eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott a tartományi kormányok vezetőivel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről Berlinben 2022. február 16-án. A német szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint március 20-ig a legtöbb járványügyi korlátozást megszüntetik.
Nyitókép: MTI/EPA/ddp pool/Andreas Gora

Olaf Scholz: a nemzetközi szankciók működnek

Az Ukrajna lerohanásáért Oroszországot sújtó szankciók működnek, s a jelenlegi helyzetben nem lesz külső katonai beavatkozás - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár jeruzsálemi látogatásán szerdán, Naftali Bennett izraeli kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Jediót Ahronót című újság hírportáljának jelentése szerint.

"A szankciók hatásosak, s erőfeszítések folynak a háború befejezésére" - mondta a német kormányfő az ukrajnai háborúról Jeruzsálemben az újságíróknak.

Bennett az oroszokat meg nem nevezve azt emelte ki, hogy "még nem késő a feleket bevinni a csatatérről a tárgyalószobába".

"Vezetőként kötelességünk mindent megtenni a vérontás megállítására" - hangsúlyozta Bennett, miután kettejük sajtótájékoztatóját azzal a megjegyzéssel nyitotta meg, hogy előzőleg a tárgyalásaikon hosszasan beszélt a német kancellárral az ukrajnai helyzetről.

"Izrael Ukrajna népe mellett áll, rengeteg humanitárius felszerelést küldtünk"- hangsúlyozta az izraeli kormányfő. Kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy Izrael miért nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat: "Precíz és felelősségteljes politikánk van, melynek célja az ukrán nép megsegítése. Mindent megteszünk, amit csak tudunk" - felelte a sajtó szerint Oroszország szíriai katonai jelenléte miatt óvatosan fogalmazó miniszterelnök.

"Szörnyűek az ukrajnai hírek. Tele vagyunk aggodalommal a konfliktus alakulása miatt, s mindent el kell követni a helyzet megváltoztatásáért" - mondta Scholz. "Már most is látjuk a menekültek számát, sokan érkeznek Európába, és ez még növekedni fog. Erőfeszítéseket teszünk a háború befejezésére, béketárgyalások folytatására. A harcok minden egyes napja rombolja az infrastruktúrát, kioltja civilek és katonák életét mindkét oldalon, és ezt meg kell akadályozni"- tette hozzá.

"Világos az irányunk: nem kezdünk katonai támadásba a NATO-val, nem lesz katonai szerepvállalás, ez a jelenlegi helyzetben nem lenne helyes"-hangsúlyozta. "A szankciók hatásosak, s ezt azt jelenti, hogy a megfelelő megközelítést kezdtük alkalmazni. Jelenleg fenn kell tartanunk a következetességet és az óvatosságot"- tette hozzá.

"Fontos volt számomra, hogy a bonyolult helyzet ellenére eljöjjek Izraelbe" - nyilatkozott Scholz, aki kinevezése óta először látogatott az országba, ahol Bennettel folytatott megbeszélése előtt felkereste a Jad Vasem holokausztmúzeumot is.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×