eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ebrahím Raiszi keményvonalas elnökjelölt nevét írta tenyerére egy nő egy teheráni nagygyűlésen 2021. június 16-án, két nappal az iráni elnökválasztás előtt.
Nyitókép: MTI/AP/Ebrahím Noruzi

Rémisztő a járványhelyzetben Iránban

Iránban rekordot döntött a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma, az utóbbi 24 órában a teheráni egészségügyi tárca adatai szerint 684-en haltak meg.

A fertőzöttek napi száma meghaladja a 36 400-at, ami valamelyest alacsonyabb a múlt héten rögzített adatoknál.

Irán a közel-keleti térség pandémia által legsúlyosabban érintett állama. Hivatalos adatok szerint a járvány kitörése óta a 83 milliós országban a koronavírusnak több mint 102 ezer halálos áldozata van. Mindazonáltal még az egészségügyi hatóságok is elismerik, hogy a valós halálozási szám ennél jóval magasabb lehet.

Az ország a járvány újabb hullámával küzd, ami a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa elterjedéséhez köthető. Ennek ellenére a kormány a járványügyi intézkedések lazításáról döntött. Az országban szombaton ért véget egy hatnapos zárlat, amely alatt a többi közt zárva tartottak a hivatalok, bankok és egyes üzletek is.

A helyi lakosok egyebek mellett arra panaszkodtak, hogy

a hatóságok bár elrendelték a piacok és üzletek zárva tartását, nem tiltották be a nyilvános gyülekezéseket, és többen is szabadon utazhattak az egyes tartományok között.

Az iráni síiták csütörtökön tartották meg ásúrá napját hatalmas szabadtéri felvonulásokkal. A síiták ezen a napon Mohamed próféta unokájának, Huszeinnek az időszámítás szerinti 680-ban Kerbelában történt mártírhalálára emlékeznek.

Az iráni hatóságok elvileg jövő péntekig betiltották az egyes tartományok közötti autós utazásokat. Az egészségügyi tárca egyik szóvivője ugyanakkor nehezményezte, hogy csak kevesen tartották magukat ehhez a korlátozáshoz.

Az iráni válságstáb bejelentette, hogy szeptember végéig harmincmillió adag koronavírus elleni vakcinát fognak importálni, illetve további harmincmillió dózist november közepéig. Az egészségügyi tárca szerint eddig 16,7 millió ember kapta meg valamelyik, koronavírus elleni védőoltás legalább első dózisát, míg 5,8 millióan már a másodikat is.

Az Iránt sújtó amerikai szankciók elvben nem vonatkoznak a gyógyszerekre és orvosi eszközökre, ám a gyakorlatban meggátolják a külföldi cégeket, hogy szerződést kössenek ezekkel az országokkal, a bankokat pedig abban, hogy végrehajtsák az érintett országokat érintő tranzakciókat.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×