eur:
392.99
usd:
366.24
bux:
66624.44
2024. április 26. péntek Ervin
Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén az Ukrán Biztonsági Szolgálat harkivi székházánál egy orosz rakétatámadás után 2022. március 2-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Marienko

Percről percre az ukrajnai háborúról – Kémvádak, átírt videojátékok, újabb fegyverszállítások

Vlagyimir Putyin több gazdasági szigorítást és enyhítést is bevezetett szerdán. Elfoglalhatták a támadók Herszovot. Egész nap frissülő hírfolyamunk a kiadott cikkeken túl további hírekkel, grafikonokkal, fotókkal. (A nyitóképen: Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén az Ukrán Biztonsági Szolgálat harkivi székházánál egy orosz rakétatámadás után 2022. március 2-án.)

2022.03.02. 23:36

Emmanuel Macron: sok minden öt össze minket az orosz néppel

Emmanuel Macron francia államfő szerdán ismét elítélte az Oroszország által Ukrajna ellen a múlt héten elindított háborút, amelyet szerinte "Európa történelmének revizionista olvasata táplál".

"Oroszországot nem támadták meg, ő az agresszor, ez a háború nem a NATO és Oroszország közötti konfliktus, és még kevésbé a nácizmus elleni küzdelem, ez egy hazugság. Sértés Oroszország és Ukrajna történelmével szemben, a felmenőink emlékével szemben, akik együtt küzdöttek a nácizmus ellen - jelentette ki a francia köztársasági elnök szerda este a nemzethez intézett ünnepélyes televíziós beszédében. "Ez a háború egy revánsszellem gyümölcse, amelyet Európa történelmének revizionista olvasata táplál, és amely a birodalmak legsötétebb óráiba, inváziókba, kivégzésekbe szeretné sodorni Európát" - tette hozzá.

"Nem állunk háborúban Oroszországgal. Tudjuk, hogy mennyi minden köt össze bennünket ezzel a nagy európai néppel, az orosszal" - hangsúlyozta Macron, jelezve, hogy "minden olyan orosz mellett áll, aki elutasítja, hogy a nevében folytassanak egy méltatlan háborút".

Az ukrajnai háború gazdasági következményei miatt a francia elnök szerint "történelmi döntésekre" van szükség ahhoz, hogy Franciaország és Európa függetlenebbé váljon energetikai téren, és biztosítani tudja a védelmét. Üdvözölte, hogy Európa már eddig is egységet és eltökéltséget mutatott, s ezzel "új korszakba lépett" - mondta. (MTI)

2022.03.02. 23:12

Csütörtökre tolták a béketárgyalások kezdetét

Egybehangzó sajtójelentések szerint reggel kerül sor a delegációk találkozójára.

2022.03.02. 22:58

Rakéta csapódott be egy kijevi pályaudvarnál, az evakuálás egyik helyszínénél

Hatalmas robbanás hallatszott helyszíni beszámolók szerint szerda este Kijevben, a Déli Pályaudvar és az Ibis szálloda közelében, amelyektől nem messze az ukrán védelmi minisztérium épülete is található. Volodimir Zelenszkij elnök hivatala azt közölte az AP hírügynökséggel, hogy rakétacsapás történt.

2022.03.02. 22:45

Ukrajna: több mint kétezer civil halott, óvoda, kórház kapott találatot

Adatot közölt veszteségeiről az orosz fél is.

2022.03.02. 22:10

Elsöprő többséggel megszavazta Oroszország elmarasztalását az ENSZ Közgyűlése

Az ukrajnai háború miatt Oroszországot bíráló határozatot fogadott el túlnyomó többséggel szerdán az ENSZ-közgyűlés, amely felszólította Moszkvát, hogy szüntesse be a harcot Ukrajnában, és vonja ki katonai erőit onnan.

2022.03.02. 22:01

Szigorúan üzent a NOB-elnök az oroszok elleni szankciók feloldásának ügyében

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem garantálja, hogy feloldja az Oroszország elleni szankciókat tűzszünet vagy békemegállapodás esetén.

2022.03.02. 21:57

Orosz harci repülőgépek sértették meg a svéd légteret

A Balti-tenger felett. "A jelen történések tükrében nagyon komolyan vesszük ezt az incidenst" - olvasható a svéd hadsereg honlapján közzétett közleményben. Hozzátették, hogy a rövid ideig tartó légtérsértés Gotland szigetétől keletre történt. A közlések szerint két Szu-27-es és két Szu-24-es típusú orosz harci repülőgépről volt szó. Az incidensre válaszul a svéd légierő JAS-39 Gripen típusú elfogóvadászait riasztották.

Az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi Terület közelségében lévő országok gyakran számolnak be az orosz harci repülőgépek légtérsértéseiről.

A nem NATO-tag Svédország vasárnap bejelentette, hogy katonai segélyt, a többi között ötezer páncéltörő fegyvert küld Ukrajnába. Ez az első alkalom 1939 óta, hogy a skandináv ország fegyverekkel segít egy háborúban álló államot. (MTI)

2022.03.02. 21:55

Több ezren tüntettek Ljubljanában

Janez Jansa szlovén kormányfő felhívására több ezren tüntettek szerdán Ljubljanában Ukrajna mellett és az orosz katonai agresszió ellen - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A demonstráción, amely az ukrán és a szlovén himnusszal kezdődött, Jansa is beszédet tartott.

Elmondta: kedden telefonon beszélt Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, aki könnyek között mondta el neki, hogy az orosz bombák civileket öltek meg, és közvetlenül a beszélgetésük előtt egy gránát talált el egy épületet, amelyben hat gyermek halt meg.

"Ukrajnában nemcsak a jövőért, hanem az életért is harcolnak, és amikor az élet veszélyben van, minden más is veszélybe kerül" - vélekedett Jansa. (MTI)

2022.03.02. 21:33

Szükségállapotot hirdetett a cseh kormány

Minden csehországi régióban speciális információs központokat hoznak létre, amelyek segíteni fogják a menekültek nyilvántartásba vételét és eligazítását.

2022.03.02. 21:29

Lezuhant egy román vadászgép, eltűnt a keresésére indított helikopter

Mindez a Fekete-tenger térségében történt.

