eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Miért halnak meg viszonylag gyorsan a nyugdíjba vonuló férfiak?

Monostori Judit, a Népességtudományi Kutató Intézet kutatója az InfoRádióban elárulta, miért számíthatnak a férfiak csak 72 éves élethosszra.

Egyre öregebb a társadalom Európában, az elmúlt 15 évben több olyan ország is volt, ahol megkétszereződött a 85 év felettiek száma, de nemcsak az ő arányuk nő, hanem az időseké is összességében – tudatta az InfoRádióval Monostori Judit, a Népességtudományi Kutató Intézet kutatója.

"Ha a nagyon időseket nézzük, akkor ez két tényezőre vezethető vissza, az egyik, hogy nagyon alacsonyak a termékenységi mutatók Európában, a másik, hogy tovább élnek az emberek" – mutatott rá a kutató. A demográfiai idősödést egyrészt eleve meghatározza, ha kevesebb gyermek születik, illetve jelentősen átalakul a munkaerőpiac, de maga az orvostudomány fejlődése is. Monostori Judit szerint a tendencia várhatóan maradni fog.

Ha megnézzük, hogy hol lehet a legtöbb idős embert találni, azt látjuk, hogy a déli országokban már hasonló az arány, mint az északiakban, a férfiak várható élethossza Olaszországban 80 év, Svédországban 81. A nőké Olaszországban 85 év, Svédországban 84.

De mi a helyzet nálunk?

"Magyarországon jelenleg a férfiak születéskor várható átlagélettartama 72, a nőké 79 év" – mutatott rá, egy magyarázatot is hozzáillesztve:

a férfiak életében sokkal nagyobb törés a nyugdíjba vonulás,

kevésbé szívesen fordulnak orvoshoz, több a kezeletlen betegségük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×