eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
car dashboard close up low fuel warning close up
Nyitókép: Vera_Petrunina/Getty Images

Beszáll a benzinköltségbe a francia állam

Literenként 15 eurócentes kedvezményt biztosítanak áprilisban a kutakon minden üzemanyagra. Az ok: a magas üzemanyagár.

Literenként 15 eurócentes kedvezményt biztosít április 1-től négy héten keresztül a francia kormány az autósoknak a benzinkutaknál az üzemanyagárak folyamatos növekedése miatt – jelentette be Jean Castex miniszterelnök.

Az intézkedés mintegy 2 milliárd euróba kerül az államnak. Vonatkozik a vállalkozókra és a háztartásokra is, és minden üzemanyagra érvényes lesz. "Ez azt jelenti, hogy minden teli tanknál kilenc eurót (3400 forintot) lehet majd megtakarítani" – mondta a kormányfő a Le Parisien című napilap honlapján megjelent interjúban.

A kedvezményt a fizetéskor vehetik igénybe az autósok, a kutak bejáratánál feltüntetett árban nem lesz látható az engedmény.

Az állam a különbözetet megtéríti a kutaknak, s

a miniszterelnök azt kérte az olajipari vállalatoktól, hogy ők is tegyenek hasonló "kiegészítő gesztust".

"Hogyan érthetnék meg a franciák, hogy két euróba került a gázolaj, miközben az olajipari vállalatoknak továbbra is nagy a nyereségük?" – kérdezte a miniszterelnök.

"Ha az állam képes literenként 15 eurócentes erőfeszítést tenni, és ők is tesznek például 5 eurócentes erőfeszítést, akkor már literenként 20 eurócent maradhatna a franciák zsebében" – fogalmazott Jean Castex.

A francia kormány az elmúlt hónapokban több intézkedést is foganatosított az energiaárak emelkedésének mérséklésére. A gáz árát tavaly nyáron befagyasztotta 2022 áprilisig, majd az ukrán háború kitörését követően a befagyasztást meghosszabbította az év végéig. Az elektromos áram árának emelkedését pedig 4 százalékra korlátozta, s az év végén 100 eurós "energiainfláció"-támogatást utalt át a rászoruló háztartásoknak.

A lakossági intézkedéscsomag 20 milliárd euróba került a költségvetésnek a miniszterelnök szerint.

A kormány jelezte, hogy a jövő héten újabb gazdasági és szociális támogatási programot jelent be az ukrajnai háború következményeinek kompenzálására.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×