eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egészségügyi dolgozó a Johnson and Johnson amerikai vállalat Janssen elnevezésű koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó fiolát tart a kezében a Mississippi állambeli Clarksdale egyik egészségügyi központjában 2021. április 7-én, miután egy idős embert beoltottak.
Nyitókép: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Becsapták Európa kapuit a Janssen vakcina előtt

Az Európai Unió nem hívja le a további 100 millió adag Johnson&Johnson vakcinára vonatkozó opcióját, és a meglévőkből ugyanennyit elajándékoz.

Kezdetben a Janssen vakcinát az EU rendkívül fontosnak ítélte ahhoz, hogy sikeres legyen az európai vakcinálási program, az utóbbi időben viszont meredeken esett a bizalom az amerikai oltás iránt, mert a többi érintett oltáshoz hasonlóan nagyon ritkán ugyan, de vérrögképződéses megbetegedéseket okozott.

Az EU 200 millió vakcinára kötött megállapodást a vállalattal, amelyhez további 200 milliós opció társul. Az utolsó 100 dózis lehívására vonatkozó határidő június végén lejár, sajtóértesülések szerint viszont a bizottság nem kíván élni a beszerzéssel. A bizottság illetékesei nem kommentálták az értesülést – írja a Reuters alapján a Portfolio.

A döntést mégis inkább az indokolja, hogy a vállalat nem tudott időben teljesíteni: a gyártónak 55 millió adagot kellett volna leszállítania június végéig, de ebből eddig csak 12 millió érkezett meg.

Az EU emellett 100 millió Janssen vakcina eladományozásáról döntött, mivel a meglévő szerződésekkel (amely szinte teljes egészében mRNS vakcinákra vonatkozik) bőven át tudja oltani az EU lakosságát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×