INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

oltás

görög

koronavírus

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái a második adag oltásához Kálmáncsán, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthonban 2021. február 20-án.

Beszállt az egyház az oltáspárti kampányba

Infostart / MTI

A görög ortodox egyház megérezte a felelősséget az iránt, hogy minél többen kérjék a vakcinát. Sok a tévhit.

A görög ortodox egyház zsinata körlevélben próbálja eloszlatni a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos téveszméket - közölte kedd este a Kathimeriní című görög napilap, amely közzé is tette a tizenkét kérdés és válasz formájában írt dokumentumot.

A négyoldalas körlevél, amelyet Görögország templomaiban szándékoznak felolvasni a híveknek, nemcsak a vakcinák élettani hatásait firtató kérdésekre próbál választ adni, mint például az, hogy az oltások hatékonyak-e a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa ellen, de a gyakoribb összeesküvés-elméletekkel is foglalkozik.

"A koronavírus elleni vakcinákban nincsenek mikrocsipek. Ezek valóságtól elrugaszkodott elméletek, amelyek internetes félretájékoztatási kampányokon alapulnak" - olvasható a zsinat körlevelében. Egy másik népszerű összeesküvés-elméletet is igyekszik eloszlatni, miszerint a vakcinák embriósejteket tartalmaznak.

A fertőzöttek száma az utóbbi időben jelentősen emelkedett a 11 millió lakosú Görögországban, miközben a vakcinák iránti igény csökkent. Az egészségügyi hatóságok 3565 új esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában.

A kormány különböző módszerekkel - kényszerrel és jutalmakkal - próbálja rávenni a lakosságot az oltási kampányban való részvételre. Nemrég 150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kínált a fiataloknak azért, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisával. Mindemellett az oltásokat kötelezővé tették az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozók számára.

Szakértők szerint az egyház támogatása nagyban elősegíti majd a lakosság immunizálását szolgáló törekvéseket, tekintettel arra, hogy a legtöbb szkeptikus Görögországban a hívők soraiból kerül ki.

A görögök csaknem 95 százaléka ortodox kereszténynek tartja magát, a görög ortodox vallás kiemelt szerepét az ország alkotmánya is tartalmazza.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018