eur:
392.04
usd:
359.6
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Beautiful young mom is holding her cute baby while doctor is listening to babys lungs
Nyitókép: GeorgeRudy/Getty Images

A legdurvább válságzónákból mentik a gyerekeket az SOS Gyermekfalvak

Százezres nagyságrendű az érintettek száma.

Az ukrán SOS Gyermekfalvakban élő gyerekek zöme már biztonságban, Lengyelországban van, rajtuk kívül azonban mintegy 160 ezer állami gondoskodásban élő gyermek él a háború sújtotta országban. Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szövetsége partnereivel most róluk is igyekszik gondoskodni és a rászoruló gyermekek, családok számára gyűjtést is szerveztek.

"Pont azon a területen, ahol a legdurvább háborús helyzetek vannak, szándékosan ott lett létrehozva a luhanszki gyermekfalu 2003-ban, és hét évvel később Kijev külvárosában a második. Itt 177 gyereket nevelnek nevelőszülők, és még 2000 családdal vannak kapcsolatban, olyanokkal, akik a családmegerősítő programban érdekeltek" – mondta az InfoRádió megkeresésére Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak magyarországi szakmai vezetője.

Luhanszkból korábban elvittek már 80 gyereket egy kelet-ukrajnai szanatóriumba, hogy biztonságosabb, nyugodtabb körülmények között legyenek, de akik később Kijevbe kerültek át innen, ők is csakhamar óvóhelyre kerültek, ekkor keletkezett a terv, hogy a gyerekeket ki kell menteni - nyugati irányba.

Kedden aztán 60 gyerek a nevelőszülőkkel együtt Lengyelországba érkezett, a még ott lévő, bő 100 gyerek kimentésén fáradozik most az SOS Gyermekfalvak. Battonyára például mehetnek, de csak akkor, ha sikerül az ottani épület üzemeltetéséhez partnert találni.

Az SOS egy viszonylag pici szervezet Ukrajnán belül, és hogy a számokat érzékeljük, van még 160 ezer gyerek állami gondoskodásban, akik közül 100 ezren lakásotthonokban vagy gyermekotthonokban élnek, ezeknek viszont "rossz a hírük", nehezen jutnak élelemhez, a munkatársak nem tudnak eleget ott lenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Újabb lengyel volt-miniszterhelyettes kerülhet előzetes letartóztatásba

Újabb lengyel volt-miniszterhelyettes kerülhet előzetes letartóztatásba

A lengyel parlament megszavazta Marcin Romanowski ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, lehetővé téve, hogy vádat emeljenek ellene 11 bűncselekmény feltételezett elkövetése miatt, amelyek az előző Jog és Igazságosság (PiS) kormány igazságügyi miniszterhelyetteseként töltött időszakához kapcsolódnak. A parlament jóváhagyta az előzetes letartóztatását is. Ez a döntés egy másik ellenzéki képviselő és volt igazságügyi miniszter, Michał Woś mentelmi jogának múlt havi megvonását követi – írja a Notes from Poland.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 12. 18:45
×
×
×
×