INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

angela merkel

vlagyimir putyin

németország

oroszország

Angela Merkel német kancellárt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) a moszkvai Kremlben 2020. január 11-én.

Putyin és Merkel fontos ügyekben értett egyet

Infostart / MTI

A beszélgetést a német fél kezdeményezte a náci Németország Szovjetunió elleni támadásának 80. évfordulója alkalmából.

Európa biztonsága csakis közös erőfeszítésekkel biztosítható az orosz elnök és a német kancellár állásfoglalása szerint. Vlagyimir Putyin és Angela Merkel kedden folytatott telefonbeszélgetést egymással.

A Kreml sajtószolgálata szerint egyetértettek abban, hogy a kontinens biztonsága csakis együttes erőfeszítésekkel szavatolható.

Egyetértettek abban is, hogy a második világháborút követően Európa sorsa számára központi jelentőséggel bírt a kölcsönös ellenségesség túlhaladása, valamint a német és az orosz nép közötti megbékélés.

Putyin nagyra értékelte, hogy Angela Merkel és Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök is részt vett a Nagy Honvédő Háborúval kapcsolatos megemlékezéseken. Az orosz elnök tájékoztatta a német kancellárt Joe Biden amerikai elnökkel Genfben folytatott megbeszéléseiről.

Oroszország-szerte kedden emlékeztek meg a náci Németország Szovjetunió elleni támadásának 80. évfordulójáról.

Oroszország nagyra értékeli, hogy Angela Merkel német kancellár és Frank-Walter Steinmeier részt vett a Szovjetunió elleni náci hadjárat kezdete 80. évfordulóján tartott németországi megemlékezéseken. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki Merkelnek kettőjük keddi telefonbeszélgetése során Kreml sajtóirodájának tájékoztatása szerint. A német kormányfő együttérzését fejezte ki a náci rezsim által kirobbantott háború okozta mérhetetlen nyomor és szenvedés miatt.

A Kreml szerint Putyin tárgyalópartnerének kérésére tájékoztatta Merkelt a Joe Biden amerikai elnökkel Genfben folytatott tárgyalásainak főbb eredményeiről. A felek megállapodtak, hogy a továbbiakban is fenntartják személyes kapcsolataikat.

Putyin a hadüzenet nélküli náci támadás 80. évfordulóján - az emlékezet és a gyász napja alkalmából - a Kreml falánál lévő Sándor-kertben, második világháborús veteránok és aktív katonatisztek kíséretében megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját és virágot helyezett el a hős városok emlékművén.

"Már felnőttek azok dédunokái, akik 1941-ben, a nácik hitszegő támadásának első perceitől kezdve kiálltak hazájuk védelmében, de ez a nap - június 22-e - még mindig felháborodást és gyászt visszhangoz minden nemzedék szívében, fájdalommal borítja el őket emberek millióinak megnyomorított sorsa miatt, mert megpróbáltatásaik, azok a szörnyű évek szó szerint beleivódtak az emlékezetünkbe" - hangoztatta beszédében az orosz elnök.

Hangsúlyozta, hogy a nácik célja nem csupán a Szovjetunió elfoglalása volt hanem lakóinak kiirtása és leigázása volt és hogy "a történelem még nem ismert ilyen kegyetlen népirtást". Putyin beszéde szerint erre a szovjet nép szellemi egysége, szolidaritása és tömeges hősiessége, az embereknek az igazság győzelmébe vetett hite volt a válasz.

Moszkvai idő szerint 12 óra 15 perckor Oroszország-szerte egyperces csenddel emlékeztek meg a háború kezdetéről. 1941. június 22-én Vjacseszlav Molotov külügyi biztos népbiztos ebben az időpontban jelentette be, hogy Németország megtámadta a Szovjetuniót.

A kubinkai Krisztus Feltámadása székesegyházban - az orosz fegyveres erők főtemplomában - Az emlékezés gyertyája elnevezéssel tartottak szertartást a Nagy Honvédő Háború - a második világháborúnak a Szovjetunió részvételével vívott szakasza - kezdetének évfordulója alkalmából. Az eseményt a fasizmus elleni harcban elesettek emlékének szentelték.

Hasonló megemlékezés Oroszország több más városában lezajlott. Keddre virradóra az orosz hadsereg főtemplomában emlékliturgiát tartottak.

A Rosszija 1 televízió hajnalban élő közvetítést adott a Kremllel szomszédos Zarjagyje parkból. Itt a Moszkva folyó fölé benyúló és a kiindulási partra visszakanyarodó, pillér nélküli "lebegő hídon", ismert orosz színészek és muzsikusok adtak emlékműsort.

A második világháborúban a Szovjetunió 27 millió mintegy állampolgárát veszítette el.

Nyitókép: MTI/AP pool/Pavel Golovkin
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018