eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Damaszkusz, 2018. április 14.Szíriai zászlót lengető katonák Bassár el-Aszad szíriai elnököt ábrázoló plakáttal Damaszkuszban 2018. április 14-én, a szíriai kormány melletti szimpátiatüntetésen. Hajnalban amerikai, brit és francia harci gépek célzott légicsapásokat hajtottak végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Nyitókép: Illusztráció MTI/EPA/Juszef Badaui

Ukrán hírszerzés: csökkent a szíriai zsoldosok elszántsága

A harcosok egy része dezertálási lehetőségként tekint az ukrajnai küldetésre.

Nemrég több mint harminc, sérült szíriai zsoldos érkezett Oroszországból a szíriai orosz Hmejmim légitámaszpontra, olyanok, akik az ukrajnai harcokban sebesültek meg - állította a kijevi védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága a Telegram üzenetküldő portálon közzétett jelentésében.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint a sérültek látványa elkedvetlenítette Szíriában az ukrajnai háborúban orosz oldalon részt venni készülő szíriai zsoldosokat, többen visszavonták jelentkezésüket, de feljegyeztek olyan eseteket is, amelyekben a korábbi jelentkezők állítólag megcsonkították magukat, hogy mégse kelljen harcba menniük. A jelentésben - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál és az UNIAN ukrán hírügynökség is idézett - azt írták: a zsoldosok egy része úgy tekint az ukrajnai "kalandra", amelyhez előbb Oroszországba, illetve Fehéroroszországba kell utazniuk, mint dezertálási lehetőségre, mert Ukrajnába jutva azután illegális bevándorlóként az Európai Unióba akar eljutni.

Az ukrán hírszerzés semmivel nem támasztotta alá ezt az állítólagos értesülését.

A beszámoló szerint a szíriai Hmejmim támaszpont parancsnoksága azt az utasítást kapta, hogy megközelítőleg napi 300 zsoldost verbuváljon. Például március 15-én 150-et küldtek Oroszországba, hogy részt vegyenek az ukrajnai háborúban - állítja az ukrán hírszerzés.

"A zsoldosoknak azt mondják, hogy pusztán a rendfenntartásban kell részt venniük az Oroszország által megszállt ukrán területeken.

Körükben azonban elterjedt a híre annak, hogy ezzel ellentétben harci cselekményekben vetik be őket, ami úgyszintén jelentősen csökkentette a szíriaiak elszántságát" - írta a hírszerzés.

Kijev értesülése szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök állítólag negyvenezer fegyverest ígért Oroszországnak. Ezenfelül a hírszerzés olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint a közeljövőben fegyvereket, katonai felszereléseket és egyéb erőforrásokat is terveznek szállítani Szíriából Oroszországba és Fehéroroszországba az Ukrajna elleni támadásokban részt vevő orosz erők számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×