eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tálib harcosok járőröznek Kabulban 2021. augusztus 19-én. Négy nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
Nyitókép: MTI/AP/Rahmat Gul

Kormányzati adatszivárgás miatt rettegnek az afgán tolmácsok

A brit védelmi minisztérium egy hiba folytán e-mailben tette közzé 250, korábban velük dolgozó tolmács és más helyi dolgozó elérhetőségét. Az érintettek féltik életüket.

Ahmad, akinek nem ez a valódi neve, Afganisztánban bujkál. Egyike azoknak, akik nevét, e-mail-címét és az ahhoz tartozó profilfotót is bemásolta egy, az országban hátramaradtak részére küldött e-mailbe a védelmi minisztérium egy dolgozója. A BBC cikke szerint a férfi az Egyesült Királyság kormányának afgán áthelyezési és segítségnyújtási politikája alapján jogosult Nagy-Britanniába utazni, de egyelőre még az országban tartózkodik.

Először örült, aztán jött a felismerés

Amikor Ahmad megkapta a védelmi minisztérium e-mailjét, elmondása szerint kezdetben jól érezte magát, azt gondolta, ez jele annak, hogy még mindig foglalkoznak ügyükkel. Aztán rájött a tévedésre. Az e-mailben mindenki számára látható volt az összes címzett e-mail címe és neve. Sokan azok közül, akik megkapták az e-mailt, Ahmadhoz hasonlóan, továbbra is bujkálnak, attól tartva, hogy életük veszélyben lehet.

A kormányzat elnézést kért és kivizsgálja az ügyet, de ettől Ahmad még úgy érzi, életveszélyben lehet.

A férfit 2011-ben már meglőtték egyszer a tálibok,

amikor a brit hadsereggel terepen tolmácsolt.

Mielőtt a kabuli repülőtér a múlt hónapban bezárt volna, azt mondták neki, hogy vigye oda a családját és evakuálják őket. Kislánya ugyanakkor még csecsemő, aki számára túl veszélyesnek érezte az ottani felfordulást. Így Kabulban maradt, most külön él feleségétől és gyermekétől, hogy megpróbálja őket megóvni a veszélytől.

"Elárulva érzem magam, úgy érezzük, magunkra hagytak minket. Megérdemeltük volna, hogy evakuáljanak minket. Folyamatosan mozgok, házról házra járok. Ez nagyon nehéz számomra anyagilag, biztonsági szempontból és mentálisan is. És amikor azt hiszed, hogy ennél rosszabb már nem lehet, jön ez az e-mail" - mondta a férfi a BBC-nek.

Sokan várnak még harmadik országban is

Augusztus közepe óta 15 ezer embert menekítettek ki Kabulból, de nagyon sokan várnak még arra, hogy kiszabaduljanak az országból.

Mudzseb Asraf, a brit erők korábbi tolmácsa a szerencsésebbek közé tartozik. Miután megerősítették, hogy jogosult az evakuálásra, sikerült felszállnia egy Kabulból induló kereskedelmi járatra, mielőtt a repülőtér bezárt. Nem várta meg, amíg az Egyesült Királyság cselekszik, inkább felszállt a gépre. Most Dubajban van, többször is kérdezősködött arról, hogy mi legyen a következő lépés, de azt mondja, hogy eddig nem kapott semmilyen információt az Egyesült Királyságba való áttelepítésről.

"Úgy tűnik, nincs tervük a harmadik országokban tartózkodókkal kapcsolatosan.

Minden nap figyelem az e-mailjeimet, hátha kapok valami jó hírt az Egyesült Királyság kormányától. Nem tudom, mihez kezdjek ezután, és fogalmam sincs, hova menjek" - fogalmaz.

Csak adományokból tud megélni, miközben havonta körülbelül 120 ezer forintnak megfelelő lakbért kell fizetnie, hogy 21 emberrel osztozhasson egy kis házon, Mudzseb fél, mi lesz, ha lejár a vízuma.

A kormány egyelőre csak ígér

A BBC megpróbálta megtudni a brit kormánytól, hogyan kíván segíteni a hozzá hasonló, harmadik országokban rekedt emberek evakuálásában. Egy szóvivő szerint nem tudnak egyedi esetekről nyilatkozni, de folyamatban van a munka a jogosultként elfogadott, de már harmadik országokban tartózkodó személyek áthelyezésének logisztikai támogatására.

A kormány lehetőség szerint felveszi a kapcsolatot azokkal, akiket áthelyezésre jelöltek ki, de még nem tartózkodnak az Egyesült Királyságban - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×