INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

petneházy gyula

kijev

háború

ukrajna

oroszország

KYIV, UKRAINE - MARCH 02: Soldiers are seen around piles of sand used for blocking a road in Ukrainian capital, Kyiv amid Russian attacks on March 02, 2022. (Photo by Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images)

„Mindenki szeretné ezt túlélni” – kijevi beszámoló

Infostart / InfoRádió - Kántor Viola

Kijev körbekerítésére, majd ostromára készül az orosz haderő – a legtöbb katonai elemző szerint. Az ukrán fővárosban élő Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnökét kérdeztük.

Petneházy Gyula tájékoztatása szerint az orosz csapatmozgásokat egyelőre nem érzékelik, és a fejleményekről ők is csak az internetről, illetve a tévéből és rádióból tájékozódnak. Kijev északi külvárosában, ahol ő is lakik, az éjszaka nyugodt volt, szerda reggel viszont csaknem egy órán át szóltak a légvédelmi szirénák, de konkrét támadásról, bomázásáról nincs információja – mondta a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke hozzátéve, hogy a főváros szomszédságában taláható Borodjanka nevű kisvárost viszont „gyakorlatilag megsemmisítették”. „Lakóházakat bomáztak le, kegyetlen…” – fogalmazott.

A keddi napon – műholdfelvételek alapján – egy több mint 60 kilométeres páncélos konvoj tartott Kijev felé, miközben Moszkva arra figyelmeztetett, hogy célzott támadásokat indíthat az ukrán főváros ellen, felszólítva a lakosságot, hogy vonuljon fedezékbe. Ennek alapján a realitás azt mutatja, hogy nagyon komoly harcok várhatók Kijevben.

Petneházy Gyula a fentiekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, nehéz az ostromra – lelkileg és fizikálisan – felkészülni, mindenki „a saját lehetőségeihez mérten csinálja”. Az emberek ivóvizet és élelmiszert készleteznek, miközben arra is készülnek, hogy hamarosan megszakadhat a kapcsolat a külvilággal. Információi szerint az orosz hadsereg órákon belül megpróbálhatja kézbe keríteni a mobilhálózatokat, amellett, hogy Kijev több külvárosban már megsemmisítették a mobilsugárzókat. Megjegyezte: vannak belvárosi idős ismerősei, akik egy tömbház hatodik emeletén laknak, és ők nem tudnak fel-le rohangászni a pincébe minden riadó alkalmával.

„Mindenki szeretné ezt túlélni, és látni, hogy mivel végződik…”

– emelte ki.

Petneházy Gyula szerint a háború kitörése után nagyon sokat maradtak Kijevben, hiszen a múlt csütörtöki rakétatámadásokat követően a főváros egy „feldúlt hangyabollyá” vált, és röviddel később már lehetőség sem volt a távozásra a hatalmas forgalmi dugók miatt. De az is maradásra bírhatott sokakat, hogy nem tudták, mire számíthatnak az utakon, vagy nem volt hová menniük – tette hozzá.

Végezetül azzal kapcsolatban, hogy milyen válaszra számíthat a kijeviektől az orosz hadsereg, ha megostromolja a várost, jóslatokba nem kívánt bocsátkozni, csak annyit mondott:

„hogy nem várja őket itt senki, az egyértelmű… eddig sem várta őket senki”.

A Magyarok Kijevi Egyesülete mintegy 300 tagot tart számon, de ennél több magyar élhet az ukrán fővárosban.

Nyitókép: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

Kapcsolódó hang

„Mindenki szeretné ezt túlélni” – kijevi beszámoló
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018