2022.03.02. 20:59

A debreceni Aranybikába a kárpátaljai menekülteket várják

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a debreceni Aranybika szabad szobáit is megnyitja a kárpátaljai menekülteknek. Az épületben hét családot - több mint 30 MCC-s gyereket és felnőttet - szállásolnak el, a debreceni önkormányzattal szorosan együttműködve pedig további hatvan férőhelyet biztosítanak a háború elől menekülőknek.

Az Aranybika épületében már kilenc kárpátaljait elszállásoltak, további huszonegy érkezik a napokban, illetve budapesti és győri ingatlanjaikba is beköltözik több család, tizenhat fővel. (MTI)

2022.03.02. 20:52

Roman Abramovics tényleg eladja a Chelsea-t, egy 86 éves svájci léphet a helyére

Lezárul egy futballtörténelmi korszak: a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics megerősítette, hogy a klub eladását tervezi. Ez a lépés egy múlt hetinek a folyománya: akkor a kialakult helyzet miatt Abramovics igyekezett átadni tulajdonrészét a Chelsea jótékonysági alapítványának.

2022.03.02. 20:45

Továbbra is terjednek az álhírek az ukrán háborúról az interneten – íme néhány és a háttere

A háború napjai alatt rengeteg álhír kezdett terjedni. Köztük régi fotók, videók jelennek meg újként feltüntetve, újakat pedig régieknek neveznek az interneten.

2022.03.02. 20:17

Most Fehéroroszország elleni szankciókat hozott az EU

Mivel Fehéroroszország szerepet vállal az Ukrajna elleni orosz agresszióban, az Európai Unió Tanácsa a fehérorosz katonaság 22 magas rangú tagja ellen büntetőintézkedéseket vetett be, és célzott kereskedelmi korlátozásokat vezet be Minszkkel szemben - közölte az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács.

2022.03.02. 20:05

Megnyitották Magyarország legnagyobb szállodáját a menekültek előtt

Kinyitott az eddig zárva tartott Danubius Hotel Hungaria Budapesten, hogy ukrajnai menekülteket fogadjon - közölte a Danubius Hotels szállodalánc. Magyarország legnagyobb, 499 szobás szállodája a tervezett idei nyitás előtt fogadja a menekülteket, akiknek étkezést is biztosítanak. Kovács Balázs vezérigazgató a közlemény szerint úgy fogalmazott: a vállalat kötelességének érzi a nehéz helyzetbe jutottak megsegítését.

2022.03.02. 20:00

Francia vélemények: Ursula von der Leyen háborús cselekedetet követ el

Az EU Oroszország ellen kivetett szankciói, intézkedései során a döntésekben a soros elnöki feladatokat ellátó Franciaországra kiemelt feladat hárul.

2022.03.02. 19:43

Újabb NATO-katonák és fegyverek érkeztek Romániába

Meglett az eredménye a román határ közelében történt keddi orosz támadásnak is.

2022.03.02. 19:33

Mazepin nem indulhat a Brit Nagydíjon

A Brit Autósport Szövetség az ukrajnai háború miatt nem engedélyezi, hogy Nyikita Mazepin, a Haas istálló orosz versenyzője rajthoz álljon az idei Forma-1-es Brit Nagydíjon.

2022.03.02. 19:25

Georgia benyújtja felvételi kérelmét az EU-ba

Két évvel előre hozták a jelentkezést az ukrán konfliktus miatt. A szankciók ügyében azonban nem változtatnak. Törökország is feltette a kezét.

2022.03.02. 19:07

Vlagyimir Putyin újabb gazdasági intézkedésekről döntött

A gazdaságot komoly csapás érte, de van biztonsági tartalék - mondta Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő. Kifejtette az orosz álláspontot az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatban is és beszélt ellenszankciókról is.

2022.03.02. 19:09

Idegenrendészet: Budapesten is sok menekült jelentkezik

Folyamatosan érkeznek kedd óta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) budapesti ügyfélszolgálataira az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők, többségében harmadik országbeli állampolgárok.

2022.03.02. 19:04

Egyes videójátékokból eltűnnek az orosz és fehérorosz csapatok

A világ legjelentősebb számítógépes sportjátékait gyártó EA úgy döntött, hogy alkalmazásairól eltávolítja az orosz és fehérorosz csapatokat a labdarúgó (FIFA) és jégkorongos (NHL) 2022-es platformjairól az ukrajnai háború miatt.

Az EA Sports jelezte, hogy szolidaritást vállal az ukrán néppel, a békére és Ukrajna inváziójának befejezésére szólít fel. "A közösségeinket naprakészen fogjuk tájékoztatni a megtett lépésekről, és köszönjük a játékosoknak a türelmet, amíg dolgozunk a frissítéseken". (MTI)

2022.03.02. 19:00

Háromnapos csecsemő az Ukrajnából menekülők közt

Húszezer ukrán menekült van Csehországban, Szlovákia keleti határát pedig közel hetvenezren lépték már át.

2022.03.02. 18:42

Boris Johnson: Oroszország háborús bűncselekményeket követ el

A brit kormány ismét kizárta, hogy a Nyugat repüléstilalmi övezetté nyilvánítsa az ukrán légteret, vagy egyéb módon közvetlenül, fegyveresen bekapcsolódjon az ukrajnai háborúba.

2022.03.02. 18:33

Szakértő: benne van a pakliban, hogy egyszer csak elfogy a gáz Európában

A Gazprom már csak a 20 százalékát foglalta le a Jamal-Európa gázvezetéken elérhető tranzit kapacitásnak, ami arra utal, hogy az Oroszország jelentősen visszafoghatja gázszállítását.

2022.03.02. 18:26

Bulgáriában kémtevékenységgel vádolnak egy orosz diplomatát

Az orosz nagykövetségen dolgozó diplomata hírszerzési tevékenységéről Ivan Gesev főügyész már tájékoztatta a bolgár külügyminisztériumot. A szófiai főügyészség közlése szerint az érintett személy cselekedeteivel megsértette a diplomáciai és konzuli kapcsolatokat szabályozó bécsi egyezményeket.

A gyanúsítottal a főügyészség szerint egy tartalékos bolgár tábornok is együttműködött, akinek hozzáférése van a NATO-t és az Európai Uniót érintő bizalmas információkhoz. Az ügyben bekérették a szófiai orosz nagykövetet is.

