eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Fegyveres rendőrök állnak egy nőgyógyászati kórház közeében, miután felrobbant egy autó az intézmény parkolójában Liverpoolban 2021. november 14-én. A detonációban a gépkocsi utasa meghalt, a sofőr megsérült. A rendőrség tájékoztatása szerint őrizetbe vettek egy 29, egy 26 és egy 21 éves férfit az incidenssel  összefüggésben.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Peter Byrne

Az Iszlám Állam bombájával robbantottak Liverpoolban

A Közel-Keletről érkezett a merénylő, aki vasárnap robbantott Liverpoolban. Emad al-Swealmeen a nevét Enzo Almenire változtatta, amikor menedékjogot kért, hogy „nyugatiasabbnak” tűnjön.

Újabb információk derültek ki a vasárnapi liverpooli robbantásról. Vasárnap este három embert vettek őrizetbe az angol városban, miután felrobbant egy autó egy helyi kórház parkolójában. A detonációban egy ember meghalt, egy másik megsérült. Azóta a brit hatóságok terrorcselekménynek minősítették az esetet. Az, hogy nem történt nagyobb tragédia egy hős taxisofőrnek köszönhető, aki tucat ember életét mentette meg, amikor a bombával felszerelkezett öngyilkos merénylőt bezárta az autójába. A taxi sofőrjének sikerült megmenekülnie, csupán könnyebben sérült meg.

A taxis, David Perry a rendőrségen elmondta, hogy utasa eredetileg azt kérte, hogy a kórháztól fél mérföldre lévő liverpooli anglikán katedrálishoz vigye, ahol egy rendezvényen Anglia nemzeti hőseire emlékeztek.

Azóta pedig kiderült, hogy a merénylő néhány évvel ezelőtt érkezett a Közel-Keletről. Emad al-Swealmeen, amikor menedékjogot kért az Egyesült Királyságban, megváltoztatta a nevét Enzo Almenire, hogy „nyugatiasabbnak tűnjön” – írja a hirado.hu.

A származása vitatott, ő szír és iraki származásúnak vallotta magát, de a biztonsági források szerint valójában Jordániából érkezett. A belügyminisztériummal állítólag évek óta vitában állt a tartózkodási státusza miatti kérelmével kapcsolatban.

A lap szerint az öngyilkos merénylő a szélsőséges Iszlám Állam (ISIS) által használt „sátán anyja” golyócsapágyas bombát épített, hogy „maximalizálja a mészárlást”. Al-Swealmeen a bombát házilag készítette. Ezt a robbanóanyagot használták iszlamista terroristák a 2015-ös párizsi öngyilkos merényletnél, valamint a 2017-es manchesteri koncerten is.

Al-Swealmeen menedékkérelmét kés birtoklása miatt 2014-ben elutasították, majd több hónapon át elkülönítették a férfit. Néhány évvel később a férfit nyolc hónapra egy keresztény házaspár fogadta be magához. Al-Swealmeen 2017 tavaszán a liverpooli anglikán katedrálisban megkeresztelkedett, majd ezután költözött a Hitchcott házaspárhoz. Novemberben költözött el, mondván, hogy szeretne egy saját lakást.

A sajtóértesülések szerint al-Swealmeen vasárnap azt a liverpooli katedrálist akarta megtámadni, ahol korábban megkeresztelkedett. Az emlékezés napja miatt 1200 katona, veterán és hozzátartozó gyűlt össze, ám a forgalom és az útlezárások miatt a merénylő nem jutott el a katedrálishoz. A taxit átirányította a város felé, de amikor észrevette a kórházat, hirtelen megváltoztatta döntését, és oda akart menni. A sofőrnek feltűnt a különös viselkedése, ezért bezárta a férfit a taxiba, aki a kórház parkolójában felrobbantotta magát. A merénylő a helyszínen meghalt, a taxisofőr könnyebb sérülésekkel megúszta.

Az MI5 még vizsgálja a robbantás indítékát, de az összes körülmény figyelembevételével a szolgálat terrorcselekménynek minősítette az esetet. A nyomozás kiderítette, hogy al-Swealmeen a Rutland Avenue-n bérelt egy helyet, és a robbantás napján a taxit is ide kérte. A helyszínelők átkutatták a helyet, a szomszédos házakat elővigyázatosságból evakuálták.

Russ Jackson rendőrfőnök-helyettes arról tájékoztatott, hogy a nyomozás gyors ütemben halad, a nyomozócsoportok éjszaka is dolgoznak. „Vasárnap óta jelentős előrelépést értünk el, megértettük a robbanószerkezet alkotóelemeit, valamint azt, hogy honnan szerezték be azokat, és hogyan szerelték össze. A Rutland Avenue-i címen jelentős bizonyítékokat találtunk, melyek a nyomozás központi részeivé váltak” – tette hozzá.

A robbantás után hétfő este a brit kormány magasabb szintre emelte a terrorellenes készültségi szintet. Eszerint erősen valószínűsíthető egy újabb terrortámadás az országban.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×