eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Joe Biden amerikai elnök (k), Scott Morrison ausztrál miniszterelnök (b) és brit hivatali partnere, Boris Johnson (j) videokonferencia keretében tart sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Házban 2021. szeptember 15-én. A sajtóértekezleten bejelentették, hogy háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget hoztak létre. A három ország angol nevének rövidítésből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezés elsődleges céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

Joe Biden agya egy fontos pillanatban kihagyott – videó

Két miniszterelnök nevét kellett volna megjegyeznie az amerikai elnöknek, de úgy tűnik, csak egyet sikerült.

Új biztonságpolitikai megállapodást kötött Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, ami alapján a nemzetbiztonsági és titkosszolgálatok együttműködésén túl a legújabb védelmi technológiákat is egymás rendelkezésére bocsátják.

Ezt a három állam vezetője közösen be is jelentette, de a sajtótájékoztató nem ezért marad emlékezetes, hanem mert Joe Biden agya úgy tűnt, kihagyott. Az amerikai elnöknek ugyanis csak két államvezető nevét kellett volna megjegyeznie, ebből egyet sikerült.

„Köszönöm, Boris” – mondta előbb az angol miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak, majd az ausztrál miniszterelnök felé fordulva úgy fogalmazott: „És köszönöm ennek az ausztrál pasasnak. Köszönöm, haver. Hálás vagyok, miniszterelnök úr” – idézi a Telex a Guardiant.

Bidennek láthatóan egy pillanatra fogalma sem volt arról, hogy az ausztrál miniszterelnököt Scott Morrisonnak hívják, ami megesik, de ezek szerint sem neki, sem a csapatának nem jutott eszébe, hogy ezt a nevet a sajtótájékoztató előtt gyorsan felfirkantsák neki a papírra.

Az amerikai elnök mindenesetre ezután a kamera felé fordult, és bejelentette az új együttműködést, ekkor viszont már sikeresen eszébe jutott, hogy „Morrison miniszterelnök”.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×