Legutóbb 2021 márciusában nyilvánítottak nemkívánatos személlyé Bulgáriában két orosz diplomatát, szintén feltételezett kémtevékenység miatt. Tavaly a bolgár hatóságok lelepleztek egy bolgárokból álló kémhálózatot, amely Oroszországnak dolgozott, és akkori közlésük szerint a szófiai orosz nagykövetség is érintett volt az ügyben. (MTI)

2022.03.02. 18:24

Márki-Zay Péter levélben fordult Ukrajna elnökéhez

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje a pártszövetség nevében mély együttérzéséről, szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkijt és Ukrajna valamennyi polgárát. Kiemelte: meggyőződése, hogy a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme "az agresszorral szemben", és büszkék azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben. (MTI)

2022.03.02. 18:23

Megszervezték a Magyarországra érkezett ukrajnai menekültek egészségügyi ellátását

Ennek mikéntjéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott ki közleményt.

2022.03.02. 18:05

Olaf Scholz: a nemzetközi szankciók működnek

"Erőfeszítések folynak a háború befejezésére."

2022.03.02. 17:54

Szijjártó Péter: hatalmas biztonsági kockázattal nézünk szembe

Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén szólalt fel a külgazdasági és külügyminiszter.

2022.03.02. 17:46

A legdurvább válságzónákból mentik a gyerekeket az SOS Gyermekfalvak

Százezres nagyságrendű az érintettek száma.

2022.03.02. 17:37

Menekültbaba született a Semmelweis Egyetem klinikáján

56 centisen, 3400 grammosan jött világra Matvij.

2022.03.02. 17:19

A kormányülés után jelentkezett Orbán Viktor

Megindítottuk Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius akcióját - mondta a kormányfő.

2022.03.02. 17:10

Moszkva nem fogja ereszteni Ukrajnát, de sok a bizonytalanság

Ha nem sikerül gyorsan elérelépniük az orosz erőknek, bajba kerülhetnek: egy csecsen példa is lebeghet a most konvojban Kijev felé tartó erők szeme előtt.

2022.03.02. 17:03

Az Ukrajnából menekülők segítése kapcsán kapott fontos üzenetet a magyar lakosság

Aki nem figyel, a rászorulók helyett csalóknak segíthet.

2022.03.02. 16:33

Újabb követséget evakuáltak a magyar szomszédságában Kijevben

Szijjártó Péter pénteken még a működőként közeli követségek között említette.

2022.03.02. 16:24

Szigorító rendeletet adott ki Vlagyimir Putyin

Az orosz elnök rendelete értelmében március 2-ától jogi és fizikai személyek legfeljebb 10 ezer dollárnyi (3,433 millió forint) készpénzt vihetnek ki az országból.

2022.03.02. 16:05

Vészjósló figyelmeztetést twitteltek Harkivba

Határidőt is tartalmazó, távozásra felszólító bejegyzés jelent meg a kijevi indiai nagykövetség hivatalos Twitter-csatornáján.

2022.03.02. 15:48

Tálas Péter: az orosz hadsereg már elvesztette támadóereje 5 százalékát

A biztonságpolitikai szakértő szerint ez a szám - amely mögött 12 ezer katona van - nagyon magas, ráadásul kézzel fogható eredmény nélkül.

2022.03.02. 15:40

Szergej Lavrov egy esetleges harmadik világháborúról beszélt

Moszkva szerint az USA kérésére Kijev szándékosan késlelteti a béketárgyalások folytatását.

2022.03.02. 15:38

Az EU felfüggesztette a Russia Today-t és a Szputnyikot

Az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra válaszul ideiglenesen felfüggesztette a Szputnyik és az Russia Today (RT) orosz állami tulajdonú médiavállalatok műsorszórási tevékenységét az Európai Unióban - közölte az uniós tanács szerdán. Korábban már a YouTube is letiltotta ezek elérését Európában. (MTI)

2022.03.02. 15:30

Ekkor zárják ki az érintett orosz bankokat a SWIFT-ből

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt az Európai Unió Tanácsa több kulcsfontosságú orosz bankot kizárt a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből - közölte az uniós tanács szerdán.

2022.03.02. 15:36

Már Horvátországban és Szlovéniában is vannak ukrán menekültek

A legfrissebb adatok szerint Horvátországban 545 ukrán menekült tartózkodik, főleg rokonoknál, ismerősöknél és barátoknál. A menekültek közül 39-en befogadó-központokban vannak. A horvát belügyminiszter megismételte korábbi kijelentését, miszerint a menekülthullám még nem indult meg nagyobb számban az eddigieken kívül más uniós tagországok, így Horvátország felé, de erre is fel kell készülni, mert a szomszédos Magyarországra eddig már százezren érkeztek.

Davor Bozinovic úgy értékelte: nem lehet arra számítani, hogy Oroszország ebben a pillanatban leáll a harcokkal.

"Nagyobb eszkalációra készülnek, amely magában foglalja a Kijev, Harkiv és Mariupol elleni támadásokat is"

- hangsúlyozta.

A szomszédos Szlovéniában a hivatalos adatok szerint tíz ukrán menekült tartózkodik, szerdán pedig további két családot, öt felnőttet és három gyermeket várnak. (MTI)

2022.03.02. 15:15

Tiltakozásra szólított fel Alekszej Navalnij a börtönből

„Menj el a városod főterére minden hétköznap, hétvégén és ünnepnapokon 14 órakor.”

2022.03.02. 15:07

Spanyolország is küld fegyvereket az "ukrán ellenállásnak"

Az ország ezt amellett teszi, hogy tagállamként részt vesz az uniós fegyverszállításban Ukrajna számára - közölte Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol törvényhozásban szerdán Madridban.

A parlament ülését azért hívták össze, hogy a kormányfő beszámoljon a kialakult háborús helyzetről és ismertesse az európai, valamint a spanyol válaszlépéseket. Mint mondta, Spanyolország 150 fővel növeli a Lettországban NATO-missziót teljesítő katonáinak számát, de nem küld csapatokat Ukrajnába, ahogy a transzatlanti szövetség sem. (MTI)

2022.03.02. 14:52

Szijjártó Péter tisztázta a kormányálláspontot a határátlépők ügyében

Már több mint százezren jöttek át Magyarországra Ukrajnából a háború kezdete óta.

