eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Befejeződött az afgán menekültek átszállítása Németországból

Az amerikai légierő szerint a műveletben 6500 amerikai katona és NATO-partner vett részt.

Csaknem két hónap után befejeződött szombaton az afgán menekültek átszállítása az Egyesült Államokba a németországi Ramsteinben található amerikai légi támaszpontról - közölte az amerikai légierő.

A műveletben részt vevő utolsó repülőgép szombaton hagyta el a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli bázist. A támaszponton keresztül csaknem 35 ezer afgán menekültet szállították át nem sokkal azután, hogy a radikális iszlamista tálibok augusztus közepén átvették a hatalmat Afganisztánban.

Clark Price, az Egyesült Államok berlini nagykövetségének ügyvivője megköszönte a támogatást Németországnak.

A műveletet kisebb késéssel sikerült teljesíteni, az Egyesült Államokba irányuló légi járatokat ugyanis néhány hétre felfüggesztették, miután néhány kanyarós esetet azonosítottak a menekültek között. Csaknem kilencezer embert oltottak be kanyaró, valamint koronavírus ellen is.

A nyugat-németországi Ramsteinben található a legnagyobb amerikai támaszpont, amely az Egyesült Államok területén kívül helyezkedik el. Az augusztusi afganisztáni tálib hatalomátvételt követően az amerikai hadsereg az afgán menekültek jelentős részét ezt, illetve a Katarban található amerikai támaszpontot érintve menekítette ki a közép-ázsiai országból.

Az afganisztáni tálibok - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.

Az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt a szigorú iszlám törvénykezésről (saría) és jogsértéseikről elhíresült tálibok ismételt hatalomra kerülése augusztus közepén tömeges menekültáradatot indított el az országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×