eur:
392.81
usd:
368.02
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi fegyvergyárában 2020. október 13-án. A német Dynamit Nobel Defence hadiipari céggel kötött megállapodás értelmében újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártása kezdődhet meg a kiskunfélegyházi fegyverüzemben.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Páncéltörő rakétákkal erősít a honvédség

Izraelben tárgyal Maróth Gáspár kormánybiztos, megtekinti a Magyarország számára korábban beszerzett Vaskupola radarvédelmi rendszert.

Spike irányított páncéltörő rakéták beszerzéséről szóló megállapodást írt alá szerdán Izraelben Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Cví Marmornak, a gyártó cégcsoport Rafael Advanced Defense System Ltd. alelnökének jelenlétében, és katonai fejlesztésekről tárgyalt az Elbit, valamint az Israel Aerospace Industries (IAI) nevű fegyvergyárban.

A Spike nevű rakéta magas röppályát követve felülről támadja a páncélozott járműveket, ahol azok a legsebezhetőbbek. Egyúttal alkalmas megerősített fedezékek, valamint minden olyan célpont megsemmisítésére, amely precíziós pusztítóerőt kíván.

Az első Spike LR2 változatú rakéták a honvédség számára épülő Lynx gyalogsági harcjárművek fegyverrendszerének részét képezhetik.

Izraeli látogatásán Maróth Gáspár az MTI tudósítójának elmondta, hogy az IAI szervezésében élőben, műveleti körülmények között is megtekintik a Magyarország számára korábban beszerzett Vaskupola radarvédelmi rendszert.

A helyi szakemberek segítségével pontosítják a Magyarországra telepítendő egységek műszaki paramétereit, és megvizsgálják az együttműködés, az Izraellel közös fejlesztés további területeit.

"A Vaskupola radarrendszere a legkurrensebb a világon, már négy további NATO-ország megvásárolta, messze megelőzi a többi hasonló termék műszaki paramétereit és képességeit. Nekünk hagyományosan más típusú rakétáink vannak, és ezért Magyarország költséghatékonysági megfontolásokból más, de hasonló hatékonyságú rakétarendszert vett meg a komplex radarrendszerek mellé"- emlékeztetett a kormánybiztos.

"Sajnos ezeket a képességeket néhány héttel ezelőtt élőben lehetett látni. Azért is jöttünk, mert az izraeli kollégák megmutatják ennek a legutóbbi, a Gázai övezetet uraló Hamász elleni hadműveletnek a tanulságait is.

Kimegyünk a terepre, és megmutatják műveleti körülmények között a rendszer működését, illetve megosztják velünk az elmúlt hónapok tapasztalatait"

- ismertette a látogatás eseményeit.

"Ha csak az elmúlt hónapokat nézzük, a világ olyan sebességgel változik, hogy ma felelőtlen döntés lenne saját országunkkal, honfitársainkkal szemben, ha nem gondoskodnánk a korszerű hadseregről. Senki sem mondhatja többé, hogy nem kell minden eshetőségre készen állni" - hangsúlyozta a fegyvervásárlás fontosságát.

"Védelmi eszközről beszélünk. Ez egy olyan kritikus eleme a védelmi eszközrendszernek, amely nélkül nincs védelem. Kötelezettség volt, hogy ezt megvegyük Magyarország számára"

- emelte ki Maróth Gáspár.

A magyar delegáció izraeli útján megtekintette az IAI dróngyártását is, illetve tárgyalt űripari fejlesztésekről. "Reményeink szerint a magyar befektetők izraeli cégekkel közösen fognak belépni az űriparba a következő hónapokban. Ennek a legkomolyabb háttérfejlesztő bázisát láthattuk itt" - közölte az államtitkár.

"Számunkra példamutató az izraeli hadiipar stratégiája, ahogy felépítették iparukat. Azonos alapról indulunk, itt is a nemzeti szuverenitás volt a legfőbb vezérelv, amikor Izrael 1948 után eldöntötte, hogy saját hadiipart hoz létre. Rengeteget tanulunk az itteni tapasztalatokból, és hálásak vagyunk érte, hogy megosztják azokat velünk, Izrael rendkívül nyitott a közös fejlesztés iránt" - mondta.

"A gyors izraeli fejlesztések szomorú oka a kényszerű napi helyzet is, azt gondolom, itteni kollégáim közül sokan fejlesztenének inkább lassabban, nem örülnek neki, hogy folyamatosan használni is kell a fegyvereket"- ismertette tapasztalatait az államtitkár.

"Másrészt nagyon erőteljes nemzeti öntudatot is látok, büszkévé is teszi őket, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak. Noha számarányaikat tekintve nincsenek a nagyhatalmak között, de a hadiiparban mégis egyértelműen odatartoznak" - hangsúlyozta izraeli látogatásán Maróth Gáspár.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×