INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

ukrajna

sos gyermekfalvak

szilvási léna

gyermek

Beautiful young mom is holding her cute baby while doctor is listening to babys lungs

A legdurvább válságzónákból mentik a gyerekeket az SOS Gyermekfalvak

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Százezres nagyságrendű az érintettek száma.

Az ukrán SOS Gyermekfalvakban élő gyerekek zöme már biztonságban, Lengyelországban van, rajtuk kívül azonban mintegy 160 ezer állami gondoskodásban élő gyermek él a háború sújtotta országban. Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szövetsége partnereivel most róluk is igyekszik gondoskodni és a rászoruló gyermekek, családok számára gyűjtést is szerveztek.

"Pont azon a területen, ahol a legdurvább háborús helyzetek vannak, szándékosan ott lett létrehozva a luhanszki gyermekfalu 2003-ban, és hét évvel később Kijev külvárosában a második. Itt 177 gyereket nevelnek nevelőszülők, és még 2000 családdal vannak kapcsolatban, olyanokkal, akik a családmegerősítő programban érdekeltek" – mondta az InfoRádió megkeresésére Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak magyarországi szakmai vezetője.

Luhanszkból korábban elvittek már 80 gyereket egy kelet-ukrajnai szanatóriumba, hogy biztonságosabb, nyugodtabb körülmények között legyenek, de akik később Kijevbe kerültek át innen, ők is csakhamar óvóhelyre kerültek, ekkor keletkezett a terv, hogy a gyerekeket ki kell menteni - nyugati irányba.

Kedden aztán 60 gyerek a nevelőszülőkkel együtt Lengyelországba érkezett, a még ott lévő, bő 100 gyerek kimentésén fáradozik most az SOS Gyermekfalvak. Battonyára például mehetnek, de csak akkor, ha sikerül az ottani épület üzemeltetéséhez partnert találni.

Az SOS egy viszonylag pici szervezet Ukrajnán belül, és hogy a számokat érzékeljük, van még 160 ezer gyerek állami gondoskodásban, akik közül 100 ezren lakásotthonokban vagy gyermekotthonokban élnek, ezeknek viszont "rossz a hírük", nehezen jutnak élelemhez, a munkatársak nem tudnak eleget ott lenni.

Nyitókép: GeorgeRudy/Getty Images

Kapcsolódó hang

Ukrán háború - SOS Gyermekfalvak, menekítés
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018