eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
KYIV, UKRAINE - MARCH 02: Soldiers are seen around piles of sand used for blocking a road in Ukrainian capital, Kyiv amid Russian attacks on March 02, 2022. (Photo by Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

„Mindenki szeretné ezt túlélni” – kijevi beszámoló

Kijev körbekerítésére, majd ostromára készül az orosz haderő – a legtöbb katonai elemző szerint. Az ukrán fővárosban élő Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnökét kérdeztük.

Petneházy Gyula tájékoztatása szerint az orosz csapatmozgásokat egyelőre nem érzékelik, és a fejleményekről ők is csak az internetről, illetve a tévéből és rádióból tájékozódnak. Kijev északi külvárosában, ahol ő is lakik, az éjszaka nyugodt volt, szerda reggel viszont csaknem egy órán át szóltak a légvédelmi szirénák, de konkrét támadásról, bomázásáról nincs információja – mondta a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke hozzátéve, hogy a főváros szomszédságában taláható Borodjanka nevű kisvárost viszont „gyakorlatilag megsemmisítették”. „Lakóházakat bomáztak le, kegyetlen…” – fogalmazott.

A keddi napon – műholdfelvételek alapján – egy több mint 60 kilométeres páncélos konvoj tartott Kijev felé, miközben Moszkva arra figyelmeztetett, hogy célzott támadásokat indíthat az ukrán főváros ellen, felszólítva a lakosságot, hogy vonuljon fedezékbe. Ennek alapján a realitás azt mutatja, hogy nagyon komoly harcok várhatók Kijevben.

Petneházy Gyula a fentiekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, nehéz az ostromra – lelkileg és fizikálisan – felkészülni, mindenki „a saját lehetőségeihez mérten csinálja”. Az emberek ivóvizet és élelmiszert készleteznek, miközben arra is készülnek, hogy hamarosan megszakadhat a kapcsolat a külvilággal. Információi szerint az orosz hadsereg órákon belül megpróbálhatja kézbe keríteni a mobilhálózatokat, amellett, hogy Kijev több külvárosban már megsemmisítették a mobilsugárzókat. Megjegyezte: vannak belvárosi idős ismerősei, akik egy tömbház hatodik emeletén laknak, és ők nem tudnak fel-le rohangászni a pincébe minden riadó alkalmával.

„Mindenki szeretné ezt túlélni, és látni, hogy mivel végződik…”

– emelte ki.

Petneházy Gyula szerint a háború kitörése után nagyon sokat maradtak Kijevben, hiszen a múlt csütörtöki rakétatámadásokat követően a főváros egy „feldúlt hangyabollyá” vált, és röviddel később már lehetőség sem volt a távozásra a hatalmas forgalmi dugók miatt. De az is maradásra bírhatott sokakat, hogy nem tudták, mire számíthatnak az utakon, vagy nem volt hová menniük – tette hozzá.

Végezetül azzal kapcsolatban, hogy milyen válaszra számíthat a kijeviektől az orosz hadsereg, ha megostromolja a várost, jóslatokba nem kívánt bocsátkozni, csak annyit mondott:

„hogy nem várja őket itt senki, az egyértelmű… eddig sem várta őket senki”.

A Magyarok Kijevi Egyesülete mintegy 300 tagot tart számon, de ennél több magyar élhet az ukrán fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×