eur:
394.3
usd:
363.1
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nyomozóhivatal vezetőjével, Ivan Naskevics-csel tanácskozik Minszkben 2020. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nikolaj Petrov

Lukasenka: egyes szomszédos országok "félholt" migránsokat küldenek vissza Fehéroroszországba

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azzal vádolta általa meg nem nevezett szomszédos országok hatóságait, hogy nem engedik be területükre a migránsokat, és "félholt" embereket küldenek vissza Fehéroroszországba – jelentette a BelTA állami hírügynökség.

Az elnök egy nappal azután nyilatkozott, hogy előző nap egy súlyosan bántalmazott iraki személyt találtak a fehérorosz határőrök a litván határhoz közeli Benyakoniban. Lukasenka vizsgálatot rendelt el az elhunyt férfi ügyében. Kedden a fehérorosz határőrség arról adott hírt, hogy 24 óra alatt mintegy negyven külföldit zsuppoltak ki "egy szomszédos államból" Fehéroroszországba.

Az elnök kifejtette, hogy fehérorosz részről már felhívták ezeknek az országoknak a figyelmét a nemkívánatos jelenségekre. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a szomszédos országok hatóságai, melyeken náciknak nevezett, odáig mennek, hogy "embereket ölnek, és félholtakat dobnak át fehérorosz területre".

Lukasenka elmondta, hogy utasította a biztonsági erőket, fokozzák erőfeszítéseiket az államhatár őrzésére és a jogsértések megakadályozására, különösen az ország déli és nyugati részén. Úgy vélte, kialakult helyzettel kapcsolatos intézkedéseket meg kell vitatni. Ennek érdekében találkozót tartanak az illetékes államtitkárnál, amelyen jelen lesz a belügy- és a védelmi miniszter is. Lezárják a határ minden egyes méterét.

"Nem véletlenül fektettünk kolosszális összegeket a határőr alakulatokba, általában a biztonsági erőinkbe. Népünknek nyugalmat kell érzékelnie" – mondta végezetül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×