eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

Éjjel tarthatott díszszemlét Észak-Korea

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a katonai parádét a szeptember 9-én Észak-Korea alapításának 73. évfordulója alkalmából tarthatták.

Észak-Korea díszszemlét tarthatott helyi idő szerint csütörtökön kora hajnalban, az ilyen parádékon rendszerint új harci eszközeit, a többi között ballisztikus rakétáit szokta bemutatni a kommunista állam - állította a dél-koreai sajtó.

Az észak-koreai történésekkel foglalkozó NK News hírportál arról számolt be, hogy szerdán késő este embereket lehetett látni, akik a díszszemlére készültek a phenjani Kim Ir Szen-tér közelében. Értesülései szerint az utakat lezárták és nem lehetett járműveket látni a környéken.

"Vannak arra utaló jelek, hogy Észak-Korea éjfél után katonai díszszemlét tartott. A dél-koreai hadsereg elemzi ezeket a jeleket" - idézett a Yonhap egy dél-koreai katonai forrást.

Szeptember elején az észak-koreai helyzetet nyomon követő 38 North hírportál műholdfelvételeken megfigyelt csapatmozgásokra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Észak-Korea katonai parádéra készülhet.

A phenjani vezetés legutóbb januárban szervezett hasonló eseményt. Azt megelőzően 2020 októberében ismertetett egy éjszakai bemutatón különféle hatósugarú ballisztikus rakétákat, amelyek közül néhány nukleáris töltettel is felszerelhető.

Észak-Koreát nemzetközi szankciókkal sújtották nukleáris programja miatt.

Az észak-koreai nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások megfeneklettek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump akkori amerikai elnök 2019-es vietnami csúcstalálkozója után, ahol nem sikerült áttörést elérni.

Kim egy idei pártkongresszuson bejelentette, hogy országa továbbra is a nukleáris elrettentés útját fogja járni, és új fegyvereket, köztük új interkontinentális ballisztikus rakétákat fejleszt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×