eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
GROZNY, CHECHEN REPUBLIC, RUSSIA - FEBRUARY 25, 2022: A serviceman takes part in a review of the Chechen Republics troops and military hardware at the residence of Ramzan Kadyrov, head of the Chechen Republic. Early on 24 February, Russias President Putin announced his decision to launch a special military operation after considering requests from the leaders of the Donetsk Peoples Republic and Lugansk Peoples Republic. Yelena Afonina/TASS (Photo by Yelena Afonina\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Yelena Afonina\TASS via Getty Images

Semlegesíthették az ukrán elnök megölésére küldött csecsen elit kommandót

Részben megölték, részben elfogták annak a csecsen elit különítménynek a tagjait, amelyet Ramzan Kadirov csecsen vezető – Vlagyimir Putyin orosz elnök „hű csatlósa” – küldött Ukrajnába azzal a céllal, hogy likvidálja Volodimir Zelenszkijt. A hírt a TV 24 csatornán jelentette be Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

„Tudomásunk volt arról az akcióról, amelynek végrehajtására Kadirov egy különleges egységet küldött Ukrajnába" – jelentette be Olekszij Danyilov a TV 24 ukrán televízióban. – Az információt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat azon tagjaitól kaptuk, akik nem kívánnak részesei lenni az Ukrajna ellen folytatott véres háborúnak. Mármost, a Volodimir Zelenszkij elnök likvidálására küldött egységet semlegesítettük.”

Mindez a valóságban azt jelenti, hogy a csecsen elit kommandót előbb két részre szakították az ukrán erők, majd az egyik csoportot Hosztomelben, Kijevtől északnyugatra tűz alá vették és megsemmisítették, a másiknak a tagjait pedig elfogták – idézi az Index a tudósítást.

A magyar hírportál megjegyzi: amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij elnök és családja ismeretlen helyen tartózkodik, mivel az oroszok nem is titkolt szándéka az ukrán vezető meggyilkolása.

A hét végén arról szóltak a jelentések, hogy az úgynevezett orosz Wagner-csoport – mintegy 400 zsoldos – Afrikából Ukrajnába érkezett azzal a céllal, hogy borsos vérdíj fejében meggyilkolják Zelenszkijt és az ukrán kormány, illetve a vezetőség kulcsfiguráit, köztük Vitalij Klicskót, Kijev polgármesterét és öccsét, Volodimirt, a két nehézsúlyú exvilágbajnok bokszolót.

Mindeközben az ukránok sem ma kezdték a szakmát – fogalmaz az Index –, miután Olekszej Reznyikov védelmi miniszter ötmillió rubelt – jelenlegi, óránként változó árfolyamon 47 000 dollárt – és teljes amnesztiát ígért azoknak az orosz katonáknak, akik leteszik a fegyvert, és megadják magukat. Azoknak viszont, akik tovább harcolnak – szavai szerint –, nincs kegyelem.

Az ukrán védelmi miniszter a Twitteren közzétette, hogy – az ukránok szerint – keddig, azaz március 1-jéig mekkora veszteségeket szenvedett az orosz hadsereg. Íme:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×