eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk

A Budapesten élő teniszsztár is szolgálatra jelentkezett Ukrajnában

Egyre több ismert ukrán sportoló fog fegyvert hazája védelmében. Egyikük a közösségi médiában üzent külföldi sporttársainak: „A csapatommal Ukrajnában maradunk, hogy megvédjük otthonainkat és családjainkat az orosz fegyveres erőktől, amelyek február 24-én megszállták Ukrajnát. Senki nem vesz részt további versenyeken.”

Az ukrán sport két élő legendája, Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere és testvére Vlagyimir az elsők között jelentették be, hogy készek fegyverrel harcolni hazájuk védelmében. A polgármester Twitter-csatornáján adakozásra szólította fel külföldi barátait. Akadt, aki feltett róla egy gyakorló egyenruhás, fegyveres képet, amiről gyorsan kiderült, hogy tavaly márciusban készült, de azt írta oda az egyik honfitársa, hogy persze, hogy régi kép, az ukránok most harcolnak, nem érnek rá fotózkodni.

Egy neve alapján külföldi kommentáló gyors megoldást javasolt a háborúra: küldjék be Vlagyimir Putyint és Klicskót a ringbe. (Amúgy az orosz elnök feketeöves dzsúdós, a múlt hét végéig a Nemzetközi Cselgáncs-szövetség tiszteletbeli elnöke volt, de megfosztották ettől a címtől.)

Maradva az ukrán bokszolóknál, a nehézsúlyú világbajnok Olekszandr Uszik bejelentette, hogy visszatért Angliából Ukrajnába, hogy fegyvert fogjon. Csatlakozott a főváros és a kijevi régió területi védelméhez. A szimferopoli születésű öklöző a háború mielőbbi befejezésére szólított fel. „Nem az államunk vagy a hadseregünk ellen harcol, hanem a népünk ellen. Ez a mi földünk” – jelentette ki egy videóban. A harkovi bokszklub posztolt egy fotót, amelyen Olekszandr Uszik fegyverrel a kezében látható.

Bevonult Vaszil Lomascsenko, a WBO pehelysúlyú, WBO szuperpehelysúlyú, WBA, WBO és WBC könnyűsúlyú ökölvívó világbajnoka. Facebook-oldalán közzétett egy fotót, amelyen katonai egyenruhában, vállára akasztott fegyverrel látható, ezzel is demonstrálva elkötelezettségét az Odessza melletti Bilhorod-Dnyisztrovszkij zászlóalja mellett.

Az egykori kerékpáros, Jaroszlav Popovics, ma a Trek-Segafredo sportigazgatója szintén azt mondta, hogy szeretne hazájáért tenni valamit. „Két napig csak arra gondoltam, hogy elmegyek és fegyvert fogok. Sokat haboztam 2014-ben, a Krím elfoglalása idején, amikor még versenyző voltam. (…) Nem tehetek semmit. Igen, persze félek, de 2014-ben minden nap bombáztak, pedig sokkal kevesebben beszéltek róla, és én nem mentem oda”– mondta.

Dmitro Pidrucsnyij néhány napja még a pekingi olimpián szerepelt, az volt a harmadik ötkarikás játék pályafutása során. A sílövészet világbajnoka, sőt, Ukrajna egyetlen férfi sílövő világbajnoka a közösségi médiában üzent versenyzőtársainak, barátainak: „A csapatommal Ukrajnában maradunk, hogy megvédjük otthonainkat és családjainkat az orosz fegyveres erőktől, amelyek február 24-én megszállták Ukrajnát. Senki nem vesz részt további versenyeken.”

Dmitro Pidrucsnij, egy másik pekingi ukrán olimpikonnal, Dmitrij Mazurcsukkal együtt Ternopolnál jelentkezett szolgálatra.

Fegyvert fog a Budapesten élő ukrán teniszező, Szerhij Sztahovszkij is.

A 36 éves játékos felesége, Anfisa a kilencvenes évek óta fővárosunkban él, az utóbbi időben televíziós celebműsorban is szerepelt. Három gyermekük van.

A család marad Budapesten, de az idén az Australian Open után visszavonult teniszező hazatér, tartalékosként jelentkezett, hogy csatlakozzon az ellenálláshoz. Mint mondta, nincs katonai tapasztalata, de fegyvert fogott már.

Egy ukrán hackercsoport szabotázsakciókat akar végrehajtani a kulcsfontosságú orosz infrastruktúra - mint például a vasút- és az elektromos hálózat - ellen egyébként úgy gondolja, a sportvilág bojkottja igenis lehet hatással Vlagyimir Putyinra: „Nagyon szereti a sportot, és szereti, hogy Oroszország sikeres a sportban. Szereti, hogy ezt a sikert a világ is láthatja az olimpia és az összes többi sportesemény kapcsán.”

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×