eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gabriel Boric elnökjelölt leadja voksát Punta Arenas egyik szavazóhelyiségében 2021. december 19-én, az elnökválasztás második fordulójának napján. A volt diákvezér José Antonio Kast jobboldali politikussal versenyez a szavazatokért.
Nyitókép: MTI/AP/Andres Poblete

Egy baloldali egykori diákvezér lesz Chile következő elnöke

Santiago de Chile belvárosában a támogatók ujjongtak, ölelkeztek és Boric-zászlókat lobogtattak, amelyeken az állt: "Megcsináltuk!"

A chilei baloldali Gabriel Boric nyerte meg az ország elnökválasztásának második fordulóját vasárnap.

A főváros, Santiago de Chile belvárosában a támogatók ujjongtak, ölelkeztek és Boric képét viselő zászlókat lobogtattak, amelyeken az állt: "Megcsináltuk!"

A szavazatok több mint 99 százalékát már összesítették, és a 35 éves Boric, aki egy széles baloldali koalíciót vezet, a voksok 55,86 százalékát szerezte meg.

Jobboldali riválisa, José Antonio Kast 44,14 százalékot kapott, és rögtön elismerte vereségét. A Twitter közösségi oldalon azt írta: gratulált vetélytársának a nagyszerű sikerhez.

"Mától ő Chile megválasztott elnöke, és megérdemli minden tiszteletünket és konstruktív együttműködésünket" - fogalmazott.

A győztes politikus a márciusban leköszönő Sebastián Pinera jobbközép elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során azt mondta: "Én minden chilei elnöke leszek."

Ez volt az elmúlt évtizedek legmegosztóbb választása az országban, a két jelölt merőben eltérő jövőképet vetített a szavazók elé.

Az 55 éves Kast a törvényt, a rendet középpontba állító kampányt folytatott, és védelmébe vette Augusto Pinochet egykori diktátort. Gyakran Jair Bolsonaro brazil elnökhöz hasonlították.

Mindkét jelölt kívül állt azon a centrista politikai sodorvonalon, amely a Pinochet katonai diktatúráját követő 1990-es demokráciához való visszatérés óta uralta Chilét. Mindketten mérsékelték álláspontjukat az elmúlt hetekben, hogy megnyerjék a centrista szavazókat.

Miguel Ángel López, a Chilei Egyetem professzora szerint Boricra bonyolult időszak vár, és tárgyalnia kell az ellenzékkel a megosztott kongresszus miatt, amelyben egyik oldalnak sincs többsége.

"Most egy tartalmas beszédet kell mondania, amelyben megpróbál véget vetni a bizonytalanságnak. Sok múlik majd ezen, valamint a kinevezésein és a döntésein.

A nemzetközi befektetők nagyon fognak figyelni erre"

- emelte ki.

Támogatói szerint Boric felül fogja vizsgálni az ország gazdasági modelljét, amely még Pinochet idejéből származik. A modellnek tulajdonítják a gazdasági növekedés ösztönzését, de támadják, hogy éles szakadékot teremtett a gazdagok és a szegények között.

Boric, aki 2011-ben egy jobb és megfizethetőbb oktatást követelő diáktüntetés élén vált ismertté, szombaton nyílt levélben azt írta, hogy meg fogja valósítani azokat a változtatásokat, amelyeket a chileiek a 2019-es társadalmi felkelések során el akartak érni.

A hónapokig tartó, időnként erőszakba torkolló demonstrációk elindították a több évtizedes chilei alkotmány átdolgozásának hivatalos folyamatát, amelyről jövőre népszavazáson döntenek.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×