INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

ukrajna

fehéroroszország

határvédelem

Valami különleges történik az ukrán–fehérorosz határon

Valami különleges történik az ukrán–fehérorosz határon

Infostart / MTI

Ukrajna már korábban megerősítette a kérdéses határszakaszt, egyebek mellett 44 drónt vezényeltek oda.

Különleges határvédelmi művelet kezdődött Ukrajnában a fehérorosz határnál, célja a határszakasz biztonságának és védelmének növelése a térségbeli migrációs válság miatt, valamint az illegális tevékenységek elleni küzdelem fokozása – jelentette be Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője.

A műveletet a határőrség koordinálja, részt vesz benne a Nemzeti Gárda, az országos rendőrség, az ukrán fegyveres erők tagjai, illetve egyéb tartalékos állományok is.

"Az ukrán-fehérorosz határon most is fennáll a migrációs válság tovább terjedésének, a (Fehéroroszországban tartózkodó és az Európai Unió területére bejutni akaró) illegális bevándorlók Ukrajnába történő átirányításának veszélye, ezért a rendvédelmi szervek közösen intézkednek a határvédelem megerősítéséről a térségben – emelte ki Demcsenko.

Ukrajna a múlt héten megerősítette fehéroroszországi határszakaszát,

  • 8500 katonát, határőrt és rendőrt, valamint
  • 15 helikoptert,
  • két repülőgépet és
  • 44 drónt

vezényelve a területre.

Demcsenko kifejtette: a határt főleg azokon a pontokon őrzik megerősítetten, ahol migránsok csoportjainak betörésére lehet számítani. Ezenfelül a határ közelében

  • az autópályákon ellenőrzőpontokat állítanak föl,
  • az alsóbb rendű utakon pedig járőrözni fognak,
  • ellenőrzik az autóbusz- és vasútállomásokat is.
  • A határ közeli településeken egyéb megelőző intézkedéseket vezetnek be - mondta, de erről részleteket nem árult el.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter múlt pénteken a kijevi parlament ülésén megerősítette: az ukrán rendvédelmi szervek engedélyt kaptak arra, hogy fegyvert használjanak a Fehéroroszországból esetlegesen betörő migránsok ellen, ha veszélyt jelentenek a határőrökre.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális migránsok, legtöbbjük Irakból. A válság november 8-án éleződött ki, amikor a fehérorosz biztonsági erők több száz migránsnak "mutatták meg az utat" a lengyel határhoz. Varsói közlés szerint jelenleg is több ezer migráns tartózkodik az ország határának fehérorosz oldalán. Az elmúlt napokban több sikertelen tömeges áttörési kísérlet történt ott.

Ukrajna - az európai uniós országokkal egyetértve - a minszki vezetést vádolja a migránsválság elmélyítésével, az illegális migránsok határhoz szállítását pedig provokációnak minősíti. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök viszont a Nyugatot teszi felelőssé azért, hogy illegális migránsok érkeznek tömegesen Európába.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018