2022.03.02. 14:42

Volodimir Zelenszkij: Oroszország eltörölné Ukrajnát, a történelmét és a népét

A Nyugat válasza nem elégséges – mondta újabb videoüzenetében az ukrán elnök.

2022.03.02. 14:38

Vitalij Klicsko a kijevieknek: eljött az idő, készüljetek!

Az ukrán főváros polgármestere figyelmeztette a lakosságot, hogy az orosz erők be fognak vonulni Kijevbe.

2022.03.02. 14:20

Moszkva Magyarországot sem tartja barátjának

Oroszország nem akarja lábon lőni magát csak azért, hogy másoknak ártson.

2022.03.02. 14:09

Szerdán folytatódhatnak a béketárgyalások, Kijev óvatos

Az ukrán és az orosz fél is megerősítette, hogy újra leülnek egyeztetni.

2022.03.02. 14:03

Gyalogosan, a menekültekkel hagyta el Ukrajnát Sean Penn

Az ukrajnai háborúról dokumentumfilmet készítő Sean Penn egy Twitter-üzenetben számolt be róla, hogy gyalogosan, az orosz katonai invázió elől a lengyel határ felé tartó menekülőkkel együtt hagyta el az országot. A 61 éves színész-rendező a mikroblogra feltöltött képpel mutatja be a menekültek áradatát.

A fotón gyalogosan, hátizsákkal és gurulós bőrönddel halad az országúton a messze kígyózó autóoszlop mellett. A fotóhoz mellékelt szövegben Penn azt írta, két kollégájával együtt, az autójukat hátrahagyva gyalog vágtak neki a lengyel határhoz vezető több kilométeres útnak. Mint hozzátette: "a fotón látható autókban szinte csak nők és gyerekek ülnek, láthatólag csomagok nélkül, és egyetlen értéktárgyuk a kocsi lehet". Az Oscar-díjas színész Los Angeles-i szóvivője azonban kedden közölte, hogy Penn "biztonságban elhagyta Ukrajnát". A szóvivő arra nem válaszolt, hogy jelenleg hol tartózkodik. (MTI)

2022.03.02. 13:59

20 liternél többet nem szabad egyszerre tankolni Kárpátalján

Kimondottan Kárpátalja szükségleteinek kielégítését szolgáló három kamion segélyszállítmány érkezését jelentette be Viktor Mikita kormányzó, miután találkozott Bacskai József ungvári főkonzullal. A megyei katonai közigazgatás vezetője közleményében rámutat, hogy a Magyarországról érkező humanitárius segélyszállítmányokat a harci cselekmények övezetébe, a Kárpátok hágóin túlra irányítják. A rövid időn belül a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyébe érkező, élelmiszerekből, higiéniai szerekből és gyógyszerekből álló három kamion viszont kizárólag Kárpátalja szükségleteinek kielégítésére szolgál majd.

Kárpátalján egyelőre beszerezhetők az alapvető élelmiszerek, a választék viszont megcsappant a beszállítási nehézségek miatt. A boltokban több tartós élelmiszerféleség (cukor, liszt, só, száraztészta) esetében korlátozták az egy vásárlónak eladható mennyiséget. A gyógyszertárak, bankautomaták forgalma megnőtt az utóbbi napokban, de nincs káosz. Üzemanyag is kapható, viszont a kutak többségénél 20 literre korlátozták az egyszerre tankolható mennyiséget. Kijárási tilalmat egyelőre sehol sem rendeltek el, de ajánlott, hogy 22 óra után senki se tartózkodjék az utcán, a közterületeket fegyveres járőrök felügyelik. (MTI)

2022.03.02. 13:47

Szakértő: nagyon súlyos harcra kell felkészülni Kijevben

Oroszország 3-4 napos villámháborúra készült, de a vártnál nagyobb ellenállásba ütközött. Most zajlik a felkészülés a következő nagy erőkifejtésre – mondta a Nemzeti Közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

2022.03.02. 13:41

18+ – A haldokló kislány mellől olvasott be Vlagyimir Putyinnak az orvos

Megrázó videó.

Mariupolban egy mentőautó futott be egy orosz bombatámadásban megsérült hatéves kislánnyal a kürházba és a szintén vérző édesapjával. A sürgősségi osztály orvosai az AP hírügynökség stábjának megengedték, hogy forgassanak bent a kórházban, hogy – mint mondták –, lássa a világ, mit tesz Vlagyimir Putyin Ukrajnában.

A kislányt még a mentőautóban próbálták meg újjáéleszteni, miközben az anyja sírva nézte. A kórházban defibrillátorral próbálták menteni az orvosok és nővérek, akik maguk is sírtak. Az egyik orvos egyenesen a kamerába mondta dühösen: „Ezt mutassátok meg Putyinnak! Ennek a gyereknek a szemeit és a síró orvosokat!” A később történteket emberisségi okokból nem mutatták, közölték, hogy a kislány meghalt. (hvg.hu)

2022.03.02. 13:31

Márki-Zay Péter: árulás, ha Magyarország nem enged át fegyvereket Ukrajnába

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt egy tévéinterjúban, ha beigazolódik a korrupció gyanúja, Horváth Csabának és Molnár Zsoltnak nincs helye a közös listán.

2022.03.02. 13:32

Azonnal felszállt a speciális amerikai óriásgép Vlagyimir Putyin atomos bejelentésére

A Boeing E-4B négy és fél órás utat tett meg.

2022.03.02. 13:09

Volt vezető nyugati politikusok menekülnek az orosz állami vállalatok jól fizető állásaiból

Matteo Renzi, Christian Kern, Eksko Aho, Francois Fillon lemondott a posztjáról, de Wolfgang Schüssel vagy Gerhard Schröder csak a háborút ítéli el.

2022.03.02. 13:06

Videón az orosz fegyveresek Herszonban

Ellentmondásos hírek érkeztek Herszon elfogalálásáról. Nemrég kijött egy videó, amely a BBC szerint bizonyíthatóan a Fekete-tengernél fekvő stratégiai fontosságú városban készült. Orosz katonák láthatók rajta. És a végén egy tank, ami hallhatóan a felvétel készítőjét is megijeszti. (Telex)

2022.03.02. 12:58

Márki-Zay Péter: a kampánygyűjtés már a háború üldözöttjeinek megy

A ukrajnai menekültek megsegítésére csoportosítja át a választási kampányra kapott pénzadományait az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Ezt maga Márki-Zay Péter jelentette be a záhonyi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón.

