak cselekedniük kell, hogy enyhítsék a magasabb energiaárak hatását, diverzifikálják az energiaforrásokat és növeljék a hatékonyságot, ahol csak lehetséges.

"A háború kiemelte annak fontosságát, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az Oroszországtól való függőséget a kulcsfontosságú energiaimport tekintetében. A politikai döntéshozóknak újra kell gondolniuk a piac kialakításának megfelelőségét az energiabiztonság biztosítása és a zöld átmenetet biztosító, közpénzekből támogatott ösztönzők bevezetése érdekében" - írták.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×