eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma
Egy bécsi utca 2021. november 15-én. Éjféltől tíz napra szigorú kijárási korlátozást vezettek be azokkal szemben, akik nem oltatták be magukat az új koronavírus ellen, továbbá ezen a napon megkezdődik az 5 és 12 éves kor közötti gyermekek oltása Ausztriában.
Nyitókép: MTI/AP/Lisa Leutner

Brutális lezárásokról döntött Ausztria

Átfogó korlátozásokat vezetnek be hétfőtől, az iskolák távoktatásra állnak át. Februártól pedig kötelező lesz a Covid-19 elleni védőoltás.

Ausztriában a koronavírus terjedése miatt hétfőtől ismételten teljes lezárást rendel el a kormány, 2022. február 1-jétől pedig kötelező lesz a védőoltás az országban - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák kancellár.

"Szembe kell néznünk a valósággal" - szögezte le a kormányfő, miután Tirolban a tartományok vezetőivel egyeztetett. "A vírus nem megy sehova, hanem itt marad velünk", a meggyőzési kísérletek és kampányok dacára túl kevés ember adatta be eddig magának a védőoltást - fogalmazott az osztrák kormány vezetője. "Nem akarunk ötödik, hatodik és hetedik hullámot" - szögezte le. "Az egyetlen mód arra, hogy ezt az ördögi kört megszakítsuk, az az, ha növeljük a beoltottak arányát" - indokolta a kormánydöntést.

Az osztrák kancellár elmondta, hogy a lezárást tíz napra vezetik be, majd legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára a most bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

"Fájdalmas, hogy ismét ilyen intézkedéseket kell hoznunk"

- hangoztatta Schallenberg.

Ausztriában a lakosság mintegy kétharmada adatta be magának a vakcina mindkét dózisát, ami az egyik legalacsonyabb arány Nyugat-Európában, a hétnapos esetgyakoriság százezer főre vetítve 991, ami viszont az egyik legmagasabb a kontinensen.

Ausztriában az oltatlanok számára már ezen a héten bevezettek korlátozásokat, ám a fertőzöttek száma ennek ellenére sora dönti a napi rekordokat. A két legsúlyosabban érintett tartományban, Salzburgban és Felső-Ausztriában már csütörtökön elrendelték a lezárást.

Ausztriában a John Hopkins Institut adatai szerint az aktív koronavírusos esetek száma nagyjából megegyezik a magyarországival, ugyanakkor az adatok szerint koronavírus-fertőzéssel naponta nagyjából harmadannyian hunynak el, mint hazánkban. Az országban jelenleg 508 koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×