2022.03.02. 12:58

Egy platformon az amerikai nagyvállalatok

Sorra szakítják meg kapcsolataikat az amerikai nagyvállalatok az orosz partnercégekkel az Ukrajna orosz katonai megszállását követően életbe léptetett nemzetközi büntetőintézkedések nyomán – jelentette az amerikai sajtó.

  • A januárban a világon elsőként 3 ezer milliárd dollár értékűre becsült technológiai óriásvállalat, az Apple kedden jelentette be, hogy mindenfajta termékértékesítést felfüggesztett Oroszországban, hozzátéve, hogy a cég megváltoztatja Maps online térképét is, ezzel is védve az ukrajnai polgári személyeket.
  • A Google cég anyavállalata, az Alphabet a Play Store online boltjában blokkolja az RT és a Szputnyik orosz hírcsatornákhoz kapcsolódó okostelefonos alkalmazások használatát, miután korábban már eltávolította az orosz állami kiadóvállalatokat a hírszolgáltató részlegéből.
  • A Microsoft az RT mobiltelefonos alkalmazásainak eltávolítását jelentete be, és közölte, hogy betiltja az orosz állami támogatású médiumok reklámjait is.
  • A Dell Technologies laptopgyártó vállalat felfüggesztett minden termékértékesítést felfügesztett, de nem csak Oroszországban, hanem Ukrajnában is.
  • Az amerikai Exxon Mobil kőolajipari óriásvállalat kivonul a 4 milliárd dollár értékűre becsült oroszországi kőolaj- és földgázipari tevékenységéből.
  • A két nagy michigani gépkocsigyártó, a detroiti székhelyű General Motors (GM) és a három oroszországi vegyesvállalattal is rendelkező, dearborni székhelyű Ford Motor Company további intézkedésig felfüggesztette az Oroszországba irányuló gépkocsi-szállításait. A Harley-Davidson milwaukee-i motorkerékpár-gyártó vállalat szintén szünetelteti üzleti és szállítási kapcsolatait Oroszországgal.
  • A Boeing repülőgépgyártó nagyvállalat minden alkatrészszállítási, karbantartási és javítási szolgáltatását felfüggesztette az orosz légitársaságokkal.
  • Az amerikai székhelyű UPS és FedEx globális csomagszállító és logisztikai óriásvállalatok a kézbesítési szolgáltatásaikat.
  • A Nike sportszergyártó cég a termékértékesítést függesztette fel Oroszországban. A Nike az okostelefonos alkalmazással történő értékesítést is beszüntette.
  • Korábban már a Disney, a Warner Bros és a Sony Pictures Entertainment is bejelentette, hogy egyelőre töröltek minden premier-filmvetítést Oroszországban. (MTI)
2022.03.02. 12:54

Paralimpia: semlegesként versenyezhetnek az oroszok és a fehéroroszok

Versenyezhetnek a pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián az orosz és a fehérorosz sportolók, de csak függetlenként, a paralimpiai zászló alatt. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdán közölte a döntését, melyet azért hozott meg.

"A paralimpiai zászló alatt fognak versenyezni, az éremtáblába pedig nem számítanak bele az eredményeik" - írta közleményében az IPC.

A paralimpia jövő vasárnapig tart. A magyar színeket egy versenyző képviseli Pekingben: a monosíző Dumity Richárd jövő csütörtökön óriásműlesiklásban, két nappal később pedig szlalomban indul. (MTI)

2022.03.02. 12:52

Nem vették el Oroszországtól a jégkorong-vb-t

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) nem vette el a rendezési jogot Szentpétervártól, a 2023-as világbajnokság házigazdájától, mivel továbbra is reménykedik az orosz-ukrán konfliktus diplomáciai megoldásában - nyilatkozta a TASZSZ orosz hírügynökségnek az IIHF elnöke.

Erről az után beszélt Luc Tardif, hogy hétfőn az IIHF vezető testülete, a tanács kizárta az ez évi, májusi finnországi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat. (MTI)

2022.03.02. 12:49

Mateusz Morawiecki a szankciókról: ne legyenek tabuk az energiahordozók

Európai uniós embargót szorgalmazott az orosz szénimportra Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel a délkelet-lengyelországi Rzeszówban tartott közös sajtóértekezleten.

Morawiecki minél messzemenőbb uniós szankciókat szeretne "az orosz háborús gépezet megállítása érdekében". Az újabb szankciócsomagnak szerinte az orosz kőolaj-, földgáz- és szénszállításokat kell érintenie. (MTI)

2022.03.02. 12:48

A Sberbank ügyfeleit 37 millió forintig kártalanítják

A Magyar Nemzeti Bank elindítja a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolását. Az OBA megkezdi a pénzintézet betéteseinek kártalanítását.

2022.03.02. 12:46

Menekültek: ideiglenes védelem megadását javasolja Brüsszel

Az Európai Bizottság az ideiglenes védelemről szóló irányelv aktiválását javasolta, hogy a tagállamok gyors és hatékony segítséget nyújthassanak az ukrajnai háború elől menekülőknek, valamint iránymutatásokat terjesztett elő a határellenőrzés hatékony kezeléséhez - közölte a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság javaslata értelmében a háború elől menekülők ideiglenes védelmet kapnak az Európai Unióban, azaz tartózkodási engedélyhez jutnak, valamint hozzáférést az oktatáshoz és elhelyezkedési lehetőséget a munkaerőpiacon.

Ezzel egyidejűleg az Európai Bizottság olyan gyakorlati iránymutatásokat is előterjesztett, amelyek célja, hogy segítsék a tagállamok határőreit az Ukrajnával közös határokra érkezők hatékony ellátásában, a biztonság teljes körű fenntartása mellett. Az iránymutatás azt is javasolja a tagállamoknak, hogy hozzanak létre különleges vészhelyzeti útvonalakat a humanitárius segély továbbítására. (MTI)

2022.03.02. 12:41

Rendkívüli közléseket tesz a kormány csütörtökön

A bejelentések formája viszont hagyományos: 10 óra után kezdődik a Kormányinfó.

2022.03.02. 12:39

Nem csak szavakkal támogatja az IMF és a Világbank Ukrajnát

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Krisztalina Georgieva és a Világbank-csoport elnöke, David Malpass közös nyilatkozatban ítélte el az ukrajnai háborút.

