eur:
368.31
usd:
344.59
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Fegyveres rendőrök állnak egy nőgyógyászati kórház közeében, miután felrobbant egy autó az intézmény parkolójában Liverpoolban 2021. november 14-én. A detonációban a gépkocsi utasa meghalt, a sofőr megsérült. A rendőrség tájékoztatása szerint őrizetbe vettek egy 29, egy 26 és egy 21 éves férfit az incidenssel  összefüggésben.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Peter Byrne

Az Iszlám Állam bombájával robbantottak Liverpoolban

A Közel-Keletről érkezett a merénylő, aki vasárnap robbantott Liverpoolban. Emad al-Swealmeen a nevét Enzo Almenire változtatta, amikor menedékjogot kért, hogy „nyugatiasabbnak” tűnjön.

Újabb információk derültek ki a vasárnapi liverpooli robbantásról. Vasárnap este három embert vettek őrizetbe az angol városban, miután felrobbant egy autó egy helyi kórház parkolójában. A detonációban egy ember meghalt, egy másik megsérült. Azóta a brit hatóságok terrorcselekménynek minősítették az esetet. Az, hogy nem történt nagyobb tragédia egy hős taxisofőrnek köszönhető, aki tucat ember életét mentette meg, amikor a bombával felszerelkezett öngyilkos merénylőt bezárta az autójába. A taxi sofőrjének sikerült megmenekülnie, csupán könnyebben sérült meg.

A taxis, David Perry a rendőrségen elmondta, hogy utasa eredetileg azt kérte, hogy a kórháztól fél mérföldre lévő liverpooli anglikán katedrálishoz vigye, ahol egy rendezvényen Anglia nemzeti hőseire emlékeztek.

Azóta pedig kiderült, hogy a merénylő néhány évvel ezelőtt érkezett a Közel-Keletről. Emad al-Swealmeen, amikor menedékjogot kért az Egyesült Királyságban, megváltoztatta a nevét Enzo Almenire, hogy „nyugatiasabbnak tűnjön” – írja a hirado.hu.

A származása vitatott, ő szír és iraki származásúnak vallotta magát, de a biztonsági források szerint valójában Jordániából érkezett. A belügyminisztériummal állítólag évek óta vitában állt a tartózkodási státusza miatti kérelmével kapcsolatban.

A lap szerint az öngyilkos merénylő a szélsőséges Iszlám Állam (ISIS) által használt „sátán anyja” golyócsapágyas bombát épített, hogy „maximalizálja a mészárlást”. Al-Swealmeen a bombát házilag készítette. Ezt a robbanóanyagot használták iszlamista terroristák a 2015-ös párizsi öngyilkos merényletnél, valamint a 2017-es manchesteri koncerten is.

Al-Swealmeen menedékkérelmét kés birtoklása miatt 2014-ben elutasították, majd több hónapon át elkülönítették a férfit. Néhány évvel később a férfit nyolc hónapra egy keresztény házaspár fogadta be magához. Al-Swealmeen 2017 tavaszán a liverpooli anglikán katedrálisban megkeresztelkedett, majd ezután költözött a Hitchcott házaspárhoz. Novemberben költözött el, mondván, hogy szeretne egy saját lakást.

A sajtóértesülések szerint al-Swealmeen vasárnap azt a liverpooli katedrálist akarta megtámadni, ahol korábban megkeresztelkedett. Az emlékezés napja miatt 1200 katona, veterán és hozzátartozó gyűlt össze, ám a forgalom és az útlezárások miatt a merénylő nem jutott el a katedrálishoz. A taxit átirányította a város felé, de amikor észrevette a kórházat, hirtelen megváltoztatta döntését, és oda akart menni. A sofőrnek feltűnt a különös viselkedése, ezért bezárta a férfit a taxiba, aki a kórház parkolójában felrobbantotta magát. A merénylő a helyszínen meghalt, a taxisofőr könnyebb sérülésekkel megúszta.

Az MI5 még vizsgálja a robbantás indítékát, de az összes körülmény figyelembevételével a szolgálat terrorcselekménynek minősítette az esetet. A nyomozás kiderítette, hogy al-Swealmeen a Rutland Avenue-n bérelt egy helyet, és a robbantás napján a taxit is ide kérte. A helyszínelők átkutatták a helyet, a szomszédos házakat elővigyázatosságból evakuálták.

Russ Jackson rendőrfőnök-helyettes arról tájékoztatott, hogy a nyomozás gyors ütemben halad, a nyomozócsoportok éjszaka is dolgoznak. „Vasárnap óta jelentős előrelépést értünk el, megértettük a robbanószerkezet alkotóelemeit, valamint azt, hogy honnan szerezték be azokat, és hogyan szerelték össze. A Rutland Avenue-i címen jelentős bizonyítékokat találtunk, melyek a nyomozás központi részeivé váltak” – tette hozzá.

A robbantás után hétfő este a brit kormány magasabb szintre emelte a terrorellenes készültségi szintet. Eszerint erősen valószínűsíthető egy újabb terrortámadás az országban.

Címlapról ajánljuk
Gátrobbantás - Nem véletlen, hogy erre most került sor

Gátrobbantás - "Nem véletlen, hogy erre most került sor"

Ukrajna szerint Oroszország robbantotta fel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint is orosz érdek húzódhat meg az esemény mögött.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×