eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Törmelék borítja a harkivi városháza romos épülete előtti teret egy orosz rakétatámadást követően 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Dorogoj

Tálas Péter: az orosz hadsereg már elvesztette támadóereje 5 százalékát

A biztonságpolitikai szakértő szerint ez a szám - amely mögött 12 ezer katona van - nagyon magas, ráadásul kézzel fogható eredmény nélkül.

Az oroszok Kijevet akarják bekeríteni, de eddig még egyetlen nagyobb várost sem tudtak elfoglalni, és gondjaik vannak az utánpótlással - mondta érdeklődésünkre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedett, nem világos az sem, hogy Herszon oroszok általi bevételére sor került-e már, de bizonyosan eldőltek a legfontosabb kérdések ott - az oroszok javára.

"Ez a város az onnan kiinduló főútvonalak és vasútvonalak szempontjából jelentős, egy 300 ezres városról van szó, stratégiai jelentőségét az adja, hogy folyóparti város, rajta keresztül elzárható az utánpótlás, és a keleten, valamint nyugaton harcoló ukrán erők is egymástól" - mutatott rá.

Kijev persze fő célterület marad, mint Tálas Péter hangsúlyozta,

"1945 óta nem ostromolt meg senki ilyen nagy várost", utoljára az orosz hadsereg próbálkozott Berlinnel.

A török kormány idő közben visszafordított két, Fekete-tenger felé tartó orosz hadihajót, de ettől az orosz akció a szakértő szerint nem fog megakadni, mivel a déli front e segítség nélkül is "jól áll", de azért "jelképes, fontos" ez a mozzanat is, főleg annak fényében, hogy az orosz logisztika hagy kívánni valót maga után.

Zajlik Harkiv orosz bekebelezési kísérlete is, ami kulcsfontosságú is lenne a szakadár népköztársaságok sorsa szempontjából, s persze abból is, hogy a kijevi csapatátcsoportosítás is máshogy nézne ki ezek után.

Az áldozatok számával kapcsolatban nagy a bizonytalanság, eddig 2900 halott lehet, ami a bejelentett halottszám fele, ám ami Tálas Péter szerint további probléma, hogy a halottak mellett van még háromszor ennyi sebesült - egy hét háború után tehát mintegy 11 600-12 000 orosza katona is kieshetett a harcból, ez az eredeti támadóerő 5 százaléka, ami "nagyon sok" ahhoz képest, hogy nincs eredmény városfoglalás terén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×