eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, a hárompárti Spolu (ODS, KDU-CSL, TOP 09) koalíció miniszterelnök-jelöltje az októberi parlamenti választások eredményeképpen létrejövő képviselőház alakuló ülésén Prágában 2021. november 8-án. Előzőleg az érintett pártok vezetői aláírták a koalíciós kormányról szóló megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szakértőszemmel: lassan körvonalazódik, milyen irányba tart Csehország

Kollai István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint V4-es tekintetben retorikai hangolás várható. Vita a lengyelekkel van.

Bár az új cseh miniszterelnök letette a hivatali esküt, a kormánya felállására még heteket kell várni. Az InfoRádió Reggelinfó című műsorában nyilatkozó Kollai István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint Petr Fiala irányításával Csehország retorikai változások mellett megtartja a V4-es együttműködés lényegét.

"Most már

Petr Fialánál van a kormányrúd, a mostani járványügyi döntések is már mind rá várnak, és az Európai Unióval is neki kell tárgyalnia, ő kap hangot a médiában is.

Az ellenzék is az új kormány felállását figyeli, és Andrej Babis sem pozicionálja magát másként, mint az ellenzék vezetőjeként" - ecsetelte Kollai István.

Közben hétfőtől a koronavírus miatt két hétre karanténban lévő államfő külön-külön szeretne találkozni a miniszterelnökjelöltekkel, csak ezután nyílik meg az út a formális kormányalakítás előtt. Hogy elbukhat-e ezen a beszélgetésen valamely miniszterelnök, vagy akár a külügyminiszteri posztra jelölt politikus, arról a szakértő így vélekedett:

"Ján Lipavskyt a Kalózpárt jelölné, az ő pozíciója a legbizonytalanabb. Nevet nem mondott Milos Zeman elnök, de azt mondta, hogy a 17 miniszterből eggyel gondja van. Valószínűleg a külügyminiszter-jelöltre gondolt. Nem feltétlenül vele van gondja az államfőnek, hanem az egész Kalózpárttal nem szimpatizál Milos Zeman. Persze talán az egész kormánnyal nem szimpatizál, nem ez volt a favoritja, de a Kalózpárt különösen távol áll tőle."

Bővebben kitérve a V4-es együttműködés jövőjére, azt mondta, "ez jó kérdés, sokan találgatják, nehéz előre látni".

"Amennyi az eddigi megszólalásokból kiolvasható, az a következő:

  • az Európa-ügyi miniszterjelölt azt mondta, hogy a V4-es együttműködést már nem tartja olyan releváns, fajsúlyos együttműködésnek, de ezt a kijelentést nem dimenzionálnám túl, ugyanis
  • az érintett országok szakpolitikai érdekei közösek, így tudnak bizonyos esetekben az EU-ban sikeresen tárgyalni."

Arra is rámutatott, hogy

a cseh-lengyel viszony az utóbbi időben nagyon megromlott egy határon lévő lignitbánya miatt.

Petr Fialáról Kollai István elmondta még, hogy az új kormányfő az ismert nyugatkritikus brit konzervatív gondolkodó, Roger Scruton rajongója volt a brünni egyetem retoraként, ami viszont azt vetíti előre, hogy az EU-n belül megmarad a nyugat-kelet ellentét, ahogy az eddig is volt, a V4 csoport viszont ebben a kérdésben a kelet pozícióját foglalja el.

"A retorikai máz gyengülhet a V4-együttműködésen" - foglalta össze véleményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×