eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hatalmas lángokkal ég a növényzet Athén északkeleti külvárosa, Varibobi környékén 2021. augusztus 5-én. Görögországban a 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint 150 erdő- és bozóttűz keletkezett az ország különböző részein.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Féktelen görög erdőtűz - földbe csapódott egy tűzoltó repülőgép

A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében.

Változatlan intenzitással tomboltak az erdőtüzek vasárnap Görögország több térségében. Kora este kényszerleszállást kellett végrehajtania egy tűzoltó repülőgépnek a Jón-tengeri Zákinthosz szigeten, és eközben lezuhant, de a pilóta megmenekült - közölte a rendőrség és a tűzoltóság.

A tűzoltó repülőgép kényszerleszállásának és lezuhanásának oka egyelőre nem ismert.

A lángok továbbra is az ország több területén pusztítanak. A második legnagyobb szigeten, Évián fekvő Isztiaia kikötővároska polgármestere úgy fogalmazott vasárnap, hogy katasztrofális a helyzetük, "egyedül vannak, és közel a vég". Már több ezer embert menekítettek ki kompokkal a szigetről, ahol már a hatodik napja tartanak az erdőtüzek, és több falu is porig égett.

A Peloponnészoszi-félszigeten sem sokkal jobb a helyzet: Megalopolisz várostól délre, valamint Olümpia közelében, a félsziget nyugati részén tombolnak és terjednek egyre tovább a lángok.

A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében. Szerinte hiba volt a tűzoltó repülőgépeket Athén közelében tartani, mert emiatt az ország más részeiben kontroll nélkül kezdtek terjedni a lángok. A dpa hírügynökség által idézett egyik tűzoltó viszont azt mondta: kénytelenek voltak a fővárostól északra lévő területekre koncentrálni a repülőgépeket, mert nem hagyhatták, hogy a tüzek elérjék a nagy kiterjedésű, sűrűn lakott területeket.

Görögországnak van Európában az egyik legnagyobb flottája tűzoltó repülőgépekből és helikopterekből, igaz, közülük több már sok évtizede szolgálatban van - jegyezte meg a dpa.

Athéntól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet, több kisebb tűzfészket sikerült felszámolniuk a tűzoltóknak. Az anyagi kár jelentős a térségben: az első becslések szerint több mint 300 épület égett le, és súlyosan megrongálódott az elektromos hálózat. Az áramszolgáltatás helyreállítása egyes helyeken akár két hétig is eltarthat. Sok helyen az ivóvíz-szolgáltatás sem működik folyamatosan.

Az erdőtüzek nem megfelelő megfékezése miatt a legnagyobb görög lapok szerint Kiriákosz Micotákisz miniszterelnököt két évvel ezelőtti hivatalba lépése óta most először érik súlyos bírálatok, bár sok kritikusa is elismeri, hogy bizonyos szempontokból megfelelő a védekezés: gyorsan és jól működött a tűzjelző rendszer, a kormány időben hívott külföldi segítséget és eddig még senki nem vesztette életét. A miniszterelnök hangsúlyozta is többször, hogy az életmentés a legfontosabb, az erdők vagy az ingatlanok megvédése másodlagos.

Az oltásban a hadsereg, illetve önkéntes csapatok mellett külföldi tűzoltók is részt vesznek. Az Európai Unió tagországai részéről e pillanatban kilenc repülőgép, csaknem ezer tűzoltó és kétszáz jármű segít Görögországban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×