A közlemény hangsúlyozta, hogy az IMF megvizsgálja Ukrajna sürgősségi finanszírozás iránti kérelmét - a gyorsfinanszírozási eszközön keresztül -, amelyet az igazgatótanács már a jövő héten meg fog tárgyalni. Emellett továbbra is dolgozik Ukrajna készenléti hitelkeret-megállapodásának programján, amelynek keretében június végéig további 2,2 milliárd dollár áll rendelkezésre.

A Világbank-csoport 3 milliárd dolláros támogatási csomagot készít elő az elkövetkező hónapokra, kezdve egy legalább 350 millió dolláros, gyorsan folyósítható költségvetés-támogatási művelettel, amelyet ezen a héten terjeszt az igazgatótanács elé jóváhagyásra. Ezt követi majd egy 200 millió dolláros, gyorsan folyósítható támogatás az egészségügy és az oktatás számára. (MTI)

2022.03.02. 12:33

Aggódik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt, sajtóforrások szerint pedig a NAÜ vezetői szerdán Bécsben tanácskoznak a harcok nukleáris létesítményekre jelentett veszélyeiről.

Ukrajnában négy atomerőmű található, amely az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítja.

Szombaton az orosz csapatok Harkiv városánál megrongálták egy nukleáris hulladéklerakó elektromos transzformátorát, vasárnap pedig az ukrán nukleáris hatóságok azt közölték, hogy rakéták találtak el egy kijevi nukleáris hulladéklerakót. A NAÜ értesülései szerint a létesítményekben nem keletkezett kár, de további vizsgálatok szükségesek. (MTI)

2022.03.02. 12:30

Nemzeti VERSeny: a háború lett a téma

A háború és béke témaköre is bekerült a Nemzeti VERSeny felhívásába a Kelet-Európában kialakult háborús konfliktus, az Ukrajnában zajló események hatására – közölték a szervezők.

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2022-ben hetedik alkalommal hirdette meg határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét. Nevezni április 30-ig lehet három vers megjelölésével, amelyek (nem magánkiadású) kötetben, antológiában vagy neves irodalmi (nyomtatott vagy online) folyóiratban megjelentek, s amelyek közül egy Jókai Anna, Nemes Nagy Ágnes, Illyés Gyula vagy Kisfaludy Sándor verse, egy klasszikus magyar költő szabadon választott verse (kivéve a felsorolt évfordulós költőket) és egy kortárs magyar költő szabadon választott verse.

Az utolsó két vers egyikének a háború és a béke témájához kell kapcsolódnia. (MTI)

2022.03.02. 12:26

„Mindenki szeretné ezt túlélni” – kijevi beszámoló

Kijev körbekerítésére, majd ostromára készül az orosz haderő – a legtöbb katonai elemző szerint. Az ukrán fővárosban élő Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnökét kérdeztük.

2022.03.02. 12:08

Megteltek a határ menti segítségpontok

Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját – jelentette be a kormányszóvivő Budapesten.

2022.03.02. 12:00

Újabb uniós ország küld fegyvereket Ukrajnába

Spanyolország is küld fegyvereket az "ukrán ellenállásnak", amellett, hogy tagállamként részt vesz az uniós fegyverszállításban Ukrajna számára - közölte Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol törvényhozásban Madridban. Mint mondta, Spanyolország 150 fővel növeli a Lettországban NATO-missziót teljesítő katonáinak számát. (MTI)

2022.03.02. 11:58

Ukrán színekben a Brighton futballistái

Ukrajna iránti szolidaritás jeléül sárga-kék mezben lép pályára a hétvégén a Brighton férfi és női labdarúgócsapata.

A klub közleménye hozzáteszi, hogy a sárga-kék mezek eladásából származó bevételt a Brit Vöröskereszt ukrajnai segélyalapjának ajánlja fel. A Brighton férfi csapata a Newcastle vendégeként lép pályára szombaton a Premier League-ben, míg a női együttes az Aston Villához látogat a Szuper Ligában. (m4sport.hu)

2022.03.02. 11:53

Ukrajna beszámolt eredményeiről

Az ukrán hadsereg vezérkara a Facebookon közölt egy friss összesítést arról, hogy a saját számításaik szerint orosz oldalon hány áldozattal és milyen további veszteségekkel járt eddig a háború eddig:

  • 5840 katona,
  • 30 repülő,
  • 31 helikopter,
  • 211 harckocsi,
  • 862 páncélozott járőrjármű,
  • 85 tüzérségi rendszer,
  • 9 légvédelmi rendszer,
  • 60 tartálykocsi,
  • 355 további jármű,
  • 40 rakéta-sorozatvető rendszer.

Persze a háborús felek által közölt adatokat érdemes fenntartással kezelni. Az oroszok nem közölnek semmilyen adatot a saját veszteségeikről. (Telex)

2022.03.02. 11:45

Megrohamozták a bankokat Oroszországban

Az orosz útlevél kezd toxikussá válni, németországi és romániai oroszok azt írták, nem szolgálták ki őket éttermekben.

2022.03.02. 11:43

Egy hónapra elég a cseh földgáztartalék

Mintegy 20 ezer ukrán menekült érkezett eddig Csehországba – közölte Petr Fiala kormányfő a parlamenti alsóházban.

Az eddigi cseh fegyveradományok értéke mintegy 600 millió korona. Csehország több mint három hónapra elegendő kőolajtartalékkal és egy hónapra elegendő földgáztartalékkal rendelkezik - mondta a képviselőknek Petr Fiala. A miniszterelnök megerősítette, hogy Csehország az első szakaszban összesen 3,6 milliárd koronát fordít a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kiváltotta humanitárius problémák megoldására. (MTI)

2022.03.02. 11:34

Áder János: semmilyen felelősség nem terheli Magyarországot a háborúért

A magyar emberek segítőkészsége óriási, Magyarország most is jól vizsgázik nemzeti összefogásból – mondta az államfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2022.03.02. 11:23

Újabb történelmi mélyponton a forint

Áttörte a 380-as plafont az euróárfolyam.

2022.03.02. 11:20

Ingyen szállítják a segélycsomagokat

Az onlineMárkabolt ingyen vállalja segélycsomagok eljuttatását az ország bármely szegletéből a rászoruló menekültekig. Országos szinten felveszik, majd segélyszervezetek által kijelölt helyre szállítják azokat az adományokat, melyeket magyar emberek felajánlanak, de eljuttatni nem tudnak a rászorulóknak – írja közleményében a szervezet.

