eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Lengyel katonák segítik az Ukrajnából menekülő embereket, miután megérkeztek a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán lévő Przemysl pályaudvarára 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Akadnak kérdőjelek a menekültek orvosi ellátása körül

Volumenét tekintve lesz nagy kihívás – véli az országos kollegiális vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke.

Az Ukrajnából, a háború elől érkező menekültek orvosi ellátásra is szorulhatnak. Békássy Szabolcs elmondása alapján társadalombiztosítási jogviszonnyal nem rendelkező személyek ellátására esetenként ez idáig is sor került a háziorvosi rendelőkben. Annak tehát megvan a szabályrendszere, hogy ilyen esetekben milyen módon kell jelenteni az ellátást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felé, illetve az is pontosan meghatározott, hogy milyen „sürgős szükség” fogalomkörébe tartozó ellátásokat kell ilyenkor nyújtani, amire szerinte a háziorvosok fel vannak készülve. Ugyanakkor egyeztetést kezdeményeztek a NEAK-kal arról, hogy milyen további jelentési kötelezettségek állhatnak fenn a praxisokra nézve.

A kollegiális vezető háziorvos szerint az igazán nagy kihívást a menekültek – köztük akár krónikus megbetegedéssel rendelkezők – ellátásának a hosszú távú biztosítása jelentheti Magyarországon. Ezen esetleges ellátások megfelelő biztosítása érdekében szintén felvették a kapcsolatot a megfelelő szervekkel – tette hozzá, megerősítve, hogy az irányadó jogszabályok szerint a sürgősségi ellátást minden egészségügyi szolgáltatónál igénybe tudják venni. Tekintettel arra, hogy valószínűleg hónapokon keresztül Magyarország területén fognak tartózkodni az Ukrajnából menekülők,

felmerül bizonyos krónikusan szedett gyógyszer-készítmények felírásának a szüksége, illetve egyéb ellátási formáknak a biztosítása

– magyarázta. „Hogy ezeket megfelelően tudjuk a menekültek számára biztosítani, megkezdődtek az egyeztetések a minisztériummal és a finanszírozóval egyaránt” – ismételte meg.

Békássy Szabolcs érdeklődésünkre arra is kitért, hogy egyelőre nem látható, hogy milyen volumenben fognak Magyarországra érkezni menekültek; legjobb tudomása szerint momentán néhány 10 ezres nagyságrendben érkeztek Magyarország területére, ami a 6000 fős háziorvosi, házi gyermekorvosi karral számolva praxisonként két-három plusz beteg ellátását jeleni. Természetesen

a területi különbözőségek nagyon nagyok lehetnek,

hiszen a keleti országrész jóval terheltebb lehet a menekültek ellátásával kapcsolatban – fűzte hozzá az országos kollegiális vezető háziorvos, aki ezért már a megyei kollegiális vezető kollégáival is felvette a kapcsolatot, folyamatos visszajelzést kérve tőlük a praxisok terheléséről a menekültek ellátásával kapcsolatban.

A Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke szerint mindenképp megoldást kell találni, hogy a háziorvosok egy egységes szabályrendszer alapján tudják a betegeket akár hosszú távon is ellátni, lefektetve az ellátási formák jelentését és finanszírozási szabályrendszerét. Tehát

meg kell határozni azoknak a szolgáltatásoknak a körét, amit minimálisan nyújtaniuk kell a menekültek számára.

Példaként megjegyezte, hogy a főszabályok szerint, ha valaki három hónapot meghaladó mértékben tartózkodik Magyarország területén, akkor arra is vonatkoznak a járványügyi szempontból fontos, életkorhoz kötött kötelező oltások beadása, tehát a menekültek szempontjából fontos lehet, hogy ezt mondjuk miként biztosítsák a számukra. Ezzel kapcsolatban szintén folyamatosak az egyeztetések a házi gyermekorvosokkal is, és Békássy Szabolcs reményei szerint egy olyan konszenzusos javaslat fog születni, ami mindenki számára megnyugtató lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×