INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

újratárgyalás

ghislaine maxwell

jeffrey epstein

bíróság

A tárgyalóteremben készült bírósági rajzon Maurene Comey ügyész, James Comey volt FBI-igazgató lánya Ghislaine Maxwellre, a csehszlovák származású brit sajtómágnás, Robert Maxwell lányára (b) mutat a büntetőper 2021. december 20-i tárgyalási napján. A tanúvallomások szerint az Egyesült Államokban 2020. július 2-án letartóztatott Ghislaine Maxwell az emberkereskedelemmel, pedofíliával és szexuális visszaélésekkel vádolt, majd 2019 augusztusában a börtönben öngyilkosságot elkövetett Jeffrey Epstein milliárdos pénzügyi szakember bűntársa és bizalmasa volt. Az 59 éves Maxwellt azzal vádolják, hogy négy lányt kerített Epstein számára 1994 és 2004 között. Maxwell ártatlannak vallotta magát hat rendbeli szexuális célú emberkereskedelmi és egyéb vádpontokban.

Újratárgyalást kértek Ghislaine Maxwell ügyében

Infostart / MTI

Jeffrey Epstein néhai pénzember kerítője és barátnője nevében ügyvédjei szerdán este hivatalosan kérték a nő ellen folytatott per újratárgyalását az egyik esküdt kérdéses hitelességére hivatkozva - jelentette a Reuters brit hírügynökség, amely megkapta a beadvány másolatát.

Epstein ellen szexuális visszaélések miatt 2019 júliusában vádat emeltek, de az év augusztusában öngyilkos lett a börtöncellájában. A 60 éves Maxwellt tavaly decemberben bűnösnek mondta ki egy New York-i kerületi bíróság esküdtszéke kiskorúak rovására elkövetett szexuális bűncselekményekben. Ezek szerint az asszony 1994 és 2004 között Epsteinnel együtt kiskorú lányokat toborzott, szexuális "játékokra" készített fel és molesztált az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A jellemzően szegény sorsú, kiskorú lányokat pénzzel és állásígéretekkel hitegetve csábították magukhoz. Maxwellt hat vádpontból ötben találták bűnösnek.

Maxwell büntetési tételének kihirdetése júniusban lenne. Szakértők szerint több évtizednyi börtönre ítélhetik, de még tavaly kiderült, hogy az egyik esküdt gyerekkorában szexuális erőszak áldozata volt, és a tanácskozás során ezt a többiek előtt is felfedte, amivel Maxwell ügyvédei szerint befolyásolhatta társait. Emiatt követeli most Maxwell, hogy tárgyalják újra a pert.

Annak idején az esküdtjelölteket sok mindenről kérdezték, egyebek között arról, hogy voltak-e bármikor szexuális visszaélés áldozatai. A szóban forgó esküdt a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: erre a kérdésre nem emlékszik, de ha volt ilyen, akkor őszintén válaszolt rá.

Az illetékes ügyészek kérték a kerületi bírót, hogy rendeljen el vizsgálatot az illető esküdt felvételi nyilatkozatával kapcsolatban. A bíróságnak február 2-áig kell válaszolnia Maxwell beadványára.

Jogi szakértők a Reutersnak azt mondták: nem garantált, hogy lesz új per, még abban az esetben sem, ha kiderül, hogy a szóban forgó esküdt nem vallotta be a gyerekkori esetét, mert az olyan korábbi perekben, amelyekben valamely esküdt őszintétlensége miatt változtatták meg az ítéletet, a hiteltelennek bizonyult esküdt általában szándékosan állított valótlant azért, hogy kiválasszák a feladatra.

Nyitókép: MTI/AP/Elizabeth Williams
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018