eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: a NATO Magyarország szempontjából megnyugtató dolgokat mondott ki

Az észak-atlanti szövetség rendkívüli külügyminiszteri értekezlete után jelentkezett a tárcavezető.

A háborús helyzet Ukrajnában egyre súlyosabb, az ebből fakadó biztonsági kockázatok is egyre súlyosabbá válnak. Ilyenkor van igazán nagy szükség a megfontoltságra, a józan észre, a stratégiai nyugalomra, és az se baj, ha a döntéshozók tapasztalattal rendelkeznek a válságkezelés terén - kezdte nyilatkozatát Szijjártó Péter Brüsszelben. Hangsúlyozta, hogy most olyan időszak van, amikor a felelőtlen, össze-vissza nyilatkozatok nagyon veszélyesek tudnak lenni, ezért ezeket el kell kerülni.

A megbeszélésen a tagállamok képviselői előtt a magyar külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, hogy a magyar határ védelmét a honvédség oda csoportosított erői elvégzik, ebből a szempontból plusz erőkre nincs szükség. "Magyarország területének védelmével a NATO dél-keleti szárnyának védelmét is elvégezzük", emlékeztetett.

Megerősítette Brüsszelben, hogy "sem katonát, sem fegyvert nem küldünk Ukrajnába, és nem engedjük át Magyarországon a halált okozó fegyvereket. Hiába követeli ezt az ellenzék, mert ez veszélybe sodorná Magyarországot és a magyar emberek életét".

Azt mondta, ezen az értekezleten az volt a legfontosabb, hogy ne szülessen olyan felelőtlen döntés vagy nyilatkozat, amely előidézhetne egy közvetlen NATO-Oroszország konfliktust.

"Magyarország szempntjából megnyugtató, hogy semmilyen ilyen döntés nem született, sőt

kimondásra került, hogy a NATO nem résztvevő ebben a háborúban."

Szijjártó Péter szerint ez a legfontosabb üzenete a találkozónak.

Kimondták mindezeken túl, hogy

  • mindent meg kell tenni, hogy ne is legyen a NATO résztvevő, ezért a NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket a háborúba.
  • Mindent meg kell tenni azért, hogy ez a áhbrú ne terjedhessen Ukrajnán túlra
  • Csökkenteni kell a további eszkaláció esélyét
  • A kommunikácós csatornákat Oroszországgal fenn kell tartani annak érdekében, hogy elejét lehessen venni bármilyen félreértésnek vagy visszafordíthatatlan döntésnek.

A tárcavezető ismertette továbbá, hogy Magyarország energiaellátása rendben zajlik, az országba irányuló földgáz és kőolaj-szállítások a vonatkozó szerződések szerint történnek.

  • Földgázból Szerbia felől a gázvezeték kihasználtsága folyamatosan növekszik, legutóbb már elérte a 15 millió köbmétert, illetve Ausztria felől is érkezik az ilyenkor szokásos mennyiség, sőt néha a teljes kapacitást is eléri itt a kihasználtság.
  • Kőolajból Fényeslitkénél is a megfelelő mennyiség érkezik.

A kijevi nagykövetség bezárásáról és Lvivbe költöztetéséről azt mondta, hogy a harmadik evakuált csoportban 20 fő van, 16 magyar mellett osztrák és francia állampolgárok. Már Ungváron vannak. Időközben zajlik az ideiglenes nagykövetség előkészítése Lvivben. A kijevi munkavégzésre érdemben már nem volt lehetőség, ezért sok más országhoz hasonlóan költöznek Lvivbe.

A határhelyzet: menedzselhető a forgalom, kivéve a Csap-Záhony átkelőnél, ott erős autóbuszforgalom jelentkezik.

A harmadik (nem uniós) országok állampolgárainak hazatérése a magyarországi repterekről zavartalanul történik.

Szijjártó Péter napközben részt vesz az EU rendkívüli külügyi tanácsülésén.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×