eur:
368.57
usd:
344.44
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án.
Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

Európai Parlament: ne korlátozzák a civil szervezeteket politikai megítélésük alapján!

A kezdeményezést 530:146 arányban hagyták jóvá. A Fidesz szerint a nemzeti törvények fölé akarja emelni az uniós civiltörvény a Soros-szervezeteket.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jelentésében elítél minden olyan kísérletet, amely a civil szervezeteket és finanszírozási forrásait céljaik, tevékenységi köreik vagy politikai megítélésük alapján próbálja korlátozni - közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az 530 szavazattal, 146 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett jóváhagyott jogalkotási kezdeményezésről szóló jelentésben az EP-képviselők mindenekelőtt leszögezték: a civil szervezetek fontos szerepet játszanak az európai demokrácia egészségének fenntartásában, a hatékony szakpolitikák működésében és a jogállamiság megőrzésében.

Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az egyesületek és a nonprofit civil szervezetek működése elé egyre gyakrabban nemzeti szabályok vagy adminisztratív előírások gördítenek akadályt. Kijelentették: ezek az akadályok a több uniós tagállamban már veszélybe került alapvető jogok, így a szólásszabadság és az egyesülés szabadságának korlátozásához is vezethetnek. A korlátozó szabályok miatt több civil szervezet inkább nem is kezd határon átnyúló munkába - írták.

A képviselők határozottan elutasították a civil szervezetek közhasznú jogállásának megtagadását valós vagy vélt politikai tevékenységük alapján, és aggasztónak találták, hogy - mint írták - több tagállamban választott tisztségviselők és állami szervezetek indítottak rágalomhadjáratot és visszaélésszerű pereket civil szervezetek ellen. Kiemelték: a civil szervezetek működéséhez elengedhetetlen, hogy átlátható és megkülönböztetés-mentes eljárás alapján és európai szintű közhasznú státusz létrehozása révén megfelelő mennyiségű és könnyen hozzáférhető forrás álljon rendelkezésükre.

Az EP jelentésében végezetül a "jogi bizonytalanság felszámolása és egy erős páneurópai civil társadalom kialakítása" érdekében azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy nyújtson be olyan jogszabályjavaslatot, amely megteremti az európai szintű egyesületek és civil szervezetek létrehozásának lehetőségét.

Fidesz: a törvények fölé akarja emelni az uniós civiltörvény a Soros-szervezeteket

Schaller-Baross Ernő és Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselői szerint elfogadhatatlan az Európai Parlament (EP) által szerdán megszavazott javaslat egy új “uniós civiltörvény” megalkotására, ezzel ugyanis az EP a jog fölé emelné a magukat civil szervezeteknek nevező NGO-kat is, melyek a nyílt társadalom megvalósításáért dolgoznak.

„Az EP baloldali többsége példátlan kiváltságokat adna a Soros-szervezeteknek. Elvonná a tagállamok jogkörét, hogy ezek a szervezetek mostantól Brüsszel érdekeiket szolgálhassák, és brüsszeli irányítás alatt álljanak” „Az EP ismét egy szokásos baloldali manipulációt támogat”- fogalmazott Schaller-Baross Ernő.

Hidvéghi Balázs a szavazás kapcsán kiemelte: semmi sem indokolja, hogy a civil szervezetek bármilyen előjogban vagy kiváltságban részesüljenek. „Rájuk is ugyan azoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk, mint másokra. A civil szervezeteket sem lehet a jog fölé helyezni” - mondta el Hidvéghi. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy az EP a Soros-hálózathoz tartozó szereplőket vonná ki a törvények hatálya alól.

Címlapról ajánljuk
Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

A következő években százmilliárd dolláros plusszal számolhat Oroszország, vészhelyzetben lesz hová nyúlni és anyagilag ezt a háborút folytatni tudja – mondta Sz. Bíró Zoltán történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Oroszország-szakértő beszélt az orosz belpolitika és gazdaság helyzetéről, a Putyinhoz közel álló körökről, Jevgenyij Prigozsin kirohanásairól, illetve Kína üzenetértékű közép-ázsiai terjeszkedéséről is.
Úristen! Legalább 12 ezerszer

Úristen! Legalább 12 ezerszer

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb kutatása a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgálta a médiaszolgáltatók adatai alapján.

Új részletek a háború vitatott szabotázsakciójáról

A Fehér Ház már hónapokkal az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása előtt tudott egy készülő szabotázsról. A tippet, hogy közvetlenül az ukrán főparancsnoknak jelentő ukrán katonák terveztek támadást, egy európai titkosszolgálat adta a CIA-nek.
Nincs augusztus Corvin (Palace) nélkül

Nincs augusztus Corvin (Palace) nélkül

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló kedden ünnepélyes keretek között került le az épületről.
VIDEÓ
Putyin: ez terrorizmus!

Putyin: ez terrorizmus!

Kijev a Nyugat ösztönzésére tovább élezi a helyzetet, háborús bűncselekményeket és terrorista módszereket alkalmaz, amire a kahovkai vízerőmű elleni támadás is példa - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal szerdán folytatott telefonbeszélgetése során. A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin felhívta Erdogan figyelmét arra, hogy az incidens nagyszabású környezeti és humanitárius katasztrófához vezetett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×