eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 17: (RUSSIA OUT) Former German Chancellor, Nord Stream Chairman of board Gerhard Schroder (L) greets Russian President Vladimir Putin (R) during the Saint Petersburg International Economic Forum SPIEF2016 on June 17, 2016 in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Volt vezető nyugati politikusok menekülnek az orosz állami vállalatok jól fizető állásaiból

Matteo Renzi, Christian Kern, Eksko Aho, Francois Fillon lemondott a posztjáról, de Wolfgang Schüssel vagy Gerhard Schröder csak a háborút ítéli el.

Csaknem tucatnyi volt nyugati kormányfő és miniszter kapott jól fizető állást orosz állami cégeknél, elsősorban az energiaszektorban, de többségük az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete után haladéktalanul lemondott tisztségéről – derül ki az Index összeállításából.

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök lemondott a Delimobil orosz autómegosztó szolgáltatás igazgatótanácsában betöltött posztjáról, Finnország volt miniszterelnöke, Esko Aho pedig bejelentette, hogy kilépett a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank igazgatótanácsából.

Christian Kern volt osztrák kancellár, aki az ÖBB osztrák vasúttársaságot vezette, lemondott az orosz állami vasúttársaságban, az RZD-ben betöltött vezetői pozíciójáról, arra hivatkozva, hogy nem kíván részt venni a háborúban. Egy másik osztrák exkancellár, Wolfgang Schüssel azonban az orosz invázió ellenére sem lát okot arra, hogy távozzon a Lukoil igazgatótanácsából. Karin Kneissl, Ausztria volt külügyminisztere még mindig a Rosznyeft igazgatótanácsában ül.

François Fillon volt francia miniszterelnök közölte, hogy lemondott két orosz cég, a Szibur és a Zarubesneft igazgatótanácsának tagságáról, tiltakozásul Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

Gerhard Schröder volt német kancellár, Putyin elnök barátja ott van néhány neves vállalat igazgatótanácsában, köztük a Rosznyeft vezetésében. Ő az elnöke az Északi Áramlat 2. részvényesi bizottságának. A 77 éves Schröder, aki 1998 és 2005 között volt kancellár, a háború befejezésére szólított fel LinkedIn-fiókján közzétett bejegyzésében, ugyanakkor Németországban egyre hangosabban követelik Schrödertől, hogy szakítsa meg a kapcsolatait Oroszországgal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×