eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orosz kommunisták koszorúzási ünnepségen vesznek részt Joszif Visszarionovics Sztálin néhai szovjet diktátor sírkövénél a moszkvai Kreml fala mellett, a Sztálin halálának 68. évfordulóján tartott megemlékezésen 2021. március 5-én.
Nyitókép: Orosz kommunisták koszorúzási ünnepségen vesznek részt Joszif Visszarionovics Sztálin néhai szovjet diktátor sírkövénél a moszkvai Kreml fala mellett 2021. március 5-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Elhunyt a szovjet pártfőtitkárok személyi orvosa

Meghalt Jevgenyij Csazov kardiológus akadémikus, aki 1967 óta a szovjet egészségügyi tárca 4. főosztályának vezetőjeként csaknem két évtizeden át volt "a Kreml főorvosa".

1987 és 1990 között egészségügyi miniszterként vaszkuláris központok hálózatának fejlesztésébe kezdett az országban. A szívinfarktusos betegek kezelésének és a fibrinolizin alkalmazásával történő vérrögoldásnak általa kidolgozott módszere nemzetközileg elismert volt. Az általa kifejlesztett trombolitikus terápiáért 1982-ben megkapta Lenin-rendet.

Brezsnyevtől Gorbacsovig a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkárainak személyi orvosa volt. Ezt a funkcióját Borisz Jelcin orosz elnök mellett is megőrizte, s emellett hazája politikai, kulturális és katonai elitjének számos más ismert személyiségét is kezelte. Az erről szóló történeteket 2012-ben jelentette meg Így mentek el a vezérek - A Kreml főorvosának feljegyzései című bestsellerben.

Utolsó éveiben az orosz nemzeti kardiológiai kutatóintézet tiszteletbeli igazgatója volt. A 92 esztendősen eltávozott orvos a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×