INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

lengyelország

eu

bánya

Wind turbines operate beside the excavated terrain of the Turow coal mine, operated by PGE SA, in Bogatynia, Poland, on Sunday, Aug. 15, 2021. European companies chasing zero-emission targets are starting to turn to countries such as Poland to bolster their clean-power supplies. Photographer: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images

Újabb front a Brüsszel–Varsó csatában

Infostart / MTI

Bizonyítékokat várnak a turówi bánya bezárásáról, különben fizetési felszólításokat küldenek Lengyelországnak.

Az Európai Bizottság levélben fordult a varsói vezetéshez azonnali bizonyítékot kérve a lengyel-cseh határ menti Turów külszíni lignitbánya - uniós bírósági utasításra történő - bezárásáról - jelentette be az brüsszeli testület illetékes szóvivője.

"A bezárásra vonatkozó bizonyítékok hiányában a bizottság rendszeres időközönként fizetési felszólításokat fog kibocsátani" - tette hozzá.

Az Európai Unió Bírósága májusban végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. Mivel ez nem történt meg a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak kifizetendő

napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.

A cseh kormány korábban azért fordult panasszal az unió bíróságához, mivel attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A prágai vezetés ugyancsak aggályosnak véli, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. A lengyel vezetés megtagadta a bánya bezárását, arra hivatkozva, hogy ez munkahelyek ezreit szüntetné meg, és számtalan háztartás maradna áram nélkül.

A felek közötti prágai tárgyalásokon a cseh sajtó szerint a lengyelek azt javasolták, hogy anyagi támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak a védelméhez. A csehek számára ez alapvetően elfogadható is lenne, ha Varsó a támogatást nem kötné két éves határidőhöz, holott a bánya üzemeltetése 2044-ig van engedélyezve.

Nyitókép: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018