eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Young woman pulling suitcase in  airport terminal. Copy space
Nyitókép: Nutthaseth Vanchaichana/Getty Images

Nyithatják a tárcájukat a nem uniós állampolgárok a belépésért

Mások mellett az amerikaiak, a britek és az ausztrálok sem utazhatnak be 2022-től ingyen a schengeni övezetbe.

Jelenleg számos, a szabad mozgást biztosító övezeten kívülre eső ország állampolgárai vízummentesen beléphetnek az unióba, és 90 napot tölthetnek el ott 180 napos szünetekkel. Jövőre azonban változik a helyzet, az unió ugyanis adminisztrációs díjat vezet be velük szemben – írja az Index a Euronews-ra hivatkozva.

A fentiek értelmében tehát már a világ legerősebb úti okmányának tartott amerikai útlevél birtokosai is a zsebükbe nyúlhatnak. Igaz, nem kell olyan mélyen. Az uniós rendelkezés értelmében a nem EU-s polgároknak a belépéshez ki kell tölteni egy kérelmet, melynek elbírálási díja 7 euró, jelenlegi árfolyamon 2500 forint – teszik hozzá.

Az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszernek (ETIAS) – aminek az ötlete még 2018-ban született – a célja, hogy megerősítse az EU külső határának ellenőrzését és polgáraink védelmét, lehetővé téve a biztonsági fenyegetést jelentő személyek azonosítását még azt megelőzően, hogy elérnék az Európai Uniót.

Mindez elsősorban azokra vonatkozik, akiknek nincs állandó tartózkodási engedélyük az unióban, vagy nem kell vízumot igényelniük a beutazáshoz. Tehát turisták, idénymunkások és látogatók készíthetik elő a 7 eurót. Már ha betöltötték a 18 életévüket és még nem haladták meg a 70-et.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×