eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
02 March 2022, Berlin: Christine Lambrecht (SPD), German Defense Minister, boards an A400 M for a trip to Constanta, Romania. The minister visits the German troops stationed in Constanta. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Újabb NATO-katonák és fegyverek érkeztek Romániába

A NATO és Európai Unió bebizonyította egységét és eltökéltségét, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig nem számolt ezzel, amikor elkezdte valóra váltani nagyhatalmi fantáziáit - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter szerdán a kelet-romániai Kogalniceanu légi támaszponton, ahol román kollégája, Vasile Dincu társaságában felkereste a NATO-parancsnokság alatt szolgáló német katonákat.

A román védelmi miniszter az észak-atlanti szövetség lényegének nevezte azt, hogy Németország hozzájárul Románia védelméhez és a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez, amikor a Oroszország barbár támadása az egész európai biztonságot veszélyezteti. Dincu leszögezte: Románia teljes mértékben egyetért azzal az - Olaf Scholz német kancellár által megfogalmazott - elvvel, hogy az "az erő alkalmazását nem lehet politikai eszközként elfogadni".

Németország jelenleg hat Eurofighter Typhoon vadászgéppel és az ezeket kiszolgáló 75 katonával vesz részt a román légtérvédelmi járőrszolgálatban.

A román védelmi minisztérium keddi közlése szerint Olaszország is újabb négy Typnoont vezényelt át a Kogalniceanu támaszpontra, így már nyolc harci géppel vesz részt a közös járőrszolgálatban.

Közben folyamatosan érkezik a szárazföldi csapaterősítés is Romániába, ahol a NATO egy új, francia parancsnokság alatt működő állandó harccsoport létrehozásával erősíti a keleti szárny védelmét. A hivatalos bejelentések szerint ebben ötszáz francia és háromszáz belga katona vesz részt. A Digi24 hírtelevízió úgy értesült, hogy Portugália 174 katonát küld Romániába.

A román folyamhajózási hatóság szerdán elővigyázatosságból kitiltotta a polgári hajózást a Duna-delta Ukrajnával határos Kilija-ágán, miután előző nap bombatalálat érte a román határtól alig 15 kilométernyire lévő, ukrajnai Ismail katonai bázisát.

Közben megérkezett az első két ukrán sebesült a galaci katonai kórházba, miután a bukaresti kormány vasárnap egészségügyi ellátást ajánlott fel az ukrajnai háború sebesültjei számára. A Mediafax hírügynökség szerint egy negyvenéves nőről és egy húszéves férfiről van szó, mindkettőjüket lőtt sebbel ápolják, megoperálták őket, állapotuk stabil. A sebesülteket a galaci közúti határátkelőnél vette át a román rohammentő-szolgálat.

(A nyitóképen: Christine Lambrecht német védelmi miniszter a német légierő gépének fedélzetén.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×