eur:
392.85
usd:
366.71
bux:
66235.51
2024. április 25. csütörtök Márk
23 October 2021, North Rhine-Westphalia, Bielefeld: Armin Laschet, former state chairman, leaves the stage after the event. The North Rhine-Westphalian CDU has elected Hendrik WĂźst as Armin Laschets successor. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by Bernd Thissen/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Bernd Thissen/picture alliance/Getty Images

Armin Laschet Berlinbe menekül, lemondott a tartományi miniszterelnökségről is

Nagyot fordult a világ a CDU elnökével: Angela Merkel utódjának vágyott, de a választás elvesztésével sok minden mást is bukott.

Armin Laschet nyerte el a jogot még az év elején, hogy a visszavonuló német kancellár, az országot 16 éven át irányító Angela Merkel nyomdokaiba lépjen: nemcsak övé lett a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztja, hanem ezzel együtt megszerezte a jogot arra, hogy a szeptemberi parlamenti választáson kancellárjelöltként is megméresse magát. A fejlemények ismertek: a CDU és vele együtt Laschet súlyos vereséget szenvedett, és minden valószínűség szerint csaknem két évtizednyi kormányzás után ellenzékbe szorul a német jobboldal vezető pártja.

A kudarc súlyos nyomot hagy a 60 éves Laschet politikai pályafutásán is: szombaton lemondott a CDU Észak-Rajna-Vesztfáliai szervezetének elnöki posztjáról, majd hétfőn

leköszönt a legnépesebb német tartomány miniszterelnöki pozíciójáról is,

amelyet 2017 óta töltött be. Előre jelezte, hogy távozni fog, csak éppen úgy tervezte, hogy a szövetségi kormány élére lép tovább, ehelyett "mezei képviselő" lesz a Bundestagban.

"Nagy megtiszteltetés volt, hogy miniszterelnökként formálhattam Észak-Rajna-Vesztfália jövőjét az elmúlt négy évben" – mondta a Deutsche Welle tudósítása szerint hétfőn Laschet, akinek mozgalmas napjai vannak. Egyelőre ügyvezető kormányfőként a posztján marad, de csak a Bundestag keddi üléséig, ugyanis a tartományi alkotmány szerint Bundestag-képviselő nem lehet a helyi kormány tagja, így a megbízatását elveszíti, amint elfogadja a mandátumát Berlinben. Ekkor eddigi helyettese, Joachim Stamp lesz az ügyvezető tartományi kormányfő, de

várhatóan mindössze egy napig:

szerdán választhatják meg miniszterelnöknek Hendrik Wüst közlekedési minisztert, aki a tartományi CDU vezetését már szombaton átvette Laschettől.

A Der Spiegel arra figyelmeztet, Armin Laschet csak egy napig költözik Berlinbe, utána vissza kell térnie Düsseldorfba, ugyanis Észak-Rajna-Vesztfáliában mindössze egyfős a parlamenti többség, így az ő szavazatára is szükség lesz az utódja megválasztásához – merthogy az alkotmányos összeférhetetlenség nem terjed ki a képviselőkre: egyszerre lehet valaki a Bundestag és a tartományi parlament tagja is.

Már csak egy kérdés maradt: a CDU országos vezetését is át kell-e engednie a párt legsúlyosabb választási vereségét elszenvedő Laschetnek. Korábban elismerte: egyedül őt terheli felelősség a kudarcért.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×