eur:
394.51
usd:
370.6
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a koronavírus-járvány leküzdésének hosszabb távú stratégiájáról tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2020. április 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Charles Michel: célunk az életek megmentése és a migrációs nyomás csökkentése

Az Európai Unióban zajló sikeres oltási kampány, valamint a közös oltási igazolvány bevezetése már a nyári hónapoktól megkönnyíti a szabad mozgást, azonban figyelni kell a koronavírus új változataira, terjedésüket összehangoltan vissza kell szorítani - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a tagállami vezetőknek küldött, csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a személyes részvétel mellet Brüsszelben, kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében arról tájékoztatott, hogy a jövőbeni válságokra való legjobb felkészülés érdekében a tagállami vezetők eszmecserét folytatnak a koronavírus-járvány elleni védekezés eddigi tapasztalatairól.

Megvitatják, hogy az unió hogyan folytathatja már megkezdett tevékenységét a Föld minden lakójának beoltására, és miként növelheti az oltóanyagok globális kínálatát. A járványt követő gazdasági fellendülés érdekében áttekintik az uniós helyreállítási alap megvalósításának állást.

A migráció jelentette kihívással kapcsolatban számba veszik a különböző bevándorlási útvonalakon kialakult helyzetet - monda.

"Célunk továbbra is az életek megmentése és az Európai Unió határain jelentkező migrációs nyomás csökkentése" - fogalmazott.

A tagállami vezetők a rájuk nehezedő nyomás mérséklése érdekében a migráció külső dimenzióra fognak összpontosítani azzal a céllal, hogy

megerősítsék együttműködésüket a migráció kiinduló országaival és a tranzitországokkal egyaránt.

Olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek gyors eredményeket hoznak - húzta alá.

Tájékoztatása szerint az Európai Tanács vendége lesz António Guterres ENSZ-főtitkár, akivel a tagállami vezetők eszmecserét folytatnak a globális kihívásokról és geopolitikai kérdésekről. A nemzetközi kérdések vonatkozásában áttekintik az unió és Törökország között fennálló viszonyt, és megvitatják az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat. Felülvizsgálják a Fehéroroszországgal kapcsolatos legújabb uniós döntések végrehajtását, valamint következtetéseket fogadnak el Líbiáról, a Száhel-övezetről és Etiópiáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×