eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái a második adag oltásához Kálmáncsán, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthonban 2021. február 20-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Beszállt az egyház az oltáspárti kampányba

A görög ortodox egyház megérezte a felelősséget az iránt, hogy minél többen kérjék a vakcinát. Sok a tévhit.

A görög ortodox egyház zsinata körlevélben próbálja eloszlatni a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos téveszméket - közölte kedd este a Kathimeriní című görög napilap, amely közzé is tette a tizenkét kérdés és válasz formájában írt dokumentumot.

A négyoldalas körlevél, amelyet Görögország templomaiban szándékoznak felolvasni a híveknek, nemcsak a vakcinák élettani hatásait firtató kérdésekre próbál választ adni, mint például az, hogy az oltások hatékonyak-e a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa ellen, de a gyakoribb összeesküvés-elméletekkel is foglalkozik.

"A koronavírus elleni vakcinákban nincsenek mikrocsipek. Ezek valóságtól elrugaszkodott elméletek, amelyek internetes félretájékoztatási kampányokon alapulnak" - olvasható a zsinat körlevelében. Egy másik népszerű összeesküvés-elméletet is igyekszik eloszlatni, miszerint a vakcinák embriósejteket tartalmaznak.

A fertőzöttek száma az utóbbi időben jelentősen emelkedett a 11 millió lakosú Görögországban, miközben a vakcinák iránti igény csökkent. Az egészségügyi hatóságok 3565 új esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában.

A kormány különböző módszerekkel - kényszerrel és jutalmakkal - próbálja rávenni a lakosságot az oltási kampányban való részvételre. Nemrég 150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kínált a fiataloknak azért, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisával. Mindemellett az oltásokat kötelezővé tették az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozók számára.

Szakértők szerint az egyház támogatása nagyban elősegíti majd a lakosság immunizálását szolgáló törekvéseket, tekintettel arra, hogy a legtöbb szkeptikus Görögországban a hívők soraiból kerül ki.

A görögök csaknem 95 százaléka ortodox kereszténynek tartja magát, a görög ortodox vallás kiemelt szerepét az ország alkotmánya is tartalmazza.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×