2022.03.02. 11:18

Már áruházi kuponokkal is lehet adakozni

Mától március 18-ig kaphatók a Tesco áruházakban azok a 250 forintos adománykuponok, melyekkel a vásárlók az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai humanitárius segélyprogramját támogathatják. A kuponok értékesítéséből befolyó összeget a Tesco megduplázza, hogy ezzel is segítse a háború elől menekülőket – írja közleményében az Ökumenikus Segélyszervezet.

2022.03.02. 11:12

Záródik az orosz gázcsap, egekben az árak

A Jamál-Európa vezetéken szerdán csak a kapacitás húsz százalékát foglalata le a Gazprom.

2022.03.02. 11:05

Már szóltak a szirénák, amikor a kisfiú nekiállt zongorázni a hotel halljában

A szirénák már szóltak múlt csütörtökön, az orosz csapatok közeledtek a második legnagyobb ukrán városhoz, Harkivhoz, de miközben az emberek menekülni kezdtek, az egyik szálloda előterében egy kisfiú leült a zongorához és játszani kezdett rajta. A szállodában volt a Washington Post videoriportere, aki felvette a jelenetet. Azóta milliók látták az interneten.

A kisfiú által játszott darab zeneszerzői, Philip Glass és Paul Leonard-Morgan is megszólalt. Azt mondták, soha nem gondolták, hogy a zenéjük egy háború soundtrackje lesz.

Egy héttel a felvétel után sem ismert, hogy ki volt a kisfiú. (hvg.hu)

2022.03.02. 11:01

Semlegesíthették az ukrán elnök megölésére küldött csecsen elit kommandót

A hírt a TV 24 csatornán jelentette be Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

2022.03.02. 10:50

Moldova elfoglalása is része az orosz haditervnek? – árulkodó videó

Lukasenka kedden biztonsági tisztviselőkhöz szólt, miközben egy olyan haditérkép előtt állt, mely a jelek szerint – mások mellett – egy tervezett hadműveletet mutat az apró szomszédba.

2022.03.02. 10:49

Felfüggesztette elnöki tevékenyéségét a vívók első embere

Azonnali hatállyal felfüggesztette elnöki tevékenységét Aliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) elnöke. Az orosz-üzbég kettős állampolgárságú üzletember a szövetség honlapján megjelentetett közleményében azzal indokolta lépését, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját követően az Európai Unió szankcióinak célpontjává vált.

"Úgy gondolom, hogy a döntés igazságtalan, és a szankciókat igazoló okok hamis és rágalmazó állítások halmazából állnak, amelyek veszélyeztetik a becsületemet, a méltóságomat és az üzleti hírnevemet. Minden jogi utat használni fogok azért, hogy megvédjem a becsületemet és a jó híremet. Ezennel a Nemzetközi Vívó Szövetségben betöltött elnöki pozícióm gyakorlását azonnali hatállyal felfüggesztem az igazságszolgáltatás helyreállásáig" – idézte a magyar szövetség honlapja a FIE oldalán megjelent elnöki nyilatkozatot.

A 68 éves üzletember 2008 óta irányítja a vívószövetséget. A magyar szövetség kiemelte, hogy a FIE eddig nem foglalt hivatalosan állást az orosz és fehérorosz sportolók kapcsán, ugyanakkor a pénteken kezdődő budapesti párbajtőr Grand Prix-re, illetve az athéni női kard világkupára nem neveztek az oroszok és az ukránok. (MTI)

2022.03.02. 10:39

Orbán Viktor: egy emberként mozdult meg az ország

Mindenkinek köszöni a segítséget a miniszterelnök.

2022.03.02. 10:29

Elfoglalták Herszont az oroszok, közeledik Kijevhez a konvoj – így áll a háború

A civil áldozatok száma magas, egy ukrán kormánytisztviselő szerint mára virradóra gyermek is meghalt az ukrán célpontok elleni támadásokban.

2022.03.02. 10:28

A félmilliót közelíti a Lengyelországba menekültek száma

Az ukrajnai háború kezdete óta már 453 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, kedden 98 ezren lépték át a határt – közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán. Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádiónak szerda reggel adott interjúban elmondta: a keddi adatok kétezer fővel alacsonyabbak, mint az előző napiak.

Közölte azt is, hogy a határ ukrán oldalán leegyszerűsítették az ellenőrzési eljárást, és rövidebb a várakozási idő. (MTI)

2022.03.02. 10:24

Lembergben nyitott irodát az Ökumenikus Segélyszervezet

Humanitárius irodát nyitott az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrajnai Lembergben, ahová első nemzetközi segélyszervezetként érkeztek – közölte a társaság. A stratégiai jelentőségű ukrán nagyváros alpolgármesterével és több regionális képviselővel is egyeztettek a segítségnyújtásról. Az alpolgármester elmondása szerint eddig nem tárgyalt még külföldi professzionális segélyszervezettel, illetve nem állt fel ENSZ koordináció. A magyar humanitárius szakemberek egyúttal felméréseket is végeznek egy komplex nemzetközi segélyprogram keretében

A Segélyszervezet 1353-as adományvonalának hívásával bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. A segélyszervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az 11705008-20464565 számlaszámon. (MTI)

2022.03.02. 09:58

Szijjártó Péter: felgyorsítjuk az átkelést a szerb határon

A külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján jelezte, felelőtlenség az orosz gázról való lekapcsolódást követelni.

2022.03.02. 09:31

Feladja Európát a Sberbank – hivatalos

A pénzintézet sorsát Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja pecsételte meg.

2022.03.02. 09:22

Még nem biztos, hogy megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe – képek

Az AIRportal főszerkesztője szerint, ha valóban megsemmisült az Antonov An-225 Mrija az ukrajnai háborúban, az pótolhatatlan.

2022.03.02. 09:03

Sok áldozatot követelt Harkiv támadása

Legalább 21-en meghaltak és 112-en megsebesültek a kelet-ukrajnai Harkiv elleni orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában – mondta el Oleh Szinehubov, a megye kormányzója.

