INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

colin powell

amerikai

egyesült államok

külügyminiszter

Colin Powell volt külügyminiszter George H. W. Bush korábbi amerikai elnök ravatalához tart a washingtoni kongresszus kupolatermében (Rotunda) 2018. december 4-én. George H. W. Bush, aki az Egyesült Államok 41. elnöke volt 1989-től 1993-ig, 2018. november 30-án, 94 éves korában hunyt el texasi otthonában.

Elhunyt Colin Powell

Infostart

Családja jelentette be a volt amerikai külügyminiszter halálát a Facebookon. 84 évet élt.

A facebookos közlést a HVG szúrta ki.

84 éves korában, koronavírus-fertőzés okozta szövődmények következtében hunyt el Colin Powell.

Az új típusú koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltást megkapta, és a Maryland államban található Walter Reed katonai kórházban részesült kezelésben.

"Colin L. Powell tábornok, volt amerikai külügyminiszter, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának volt elnöke ma reggel elhunyt a Covid-19 okozta szövődmények következtében. Minden, a védettséghez szükséges oltást megkapott. Szeretnénk megköszönni a Walter Reed Nemzeti Orvosi Központ egészségügyi személyzetének a gondoskodó kezelést!" - írta a Powell család. "Elvesztettünk egy rendkívüli és szerető férjet, apát, nagyapát és egy nagyszerű amerikait" - tették hozzá a közleményben.

A CNBC televízió információi szerint bár a politikust beoltották, de

hematológiai rákbetegsége okán az immunrendszere nem tudott megbirkózni a fertőzéssel.

A jamaicai bevándorlók gyermekeként Harlemben született Colin Powell volt az Egyesült Államok történetének első afroamerikai nemzetbiztonsági tanácsadója, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának első afroamerikai vezetője és az első afroamerikai külügyminiszter is.

A New York-i egyetemen végzett, ahol részt vett a tartalékos tisztek kiképzésére létrehozott katonai ösztöndíj programban (Reserve Officers Training Corps, ROTC). 1958-ban az amerikai hadsereg hadnagyaként az akkori Nyugat-Németországban teljesített szolgálatot. A volt külügyminiszter 1962-ben vette feleségül Alma Johnsont, három gyermekük született.

Kétszer járt Vietnámban. 1962. és 1963. között, John F Kennedy elnök katonai tanácsadójaként, majd 1968. és 1969. között, amikor részt vett a My Lai-i vérengzés kivizsgálásában. Megkapta a Bíbor Szív (Purple Heart) kitüntetést, amelyet az Egyesült Államok fegyveres erői azon tagjainak ítélnek oda, akik háború során csatában, ellenséges fegyvertől sebesültek meg.

Később, az 1980-as években, Ronald Reagan, republikánus elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként szolgált, majd a hadsereg négycsillagos tábornokaként, George H.W. Bush és Bill Clinton elnöksége idején a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője lett.

George W. Bush elnöksége idején, 2001. és 2005. között az Egyesült Államok első afroamerikai külügyminisztere volt. "Powell tábornok amerikai hős, amerikai példa és (élete) nagyszerű amerikai történet" - mondta róla George W. Bush, amikor 2000-ben bejelentette a katonai vezető külügyminiszteri jelölését.

Powell az Egyesült Államok legmagasabb rangú polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadságérmet George H.W. Bush és Bill Clinton volt elnököktől is megkapta.

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018