eur:
395.36
usd:
372.08
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Brüsszel szigorítást javasol

Változhat a hulladékban található vegyi anyagok határértéke.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a mostaninál alacsonyabb határértéket állapítsanak meg a hulladékban található néhány legkárosabb vegyi anyagra, hogy megszüntesse, illetve a lehető legkevesebbre csökkentse a szerves szennyező anyagok tartós megmaradását a környezetben.

Az uniós bizottság csütörtöki közleménye szerint a javaslat célja, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok ne kerüljenek be újra a gazdasági körforgásba.

A javaslat három anyagra vagy anyagcsoportra vonatkozik.

  • A perfluor-oktánsavra (PFOA), annak sóira és rokonvegyületeire. Ez a vegyület a vízálló textíliákban és a tűzoltó habokban fordul elő.
  • A dikofolra, ami egy, a mezőgazdaságban régebben használt növényvédő szer,
  • a pentaklórfenolra, annak sóira és észtereire, amik kezelt faanyagokban és textiltermékekben találhatók.

A környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok olyan mérgező tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagok, amelyek hosszú ideig megmaradnak a környezetben, felhalmozódnak az élelmiszerláncokban, és károsíthatják az emberi egészséget és a környezetet. Noha ezeket az anyagokat általában már nem használják új termékekben, egyes hulladékká vált fogyasztási cikkekben, például vízhatlan textíliákban, bútorokban, műanyagokban és elektronikus berendezésekben még mindig fellelhetők.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×