eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Munkások kirakodják az Egyesült Államok Ukrajnának küldött katonai segélyszállítmányát egy repülőgépből a Kijev közelében fekvő Boriszpili repülőtér mellett 2022. január 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ilyen ma az élet a megszállás fenyegette Kijevben

Oroszország továbbra is tagadja, hogy százezres sereggel készülne Ukrajna megtámadására, a kijevi közhangulat azonban inkább arra utal, hogy valóban közeleg a fegyveres konfliktus.

Az élet messze van a normálistól Kijevben: a Sky News helyszíni riportja szerint bár az utcákat továbbra is autók és vásárolgató emberek töltik meg, a hangulat közel sem nyugodt, a terjedő hírek az ország légterének lezárásáról pedig még tovább növelik a feszültséget.

Persze mindenki igyekszik úgy tenni, mintha minden a régi lenne, de amikor a hírek a gyülekező orosz csapatokról szólnak, ez nem túl egyszerű feladat. A Kreml szerint a tankok és a csapatok érkezése csak egy hadgyakorlat miatt történik, a nyugati hírszerzés azonban másról számol be. A diplomáciai tárgyalások lassan haladnak, az embereket pedig csak az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos hírek érdeklik igazán.

Sokan vannak, akik felsőbb erők kezébe helyeznék sorsukat: a templomokban sokkal többen ülnek, mint korábban, a közös imaszándék pedig a béke.

Közben azért a realitás sincs messze: az aranykupolás Szent Mihály katedrális előtt emlékfal áll az elesettek képeivel.

Több mint 13 000 ember vesztette életét a konfliktus 2014-es kirobbanása óta, amikor Oroszország megszállta a Krímet.

A külvárosban egy csoport nő szabadidejében álcahálókat készít, hogy a frontra küldjék őket: tudják, hogy ez aprócska segítség, mégis tenni akarnak valamit, hogy úgy érezzék, kiveszik a részüket. A 21 éves tanuló, Marija Ovgyienko azt mondja, nagyon aggódik, de a legjobbat reméli - és közben a legrosszabbra készül.

Mások kiképzéseken készülődnek: Kijevtől kevesebb mint 50 kilométerre

egy lőtéren veteránok készítik fel a civil lakosság tagjait

a hadviselés alapjaira, köztük arra, hogyan kell lőni. Egy résztvevő, Andrij Biloszkursiki azt mondja, szerinte nem valószínű, hogy egész Ukrajnát lerohannák, de szeretné elsajátítani azokat a készségeket, amelyekre szükség lehet, hogy megvédje a családját, ha a legrosszabb bekövetkezik.

"Most, amikor ilyen bonyolult helyzettel nézünk szembe a határainkon, és nem tudjuk, hogy a szomszédunk milyen lépéseket tesz a jövőben, készen kell állnunk arra, hogy valahogyan cselekedjünk" - mondja.

Azt azonban, hogy pontosan mi fog történni, a riport szerint jelenleg egyetlen ember tudja: Vlagyimir Putyin.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×