eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Valami különleges történik az ukrán–fehérorosz határon

Ukrajna már korábban megerősítette a kérdéses határszakaszt, egyebek mellett 44 drónt vezényeltek oda.

Különleges határvédelmi művelet kezdődött Ukrajnában a fehérorosz határnál, célja a határszakasz biztonságának és védelmének növelése a térségbeli migrációs válság miatt, valamint az illegális tevékenységek elleni küzdelem fokozása – jelentette be Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője.

A műveletet a határőrség koordinálja, részt vesz benne a Nemzeti Gárda, az országos rendőrség, az ukrán fegyveres erők tagjai, illetve egyéb tartalékos állományok is.

"Az ukrán-fehérorosz határon most is fennáll a migrációs válság tovább terjedésének, a (Fehéroroszországban tartózkodó és az Európai Unió területére bejutni akaró) illegális bevándorlók Ukrajnába történő átirányításának veszélye, ezért a rendvédelmi szervek közösen intézkednek a határvédelem megerősítéséről a térségben – emelte ki Demcsenko.

Ukrajna a múlt héten megerősítette fehéroroszországi határszakaszát,

  • 8500 katonát, határőrt és rendőrt, valamint
  • 15 helikoptert,
  • két repülőgépet és
  • 44 drónt

vezényelve a területre.

Demcsenko kifejtette: a határt főleg azokon a pontokon őrzik megerősítetten, ahol migránsok csoportjainak betörésére lehet számítani. Ezenfelül a határ közelében

  • az autópályákon ellenőrzőpontokat állítanak föl,
  • az alsóbb rendű utakon pedig járőrözni fognak,
  • ellenőrzik az autóbusz- és vasútállomásokat is.
  • A határ közeli településeken egyéb megelőző intézkedéseket vezetnek be - mondta, de erről részleteket nem árult el.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter múlt pénteken a kijevi parlament ülésén megerősítette: az ukrán rendvédelmi szervek engedélyt kaptak arra, hogy fegyvert használjanak a Fehéroroszországból esetlegesen betörő migránsok ellen, ha veszélyt jelentenek a határőrökre.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális migránsok, legtöbbjük Irakból. A válság november 8-án éleződött ki, amikor a fehérorosz biztonsági erők több száz migránsnak "mutatták meg az utat" a lengyel határhoz. Varsói közlés szerint jelenleg is több ezer migráns tartózkodik az ország határának fehérorosz oldalán. Az elmúlt napokban több sikertelen tömeges áttörési kísérlet történt ott.

Ukrajna - az európai uniós országokkal egyetértve - a minszki vezetést vádolja a migránsválság elmélyítésével, az illegális migránsok határhoz szállítását pedig provokációnak minősíti. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök viszont a Nyugatot teszi felelőssé azért, hogy illegális migránsok érkeznek tömegesen Európába.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×