eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Alexander Schallenberg újonnan beiktatott osztrák kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a bécsi kancellária épületében 2021. október 11-én, két nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Betemetné az árkokat az új osztrák kancellár

Az ökoszociális adóreformot nevezte alappillérnek Alexander Schallenberg.

Elődje, Sebastian Kurz politikájának folytatását ígérte bemutatkozó beszédében a bécsi parlamentben Alexander Schallenberg, az előző nap tisztségébe beiktatott új osztrák kancellár.

Mint mondta, ez egyaránt vonatkozik a migrációs, munkaerőpiaci vagy a koronavírus-járvány területén folytatott eddigi politikára.

"Keze ki van nyújtva" a koalíciós partner Zöldek felé, hogy az elmúlt napokban keletkezett árkokat betemessék,

és a kormány sikeres munkáját folytatni tudják - hangsúlyozta.

Bár az ellenzék felé is a kormány kinyújtott kezéről beszélt, hangos elégedetlenséget váltott ki körükben, amikor "rosszhiszemű akcióként" jellemezte a Gernot Blümel néppárti pénzügyminiszter ellen benyújtott szociáldemokrata bizalmatlansági indítványt. Mint mondta, ezt a kezdeményezést "a legjobb akarattal sem lehet megérteni".

Schallenberg ismét fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Kurzcal szorosan együtt akar működni. A volt kancellárral, aki pártelnökként és frakcióvezetőként továbbra is az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője marad, együtt nyerték meg a legutóbbi két választást - emlékeztetett.

Szűk tízperces beszédében az új kancellár

az ökoszociális adóreformot nevezte kormányprogramja velejének.

Folytatni fogják az oktatás, a kutatás és a digitalizáció korszerűsítésének programját is - mondta. Azon lesz, hogy a munkaerőpiacon mindenki megtalálja a helyét, aki erre igényt tart. Következetesen folytatni fogja az eddigi migrációs és integrációs politikát is - ígérte. Ez a külpolitikára is vonatkozik, amelyért eddig ő felelt - tette hozzá, utódát, Michael Linhartot "szupertapasztalt külpolitikai profinak" nevezve.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×