eur:
394.3
usd:
363.1
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Disease and economy as an economic pandemic fear and coronavirus fears or virus Outbreak and Stock market selling as a sick financial health and business recession concept with 3D illustration elements.
Nyitókép: wildpixel/Getty Images

Hét százalékkal csökkent az európaiak jövedelme a járvány alatt

Érdekes tendenciákat mutat az Eurostat előzetes adatok alapján kiadott, 2020-ra vonatkozó jelentése.

Tavaly, a Covid-19-járvány megjelenésekor a munkaképes korú lakosság (18–64 éves korosztály) medián jövedelme az EU-ban átlagosan 7 százalékkal esett 2019-hez hasonlítva. A háztartások rendelkezésre álló jövedelmének mediánja, valamint a szegénység kockázatának aránya azonban stagnált, az egyes országok eltérő tendenciái mellett – állapította meg az Eurostat legfrissebb jelentése. Magyarországon az Eurostat adatai szerint stagnált a szegénységi kockázatnak kitettek aránya.

A munkajövedelem csökkenése nagyrészt a munkától távol lévő vagy csökkentett munkaidőben dolgozó munkavállalók számának példátlan mértékű növekedése miatt következett be. A szokásos kormányzati transzferek és adók, valamint az átmeneti politikák azonban segítettek ellensúlyozni a Covid-19 által generált válság háztartások rendelkezésre álló jövedelmére gyakorolt hatását – írja a jelentés alapján a napi.hu.

Bár az alacsonyabb jövedelmi kvintilisekbe tartozókat jobban érintette a Covid-19 krízis, ezek az átmeneti intézkedések segítettek a jövedelemkieséseik kompenzálásában. Az Eurostat szerint a támogatások progresszív elosztásúak voltak, így az alacsonyabb jövedelműek számára magasabb összeget jelentettek.

Az uniós statisztikai hivatal szerint a rendelkezésre álló jövedemek, csakúgy, mint a szegénységi kockázatnak kitettek aránya stagnált 2020-ban uniós szinten, bár a helyzet tagállamonként nagyon eltérő volt. 2019-hez képest a munkaképes korosztály körében a szegénységi kockázatnak kitettek arányában a legnagyobb növekedés Spanyolországban, Horvátországban, Olaszországban, Szlovéniában és Görögországban volt. A tagállamok mintegy felében a szegénységi kockázatnak kitettek aránya stagnált 2020-ban, míg Észtországban – egyedüliként – csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×