INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

litvánia

illegális bevándorlás

v4

külügyminiszterek

Jan Kohout, Csehország külügyminiszter-helyettese, Ivan Korcok, Szlovákia kül- és Európa-ügyi minisztere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Zbigniew Raut, Lengyelország külügyminisztere (b-j) a V4-ek külügyminiszteri találkozóján Komáromban 2021. július 19-én.

A V4-ek segítenek Litvániának a migráció visszaszorításában

Infostart / MTI

A visegrádi négyek (V4) - amelyek ellenzik a kötelező betelepítési kvótát, Brüsszel bevándorláspárti politikáját - megállapodtak, hogy segítséget nyújtanak Litvániának a Fehéroroszországból érkező migráció visszaszorításában - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a V4-országok külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján hétfőn, a komáromi városháza előtt.

Szijjártó Péter hozzátette: a következő néhány napban kidolgozzák a részleteket és összehangolják a Litvániába irányuló segítségnyújtást, legyen szó emberi erőforrásról vagy technikai eszközökről, kerítésről. "Lesz egy közös, koordinált visegrádi segítség, hogy litván barátaink is meg tudják védeni az Európai Unió külső határát" - fogalmazott a politikus.

Szijjártó Péter elmondta, a visegrádi csoport magyar elnökségének legfontosabb célja az, hogy az egész visegrádi térségben segítsen a gazdaság gyors újra indulásában.

A gazdaság újraindítása adóemeléssel nem megy, ezért Magyarország továbbra is ellenzi a globális minimumadót - jelentette ki a miniszer, majd rámutatott; mind a négy országban költségvetési és pénzügyi fegyelem valósult meg. "Akik nem tudtak fegyelmezettek lenni, azoktól elvárjuk, hogy ne akarják ránk kényszeríteni a saját pénzügypolitikai hibáikból fakadó magasabb adóterheket" - tette hozzá.

A V4 országok jelentőségét méltatva Szijjártó Péter elmondta, Magyarország külkereskedelmének 15 százalékát tavaly és az idei esztendő első négy hónapjában a három visegrádi partnerével bonyolította le, tavaly 30 milliárd euró értékben.

Határőröket küldenek

Hatvan határőrrel erősíti meg jövő héttől a litván-fehérorosz határ védelmét a Frontex, mert az utóbbi időben megugrott az illegális határátlépések száma - közölte hétfőn az Európai Unió Határ- és Partvédelmi Ügynökségének igazgatója.

Válaszul a fehérorosz ellenzékiek támogatása jegyében bevezetett uniós szankciókra, az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz rendszer jelezte, hogy nem fogják tovább feltartóztatni a Litvániába tartó illegális bevándorlókat. Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be - többségében iraki - migránsokat, hogy aztán illegálisan az unió területére küldje tovább őket.

Idén Fehéroroszországból csaknem 2100 illegális migráns lépett be Litvánia területére, ebből 1400-an a közelmúltban, július folyamán

- közölte a litván határőrség. Emiatt a litván hatóságok aktiválták a Frontex gyorsreagálású csapatok létrehozására szolgáló sürgősségi mechanizmusát. Ennek jegyében vezénylik a 60 határőrt és az őket segítő személyzetet a litván-fehérorosz határra július 29. és október 6. között.

"Példa nélküli, amit most tapasztalunk.

Ez az első alkalom, hogy a Frontexnek ilyen jellegű műveletet kell kezdenie az Európai Unió e régiójában" - mondta Fabrice Leggeri, a Frontex igazgatója újságíróknak Vilniusban. Leggeri szerint a litvániai válságot Fehéroroszország hozta létre és azóta is egyre szítja. A Frontex-igazgató azzal vádolta Minszket, hogy eszközként próbálja használni az illegális bevándorlást az EU-val és Litvániával szemben.

Litvánia július elején határkerítés építésébe fogott a Fehéroroszországgal közös határán. A kerítés a tervek szerint 550 kilométer hosszúságú lesz.

Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018