eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Wind turbines operate beside the excavated terrain of the Turow coal mine, operated by PGE SA, in Bogatynia, Poland, on Sunday, Aug. 15, 2021. European companies chasing zero-emission targets are starting to turn to countries such as Poland to bolster their clean-power supplies. Photographer: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images

Újabb front a Brüsszel–Varsó csatában

Bizonyítékokat várnak a turówi bánya bezárásáról, különben fizetési felszólításokat küldenek Lengyelországnak.

Az Európai Bizottság levélben fordult a varsói vezetéshez azonnali bizonyítékot kérve a lengyel-cseh határ menti Turów külszíni lignitbánya - uniós bírósági utasításra történő - bezárásáról - jelentette be az brüsszeli testület illetékes szóvivője.

"A bezárásra vonatkozó bizonyítékok hiányában a bizottság rendszeres időközönként fizetési felszólításokat fog kibocsátani" - tette hozzá.

Az Európai Unió Bírósága májusban végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. Mivel ez nem történt meg a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak kifizetendő

napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.

A cseh kormány korábban azért fordult panasszal az unió bíróságához, mivel attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A prágai vezetés ugyancsak aggályosnak véli, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. A lengyel vezetés megtagadta a bánya bezárását, arra hivatkozva, hogy ez munkahelyek ezreit szüntetné meg, és számtalan háztartás maradna áram nélkül.

A felek közötti prágai tárgyalásokon a cseh sajtó szerint a lengyelek azt javasolták, hogy anyagi támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak a védelméhez. A csehek számára ez alapvetően elfogadható is lenne, ha Varsó a támogatást nem kötné két éves határidőhöz, holott a bánya üzemeltetése 2044-ig van engedélyezve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×