2022.03.02. 08:47

Négyezer menekült érkezett Budapestre vonattal kedden

Az ukrajnai háború elől kedden 4058 ember, köztük 532 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 37 ember, köztük hét gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (police.hu)

2022.03.02. 08:30

Sűrűsödik Magyarország fölött a légtér

Megnőtt a légi forgalom a magyar légtérben az orosz–ukrán háború kirobbanása óta – írta a Világgazdaság szerdán a HungaroControl Zrt. tájékoztatása alapján.

2022.03.02. 08:30

Megnyugodni látszik a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése történelmi mélypont közelében van az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben egyaránt.

  • Az eurót szerdán reggel nyolc órakor 377,70 forinton jegyezték a kedd esti 377,82 forint után.
  • A dollár jegyzése 340,18 forint után 340,15 forinton állt,
  • a svájci franké pedig 369,88 forint után 370,03 forinton.

Kedden nap közben

  • az euró legmagasabb jegyzése 379,79 forint volt,
  • a dolláré 340,43 forint,
  • a svájci franké pedig 370,80 forint. (MTI)
2022.03.02. 08:30

Jön az orosz gáz

A Gazprom továbbra is a megszokott módon szállít orosz gázt Európába ukrajnai tranzittal - közölte Szergej Kuprijanov, az orosz állami holding szóvivője úMoszkvában. Kuprijanov szerint a Gazprom az európai fogyasztók igénybejelentéseinek megfelelően, normál üzemmódban, március 2-án 109,4 millió köbméter orosz gázt szállít Ukrajnán keresztül. A TASZSZ hírügynökség szerint az igényelt orosz gázmennyiség kedden 109,6 millió köbméter volt. (MTI)

2022.03.02. 08:27

Önkéntes tanárok jelentkezését várják Budapesten

Az ukrajnai háborús helyzet miatt Budapestre érkező menekült diákok oktatását szervezi a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógus műhelye és több budapesti katolikus iskola.

Az egyházi iskolák közül többen vállalják a menekült diákok felvételét az intézménybe. Emellett a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom pedagógus műhelye és a Piarista Gimnázium tanítást szervez a menekült fiataloknak a Piarista Gimnázium belvárosi épületében. A tanórákat a kezdeményezéshez csatlakozó egyházi iskolák tanárai tartják önkéntes munkát vállalva.

A szervezők várják önkéntes tanárok jelentkezését is a visszajelzes@budapest.piarista.hu e-mail címen. (MTI)

2022.03.02. 08:20

Japán is Lvivből látja el diplomáciai képviseletét

Japán átmenetileg bezárja kijevi nagykövetségét, helyette a nyugat-ukrajnai Lvivben állít fel átmeneti diplomáciai képviseletet - jelentette be a szigetország külügyminisztériuma.

A háború kirobbanását követően a nagykövetségről többeket hazaküldtek, de Macuda Kuninori nagykövet néhány munkatárásával az ukrán fővárosban maradt. Február 27-éig mintegy 120 japán állampolgár hagyta el Ukrajnát.

A háború kezdete óta több ország - köztük Franciaország, az Egyesült Államok és Kanada - is Lvivbe helyezte át ukrajnai külképviseletét. (MTI)

2022.03.02. 08:19

Lépett a Debreceni Egyetem Vlagyimir Putyin díszpolgári címe ügyében

Akinek az oklevelét az egyetem nem adta át, az nem birtokosa a címnek, így nem jogosult annak viselésére – közölte az intézmény.

2022.03.02. 08:08

Elsötétülnek az orosz állami médiumok az EU-ban

Az Európai Tanács döntése értelmében betiltják a RT-t és a Szputnyikot, és „egyes orosz bankokat” kizárnak a SWIFT-ből.

2022.03.02. 07:45

Százezer ingyenes jegyet ajánlott fel az WizzAir

A Wizz Air százezer ingyenes jeggyel segíti az ukrán menekülteket, amelyeket az Ukrajnával szomszédos országokból (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) induló kontinentális európai repülőjáratokon használhatnak fel – közölte a légitársaság.

Azok az ukrán menekültek, akik repülőjegyet szeretnének foglalni, további információt a https://wizzair.com/#/rescue weboldalon találnak. A 100 ezer ingyenes jegy mellett a társaság minden járatára különlegesen kedvezményes díjszabást biztosít a menekülőknek. A sikeres foglaláshoz szükséges az ukrán útlevél vagy személyi igazolvány száma. (MTI)

2022.03.02. 07:43

10 ezer dollárnál többel nem lehet elhagyni Oroszországot

Egyre nő a félelem, hogy az orosz pénzügyi rendszer az összeomlik, így Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy maximum 10 ezer dollárral hagyhatják el az emberek Oroszországot.

A rendelet azonnal, szerdától életbe lép. A Kreml ezzel a pénzügyi stabilitás helyreállítása érdekében szeretne fellépni azzal. (BBC, Portflio)

2022.03.02. 07:34

Akadnak kérdőjelek a menekültek orvosi ellátása körül

Volumenét tekintve lesz nagy kihívás – véli az országos kollegiális vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke.

2022.03.02. 07:19

A Budapesten élő teniszsztár is szolgálatra jelentkezett Ukrajnában

Egyre több ismert ukrán sportoló fog fegyvert hazája védelmében. Egyikük a közösségi médiában üzent külföldi sporttársainak: „A csapatommal Ukrajnában maradunk, hogy megvédjük otthonainkat és családjainkat az orosz fegyveres erőktől, amelyek február 24-én megszállták Ukrajnát. Senki nem vesz részt további versenyeken.”

2022.03.02. 07:07

Orosz rakétatámadások szerte Ukrajnában – videók

Egy ukrán hackercsoport szabotázsakciókat akar végrehajtani a kulcsfontosságú orosz infrastruktúra ellen.

2022.03.02. 06:55

Újra megnyilvánult Kína az ukrajnai háború ügyében

Kína minden konstruktív nemzetközi kezdeményezést támogat az ukrajnai helyzet politikai megoldása érdekében – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter ukrán hivatali kollégájának Dmitro Kulebának telefonbeszélgetésükben.

2022.03.02. 06:43

Joe Biden: csúnyán elszámolta magát Vlagyimir Putyin

Az Egyesült Államok is kitiltja légteréből az orosz légitársaságok gépeit.

2022.03.02. 06:31

Sberbank: itt a vége

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az oszt

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×