eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Meglepő dolog derült ki az Észak-Koreába szökő férfiról

Vizsgálják a határincidenst.

A múlt héten megfigyelt, a megerősített határon Dél-Koreából Észak-Koreába áthatoló személy feltehetően egy korábban átszökött észak-koreai lehetett - jelentette a Yonhap helyi hírügynökség a szöuli védelmi minisztériumra hivatkozva.

Vasárnap szöuli tisztviselők arról számoltak be, hogy egy ismeretlen átjutott a két Koreát elválasztó, szigorúan őrzött fegyvermentes övezeten, és belépett Észak-Koreába. A dél-koreai hadsereg szerint szombat este látták, hogy valaki átjutott a négy kilométer széles demilitarizált övezet keleti oldalán. Észak-Koreát értesítették a határincidensről.

A hatóságok "feltételezik, hogy ez a személy (korábban) Észak-Koreából szökött meg, jelenleg folyik az ügyhöz kapcsolódó tények ellenőrzése" - közölte a védelmi tárca.

A gyanú szerint egy olyan emberről van szó, aki

tornászként szerzett tapasztalatait használta fel arra, hogy 2020-ban áthatoljon a határkerítésen,

és a fegyvermentes övezeten keresztül Dél-Koreába jusson - számolt be a hírügynökség anélkül, hogy felfedte volna a kérdéses személy kilétét.

Észak-Korea korábban szigorú intézkedéseket vezetett be a koronavírus ellen, 2020 elején lezárta a határokat, bár egyetlen fertőzöttről sem számolt be.

A koreai háborút (1950-1953) követő évtizedekben az elnyomás és a szegénység elől Észak-Koreából több mint 30 ezer ember menekült el. A szökésben lévő észak-koreaiak túlnyomó többsége először Kínába utazik, mielőtt dél felé venné az irányt, általában egy másik országon keresztül.

Csak kevesen mertek átkelni a két ország közötti határszakaszon, amely aknákkal és szögesdróttal van tele, és mindkét oldalán jelentős mértékű a katonai jelenlét.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×