eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter/M1 Híradó

Szijjártó Péter: hatalmas biztonsági kockázattal nézünk szembe

Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén szólalt fel a külgazdasági és külügyminiszter.

"Hatalmas biztonsági kockázattal nézünk szembe. Szomszédunk, Ukrajna borzalmas háborútól szenved. A magyar emberek nem akarták, nem akarják ezt a háborút, amilyen gyorsan csak lehet, békét szeretnének. Az ukránok mellett állunk, amikor az ország szuverenitásáról és területi egységéről van szó. Minden tekintetben mellettük állunk. Imádkozunk a béketárgyalások sikeréért" - kezdte beszédét Szijjártó Péter.

Hangsúlyzta, az egyeztetéseknek folytatódniuk kell, ez a mielőbbi béke kulcsa.

A kormányzat meghozta az összes intézkedést azért, hogy az országot és a magyar embereket megvédje. Katonákat vezényelt a határra és megtett mindent azért, hogy az ország háborúban való részvételét elkerülje. A szövetségesekhez hasonlóan nem küld katonákat Ukrajnába. Nem engedi, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak át az országon, mert nem szeretné, hogy Magyarországon vagy Kárpátalján magyarok kerüljenek emiatt veszélybe.

"A legalapvetőbb emberi jog a biztonságos körülmények közötti élethez való jog, és az ukránok ezen jogát durván megsértették.

Ez a magyarok számára nem ismeretlen helyzet, nem is olyan régi emlékeink vannak arról, hogy a korábbi Jugoszlávia területén milyen háborúk dúltak, akkor is több tízezren kerestek menedéket Magyarországon."

Most eddig már több mint százezer menekült érkezett a magyar-ukrán határon. Azokat, akik törvényesen tartózkodtak Ukrajna területén, átengedték a határon és gondoskodni fognak róluk - mondta a tárcavezető.

Háláját fejezte ki a civil és egyházi segítségért.

Elmondta, harmadik országbelieknek is segítséget nyújtanak Ukrajna elhagyásában, őket transzferrel és a reptérre juttatással segítik. Segítettek az Európa Tanács képviselőinek is,

összesen már több ezer embernek.

Megjegyezte, Magyarországon és Európában is vannak olyan politikusok, akik politikai tőkét akarnak a helyzetből kovácsolni, és azt az álhírt terjesztik, hogy illegális menekülteket engednek be Magyarországra, de ilyen nem történik, a határokon mindenkit ellenőriznek. Nem tartotta jónak a különböző menekültek összehasonlítását sem.

"Tudjuk, milyen az, amikor a törvénytelen bevándorlók agresszívan viselkednek, megtámadják a rendőröket és megkárosítják az infrastruktúrát. Ám akik Ukrajnából jönnek, türelmesen várnak, órákig vagy napokig, együttműködnek a hatóságokkal. A két csoport összehasonlítása megalázó azok számára, akik Ukrajnából a háború elől menekülnek" - fejtette ki a tanácsülésen.

A résztvevőkkel ismertette, hogy Magyarország jelenleg a legnagyobb humatinárius segítségnyújtási akciót hajtja végre a történelmében. Több mint 100 ezer liternyi üzemanyagot biztosítottak már az ukrán hatóságoknak Kárpátalján, jelenleg 300 tonnányi ételszállítmányt állítanak össze, több mint 20 ezer liter üveges vizet és higiéniás eszközöket is küldenek a kárpátaljai kormányzó kérésére.

"Szeretnénk, ha minél hamarabb véget érne a háború. Békét szeretnénk a régióban, szeretnénk véget vetni a régióban élő polgárok szenvedésének, ezért megteszünk mindent azért, hogy helyreállítsuk Ukrajna és egész Közép-Kelet-Európa békéjét" - zárta szavait.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×