eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
23 October 2021, North Rhine-Westphalia, Bielefeld: Armin Laschet, former state chairman, leaves the stage after the event. The North Rhine-Westphalian CDU has elected Hendrik WĂźst as Armin Laschets successor. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by Bernd Thissen/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Bernd Thissen/picture alliance/Getty Images

Armin Laschet Berlinbe menekül, lemondott a tartományi miniszterelnökségről is

Nagyot fordult a világ a CDU elnökével: Angela Merkel utódjának vágyott, de a választás elvesztésével sok minden mást is bukott.

Armin Laschet nyerte el a jogot még az év elején, hogy a visszavonuló német kancellár, az országot 16 éven át irányító Angela Merkel nyomdokaiba lépjen: nemcsak övé lett a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztja, hanem ezzel együtt megszerezte a jogot arra, hogy a szeptemberi parlamenti választáson kancellárjelöltként is megméresse magát. A fejlemények ismertek: a CDU és vele együtt Laschet súlyos vereséget szenvedett, és minden valószínűség szerint csaknem két évtizednyi kormányzás után ellenzékbe szorul a német jobboldal vezető pártja.

A kudarc súlyos nyomot hagy a 60 éves Laschet politikai pályafutásán is: szombaton lemondott a CDU Észak-Rajna-Vesztfáliai szervezetének elnöki posztjáról, majd hétfőn

leköszönt a legnépesebb német tartomány miniszterelnöki pozíciójáról is,

amelyet 2017 óta töltött be. Előre jelezte, hogy távozni fog, csak éppen úgy tervezte, hogy a szövetségi kormány élére lép tovább, ehelyett "mezei képviselő" lesz a Bundestagban.

"Nagy megtiszteltetés volt, hogy miniszterelnökként formálhattam Észak-Rajna-Vesztfália jövőjét az elmúlt négy évben" – mondta a Deutsche Welle tudósítása szerint hétfőn Laschet, akinek mozgalmas napjai vannak. Egyelőre ügyvezető kormányfőként a posztján marad, de csak a Bundestag keddi üléséig, ugyanis a tartományi alkotmány szerint Bundestag-képviselő nem lehet a helyi kormány tagja, így a megbízatását elveszíti, amint elfogadja a mandátumát Berlinben. Ekkor eddigi helyettese, Joachim Stamp lesz az ügyvezető tartományi kormányfő, de

várhatóan mindössze egy napig:

szerdán választhatják meg miniszterelnöknek Hendrik Wüst közlekedési minisztert, aki a tartományi CDU vezetését már szombaton átvette Laschettől.

A Der Spiegel arra figyelmeztet, Armin Laschet csak egy napig költözik Berlinbe, utána vissza kell térnie Düsseldorfba, ugyanis Észak-Rajna-Vesztfáliában mindössze egyfős a parlamenti többség, így az ő szavazatára is szükség lesz az utódja megválasztásához – merthogy az alkotmányos összeférhetetlenség nem terjed ki a képviselőkre: egyszerre lehet valaki a Bundestag és a tartományi parlament tagja is.

Már csak egy kérdés maradt: a CDU országos vezetését is át kell-e engednie a párt legsúlyosabb választási vereségét elszenvedő Laschetnek. Korábban elismerte: egyedül őt terheli felelősség a kudarcért.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×